Tutorial: Kortvikning och dies

Kortvikningsdies

Vad gör man när inspirationen inte infinner sig, man känner att man vill pyssla men har ingen aning vad man ska göra? Jag brukar göra olika kortvikningar där jag inte dekorerar korten utan enbart sätter på mönsterpapper. Det finns massor med roliga kortvikningsdies på marknaden och idag tänkte jag använda mig av en av mina favoriter.


Type prosjekt: Inspiration
Anledning: Svacka i pysslandet
Teknikker bruk: Die-cutting
Pynt/dekor: Mönstrat papper
Hovedfarge: Vit och mönster
Utstyr som er brukt: Cut’n’boss, dies (Karen Burniston parcel pop-up), Crealies XXL (21, 22 och 53), magneter och mönsterpapper (Doodlebug design Fairy tales).


Idag tänkte jag visa er en av dessa vikningar som jag gör när inspirationen inte riktigt vill infinna sig. Jag kommer använda mig av ett set med dies från Karen Burniston, mönstrat papper 6 x 6 från Doodlebug design, samt tre olika dies från Crealies.

Tutorial: Kortvikning och dies

Först skär jag till ett 12″ cardstock så det blir 12 cm brett. Jag bigar vid de prickade linjerna. Kvadraten i mitten ska vara 12 x 12 cm och första fliken får inte vara längre än 11,8 cm.

Tutorial: Kortvikning och dies

Detta är kortbasen. Jag stansar även ut delarna till mekaniken samt klipper till en extra liten flik som jag limmar fast på den stora. Jag tycker att det blir stabilare på det sättet men det är absolut inte nödvändigt.

Tutorial: Kortvikning och dies

Monteringen av dessa gör jag enligt förpackningen.

Tutorial: Kortvikning och dies

Lägg mekaniken åt sidan för nu ska vi göra färdigt kortbasen. Jag tycker det är fint om fliken har en vågig kant. Jag stansar ut den med den största diesen i setet. Trä igenom diesen på kortbasen så den inte stansar ut mer än kanten på fliken.
Tutorial: Kortvikning och diesPressa nu bigningarna så de blir skarpa och fina.

Tutorial: Kortvikning och dies

Det finns flera olika sätt att få kortet att hålla sig stängt, idag har jag valt magneter. En kommer att sitta på undersidan av fliken och den andra hamnar på den stora kvadraten på framsidan. Innan vi placerar magneterna ska stansa ut mönsterpappret. Jag har valt ut 4 st mönsterpapper, 3 av dem ska stansas ut med den fyrkantiga diesen och 1 ska vara rund. Vi börjar med den runda. Jag delar den på mitten och måttar så det blir en liten vit kant på ovan och undersidan mot kortbasen.

Tutorial: Kortvikning och diesSkär till den andra halvan i samma storlek. Jag stansar även bort sidorna (med samma kvadratiska die som mönsterpappret).

Tutorial: Kortvikning och dies

Placera en av magneterna på insidan av fliken.

Tutorial: Kortvikning och dies

Limma fast det mönstrade pappret på fliken, både på insidan och utsidan.
Placera den andra magneten på insidan (på den första magneten) och lägg lite lim på den. Pressa samman kortet.

Tutorial: Kortvikning och diesLimma fast magneten där limmet hamnade.

Tutorial: Kortvikning och dies

Montera fast de 3 utstansade kvadraterna, ett på framsidan och de två andra på insidan av kortet.

Tutorial: Kortvikning och dies

Nu monterar vi fast mekaniken. Börja med botten och limma fast den mot den kortare fliken.

Tutorial: Kortvikning och dies

Lägg lim enligt min bild och pressa samman kortet i viktläge. Var lite försiktig när du öppnar igen så att limmet inte släpper.

Tutorial: Kortvikning och dies

Jag brukar ibland lägga undan kortet redan nu och dekorera när lusten faller på. Ibland sätter jag fast de delarna som blir en låda (Karen Burniston) som på de blå kortet.

Tutorial: Kortvikning och dies

Den här kortmodellen är lite extra söt eftersom när man öppnar kortet så “poppar” det fram detaljer ur lådan. Om inspirationen ändå inte kommer är det ju bara att lägga undan kortet och kanske göra ännu ett med andra papper så kanske inspirationen dyker upp.

Translate »