,

Intervju med Jo Firth-Young

Jorunn Elin Rasmussen er en av flere gjesteskribenter i TPC Magazine denne våren. I februar fikk Jorunn Elin anledning til å delta på CHSI Stitches i Birmingham hvor hun deltok på flere kurs i regi av PaperArtsy. Jorunn Elin fikk også et intervju med Jo Firth-Young som designer Jofy stempler og stensiler. 

CHSI Stitches er Storbritannias messe, på samme måte som den store Creativation er i USA og en likedan i Frankfurt. Forskjellen er at denne også har med leverandører innen quilting, tøystoff, garn og utstyr til disse forskjellige kategoriene.  Av 360 utstillere så er papirhobby i mindretall og vi merket at det var mange færre utstillere innen vår kategori med i 2018.

Noen av leverandørene for vårt besøk var PaperArtsy, AAL & Create, Creative Expressions, CraftEmotions, Craftline, IndigoBlue, Tonic studio og Wow Embossing powder. Alle disse er leverandører til scrappebutikker.

På de to første dagene var det kurs samtidig som messen var åpen for kundene.

Jeg fikk være med butikken Hobbygarasjen til denne messen og vi skulle på fem kurs hos PaperArtsy. På kursene får vi prøve nyheter innen stempler, stensiler og teste ut nye farger av malingen de fører. Veldig greit å ta med seg tips og ideer hjem til Norge av disse produktene.

PaperArtsy er en familiebedrift og de produserer alt av stempler og stensiler selv. Malingen får de produsert i England, men de fyller på flaskene selv. Bedriften har mange designere som har hver sin stil.

Før vi reiste til Birmingham, så fikk jeg en avtale med Jo om et intervju om jobben hennes som designer av sitt merke Jofy. Jo var i Haugesund som kursholder for cirka tre år siden, på treffet Scrap4fun og vi har holdt kontakten siden.

Karin Lovise, Jo og Jorunn Elin

Når begynte du med scrapping som hobby?
Jeg har alltid drevet med en eller form for hobby, som strikking, søm, brodering, maling og så videre. Men stempling kombinert med papir startet noen år før jeg begynte som designer.

Når startet du som designer av Jofy stamps?
Jeg kom i kontakt med Leandra, eieren av Paperartsy i 2012 og tegnet min første kolleksjon for dem det året. Var på et kurs og så tok hun kontakt med meg etterpå.

Hvor finner du inspirasjonen din til det du tegner?
Oj, ja det er faktisk overalt. Jeg lager jo mest blomsterstempler og inspirasjonen finner jeg i hagen, blomster i gata, av mønster på stoff, en detalj på en bygning, av farger og ikke minst min interesse for interiør.

Hvor mange kolleksjoner lager du i året og hvor lang tid bruker du på en?
Jeg lager tre kolleksjoner i året. En som lanseres i februar, en rett før sommeren og en julekolleksjon. Når det gjelder hvor lang tid jeg bruker så kan det variere fra raskt og til å bruke 2-3 måneder. Det er lettere å lage for eksempel julekolleksjonen  på nyåret med all juleinspirasjonen i meg. Men jeg har også sittet i hagen på sommeren med julemusikk og tegnet den da. Jeg gjentar også noen elementer i neste kolleksjon sånn at det kan passe sammen.

Du er også kursholder. Hvor mange kurs holder du i løpet av et år?
På det meste to ganger i måneden men ikke på sommerstid. Nå merker jeg at etterspørselen etter kursholder er på vei ned. Det er mange butikker som legges ned her i England, så jeg må kanskje undersøke om å leie lokaler selv for å holde kurs fremover.

Får du tid til å kose deg med hobbyen din?
Nei, det gjør jeg sjeldent. Men jeg liker å leke meg med farger, maling og annet i Journalingsbøker og mens jeg jobber så får jeg ofte en ide som må tegnes ned for å bruke i nye kolleksjoner.

Reiser du på treff i England?
Her borte hos oss så har vi ikke treff på samme måte som for eksempel i Norge. Her arrangeres det mer dagstreff.

Jeg var så heldig å få bli invitert på treff til Scrap4fun og holde kurs hos dem. Det var en stor opplevelse å komme inn i den store salen hvor nesten alle hadde flyttet inn med scrappesakene sine, de gikk på sokkelesten og var så åpne, hyggelige og flotte mennesker å bli kjent med.

Jeg takker Jo for praten og syntes det var veldig kjekt å få høre litt om hvordan hun jobber og hva som inspirerer henne for å lage så masse flotte produkter.


Vi var på Jo sitt kurs og da skulle vi lage et flott lerret med blomstermotiv.

Lerretet ble grunnet med maling og så drysset vi på fargepulver Infusion. Fargen kom frem da vi dro penselen over med malingen som var igjen i penselen. Når lerretet var tørt så forseglet vi dette med en spesiell maling de har i sitt sortiment.

Vi hadde fått forskjellige kit av oss fire som satt sammen og måtte lånte av hverandre for å lage likt som på skissen vi jobbet etter. Malingen brukte vi på en svamp og dyttet den gjennom stensilene.  Stempler med blader og blomster med stilk, stemplet vi direkte på lerretet for å lage bakgrunnen for de store blomstene. Disse malte vi med pensel.

Skissen vi jobbet etter.

For å lage de store blomstene, så maler vi sirkler så store at stemplene vi skal bruke er innenfor. Dette er en kjappere måte å male inni disse blomstene enn å sitte med tynn pensel og male alle detaljene. Her kan vi bruke forskjellige farger i sirkelen.

Blomstene blir klippet ut for hånd, ikke noe dies å bruke her.

Blomstene ferdig klippet.

De samme blomstene blir også stemplet på bokark. Her klipper vi ut detaljer og limer på blomsten med maling. Med liten tid så brukte vi svart og hvit penn til å farge enkelte detaljer.

Bokark med stempling.
Ferdig lerret.
Maling med stempling – dessverre så hadde jeg ikke de samme malingsfargene hjemme som på bildet av mitt ferdige lerret.

Jeg var på flere kurs og det samme går igjen. Her klippes det for hånd, blomster og detaljer males, de bruker mye stensiler for å lage bakgrunner og det settes sammen med lag på lag.

Foto: Jorunn Elin Rasmussen
Publisert med tillatelse

 


Posted

Translate »