Teaterkort er et nytt, men kjærkomment bekjentskap for meg. Jeg har begynt på julekortproduksjonen og har vært på jakt etter en morsom bretteteknikk som er enkel å få til samtidig som den er dekorativ. Når teaterkort stemte med begge deler, pluss at kortet er såpass flatt at det er billig å sende var det ingen tvil – i år blir mange av mine julekort inspirert av teateret!
Her er to kort som er laget som teaterkort. Navnet på brettekortene kommer fra teateret – når du drar flappene (“sceneteppet”) til sides åpenbares en “scene”.
Jeg vet ikke hvem som først fant på å lage teaterkort, men jeg har latt meg inspirere av Nickys herlige valmuekort som du kan se på denne videoen: Theatre Fold Fancy card using Poppy Moments
Når du skal lage et teaterkort trenger du kartong og gjerne designpapir. Kartongen kuttes i seks deler – fire av disse skal være 10,5 x 14,8 centimeter, mens to skal være 1,5 x 14,8 centimeter. Når man blir kjent med teknikken kan man gjerne eksperimentere med andre størrelser også.
To av delene som er 10,5 x 14,8 centimeter skal preges. Du lager brettene cirka 3,7 og 7,4 centimeter fra toppen av kartongen.
På den største bretten kan du feste designpapir dersom du har valgt å bruke det. Du legger også designpapir på den ene av de to delene som ikke er scoret. Disse er også 10,5 x 14,8 centimeter store.
Nå er det tid for å lage rammen. Her velger du å bruke en dies som passer. Bruk gjerne washitape for å feste diesen slik at den ikke sklir i kuttemaskinen.
Den innerste delen av rammen kan nå løsnes og tas ut.
Du limer deretter innsiden av rammen på den siste kartongdelen på 10,5 x 14,8 centimeter. Dette blir den bakerste delen av kortet (“scenen”).
Når det er gjort skal du lime de pregede kartongdelene fast. Jeg har brukt dobbeltsidig tape og det er den øverste “flappen” som skal limes fast på den bakerste delen av kortet.
Her er de pregede delene limt fast og både “scenen” og “sceneteppet” på teateret er ferdige.
På den delen som utgjør rammen fremst på kortet skal du bruke en punch eller en sirkeldie for å lage buer på begge endene. Dette gjør at “sceneteppet” blir lettere å dra til sides.
Nå skal du finne fram de to strimlene på 1,5 x 14,8 centimeter som du lagde helt i starten. Legg disse over rammen og bøy endene slik som på bildet under. Strimlene skal ha samme lengde som kortets høyde. Legg lim eller tape på de to små brettene i enden av hver strimmel.
Disse skal festes bak på rammen slik som på bildet under. Juster gjerne plasseringen slik at “flappene” passer. Det er viktig at det kun er lim på brettene, ikke på selve strimmelen. Denne skal være løs slik at “flappene” (“sceneteppet”) kan bli frem og tilbake.
Finn deretter fram kortet og tre inn “flappene” i strimlene på begge sider.
Tilslutt er det bare å pynte kortet på framsiden og legge en passende tekst inn i kortet.
Her er bilder av to ferdige teaterkort. På det nederste kortet har jeg valgt å bruke et stempelmotiv som “sceneteppe”.
Håper du ble inspirert til å forsøke å lage teaterkort (og sette i gang julekortproduksjonen). Lykke til!
Du finner mer inspirasjon til brettekort her: Folded Cards – Brettekort
Nøkkelord dansk: Kortlavning, Folding, Folde kort, Folde teknik.
Nøkkelord svensk: Kortmakeri. Vikning. Kortvikning. Vik teknik.