Inspiration för slutspurten på julkorten

Vissa kort kämpar man med en dåres envishet, andra bara händer simsalabim. Hur kommer era kort till? Börjar ni med en tänkt modell, eller pappret eller ett tänkt motiv? Svaret är naturligtvis ”på alla möjliga sätt” men idag tänkte jag visa två kort där jag började med att bestämma dekorationen och det gjorde det både lätt och svårt.


Type prosjekt:  Julkort
Anledning:  Jul
Stilart:  Rustik och Whimsical
Teknikker bruk: Heat embossing
Pynt/dekor:  Die-cuts
Hovedfarge:   Lila och brunt
Utstyr som er brukt: Embossingpulver (WoW Embossing, Stampendous), mönsterpapper (Maja Design Sweden, P13) Distress ink,  Stansmaskin och dies (Lawn Fawn, Marianne Design, Roxstamps) Chipboard (Scrapaholics), Distress ink, Gilding Wax i guld från Coosa Craft, lim, cardstock.


För bägge mina kort idag började skapandet med att jag höll dekorationen i handen och bestämde mig för att de skulle vara centerfokus för kortet. Design, pappersval medmera fick sedan följa utav det valet.

I det ena fallet med snöflingan, gjord av chipboard, föll allt på plats med en gång. Jag bestämde mig för att använda den som ram, att embossa den och att använda Maja Designs nya block för året Winter is coming . Jag embossade även textdiesen “God Jul” från Roxstamps och en snöflingebård från Lawn Fawn som jag sedan klippte isär och fäste längs kanterna. Sedan strödde jag lite löst Frantage Embossing Enamel Chunky White från Stampendous på pappret och smält e det underifrån. Det blir så fint som snöfall.

Det här kortet gick fort att göra från idé till färdigt projekt, alla ingredienser “gifte sig” fint med varandra – en kortmakares dröm. Nästa kort som jag ska visa kämpade jag med – det var mer en kortmakares mardröm…

Saken var den att jag hade en färdigmonterad dalahäst från Marianne Design dies liggande. Den hade legat bland mina färdiga dekorationer länge men aldrig fått tillfälle att användas. Men färgen var väldigt röd i en nyans jag som mer eller mindre stack i ögonen så jag tänkte att om den blir mer rustik, kanske brun med gulddetaljer så kommer den kunna passa på ett julkort. Så jag färgade in hela hästen i mörkbrun Distress ink och använde Gilding Wax i guld för att färga in den vackra sadeln och tyglarna. Nu började jag se julkortet framför mig. Och ändå inte… Jag lade det på flera olika papper. Provade flera olika designer. Men det såg bara dumt ut. Min stora vackra häst… Tills en dag när jag stod och bläddrade i P13 vackra blocket The Four Season Winter. Ramen och träbakgrunden… Det blir perfekt. och sen adderade jag pepparkakspappret från ett gammalt julblock från Maja Design och det söta frimärket.

Nu hade min fina Dalahäst fått en värdig plats och det blev ett kort gav känslan av en skandinavisk rustik jul. Det var värt besväret.

Nu för de sista korten lovar jag dock mig själv att inte vara så envis och att börja i en annan ände – kanske liftar jag någons kort, deltar i en utmaning eller skapar ett kort från någon skiss. Då kör man inte fast i alla fall!

//”Pyzzlot” Karin Åslund

close

SCRAPPENYTT FRA TPC! ABONNÉR PÅ DE NYESTE ARTIKLENE FRA TPC!

Les TPCs personvernerklæring for mer informasjon

.