Jeg gruer meg til å åpne meldingsboksen min…

Dette skrev Susanne Halseth (28) i bloggen sin sist onsdag. Å bli utsatt for hets, enten det er på internett eller i andre sammenhenger, er sannsynligvis mer utbredt også innenfor hobbyen vår enn det man skulle tro. 

“At noen gidder å betale deg for å lage så stygge ting” er bare en av de mange ondskapsfulle kommentarene Susanne Halseth har fått på bloggen sin siden nyttår. “Jævla NAV-snylter. Hvordan får du tid til å lage alle disse tingene hvis du er så syk da..” er en annen.

SE OGSÅ: MØNSTERPAPIR OG DISTRESS PÅ BLÅ RESEPT?

Susanne Halseth startet med blogging i mai 2013. Formålet med bloggingen var å ta del i papirhobbymiljøet som hadde utviklet seg på internett. Mange hadde laget egne personlige blogger hvor man delte bilder av papirprosjektene sine, andre laget utfordringsblogger for å skape liv og røre rundt papirhobbyen.

For Susannes del trivdes hun godt med bloggingen de neste to og et halvt årene, men rundt nyttår 2016 begynte hun å motta stygge kommentarer som gjerne ble lagt inn anonymt på bloggen. Samtidig fikk hun også anonyme meldinger via et kontaktskjema hun hadde laget på bloggen. Meldingene beskrev Susannes prosjekter som stygge, bloggen hennes som patetisk og man holdt seg heller ikke for god til å la være å kommentere Susannes helse, utseende og familie. Kommentarene som ble lagt igjen var skrevet på norsk og svensk.

Susanne tok et oppgjør med nettrollene på sin egen blogg tidligere denne uken, og hun har nå valgt å stenge kommentarfeltet og kontaktskjemaet. I ettertid har Susanne fått mange støttende meldinger fra andre som også har opplevd tilsvarende, både på egne blogger, i Facebook-grupper og på treff.

Susanne+Halseth+Rosa111-2
Et av Susannes nydelige kort. Kan man antyde at det kan være misunnelse
som fører til at noen velger å legge igjen stygge kommentarer?

Man kan spørre seg om det er slik vi ønsker å ha det i scrappemiljøet?  Scrappemiljøet i Skandinavia er lite, sårbart og har i de siste årene vært preget av relativt stort frafall, manglende rekruttering og nedlagte butikker. Hets og sjikane innad i miljøet hjelper neppe på situasjonen. Det er trolig noen svært få som ødelegger for mange, og som i verste fall sparker ben under hele hobbyen. Akkurat det er vel det siste vi trenger…


Posted

Translate »