Det er snart tid for å tenke på julegaver og julemarkeder. Jeg har en utrolig fasinasjon for julekuler med miniatyrer inni. Disse har jeg bygget i mange år. Det er veldig gøy med miniatyrer, siden dette skaper en ekstra utfordring i det de skal designes og bygges. Siden man trenger relativt lite papir til slike miniatyrer, er dette en kjempefin måte å bruke rester på.
På denne kulen har jeg derfor valgt å kun bruke små restebiter av ark og materialer fra andre prosjekter. Materialkostnaden er dermed holdt lav på prosjektet. Her er det laget en liten rosa kirke med ark fra Maja sin denim & girls serie. Blomstene er hjemmelaget med Heartfelt sine dies og embossingplater. Kirken og gjerdet er designet i Silhouette studio og kuttet ut med Silhouette.
Miniatyrene til kulene mine designer jeg somregel selv og kutter ut med en elektronisk kuttemaskin. Dette er litt fordi jeg synes det er gøy å lage kuler som er helt unike og man kan lage omtrent akkurat det man vil. Modellene inne i kulene er ofte så små, at det er vanskelig eller skjære dette for hånd og få det tilstrekkelig nøyaktig. Vindune her er omlag 3-4mm store.
Type prosjekt: Julekule
Stilart: Shabby chic
Teknikker: 3D bygging
Pynt/dekor: Kule: Delbar julekule 8cm fra Rayher. Ark: Hvit kartong Maja design – denim & girls, rester fra gamle Prima og Kaisercraft kolleksjoner. Rayher: Mini glasskuler i gull til senter av blomstene, Til blomstene: Heartfelt: Lush Lilac – dies and 3D mould. Blader: Nellie Snellen bladpunch. Til snø: tykk hvit paste og hvit glitter til snø.
Bruk av Silhouette
Kirken og gjerdet er eget design. Disse tegner jeg i Silhouette studio, som er et dataprogram som hører til Silhouette kuttemaskiner. Det er mange som tror det er superenkelt å designe og lage slike ting bare man har en Silhouettemaskin og har programmet på pc. Her er det mange som har gått på en smell, og Silhouettemaskinen har blitt stående hos mange. Filer til 3D modeller kan du som sagt kjøpe om du vil det. Det å lage tekst, sirkler eller kutte ut tags er også relativt greit. For å kunne designe 3D modeller, må du ha god kunnskap om å designe i 3D uten bruk av datamaskin først. Deretter er det viktig å kunne en del av funksjonene i programmet. Det å designe egne modeller som dette tar tid. Det gr mye raskere å diese ut et hus eller bygge et ferdig hus i chipboard.
Lage blomster selv
Det å lage blomstene selv til prosjekter, er en fantastisk måte å gjøre scrappingen litt “billigere” for de som bruker store mengder med blomster. Jeg bruker også mye kjøpeblomster, men bruker også mye hjemmelagde blomster både alene og sammen med kjøpeblomster. Jeg lager det meste av forskjelige typer blomster. I det siste har jeg brukt mye Heartfeltsett med stempel, dies og 3D former. Jeg liker godt at det at man kan både stemple og diese ut, men spesielt det at man kan forme kronbladene med en form/embossingplate. Settene med stempel, dies og 3D form koster litt. Det er omlag 1000kr for et sett. Blomstene tar litt tid å lage, men det er en prosess som ikke krever så mye av deg, og kan fint gjøres mens du ser på tv eller eller ikke føler deg så kreativ. Jeg har kjøpt et par sett, hvor jeg tenker at blomstene er anvenelige i mange type prosjekter. Her er det laget blomster med rester av gamle Primaark. Det fine er at ved å bruke rester og farge dem selv, kan du få blomster som passer perfekt til prosjektene dine.
Å beregne hva man skal prissette for prosjekter
Det er ofte en stor diskusjon om hva man skal ta for ulike prosjekter på nett. Flere overpriser sine prosjekter, mens noen også tar lite. Prissetting er vanskelig. Selv selger jeg ikke så mye. Mange velger å mutliplisere materialpris med 2 eller 3 for å få prisen på det som skal selges. Her er det vanskelig. I dette prosjektet har jeg brukt papirrester. I mengde papir er det mindre enn et 12x12ark – 13kr. Delbar kule (8cm) – 25kr. I tillegg er det brukt en liten mengde lim, paste og glitter. Materialpris er dermed ca 45kr. I tillegg er det brukt mye tid på design av kirken og prøving og feiling for å få den i riktig størrelse. Jeg vil anta at det her er brukt omlag 6 timer, fra idestart til ferdig kule (tørketid ikke inkludert). Derimot ville det gått rimelig kjapt å produsere flere kuler utifra Silhouettefilen som er laget første gangen. Jeg tror ikke jeg ville ha solgt kule for 2x materialpris (90kr) eller 3x materialpris (135kr), når det er flere som selger julekuler med et lite vinyltrykk til omlag 200kr. Prissetting er som sagt vanskelig, og bør beregnes i hvert enkelt tilfelle, uten å gange opp med materialpris. Du kan heller ikke regne med å få “timelønn” for det arbeidet du gjør. Det at noe er håndlaget betyr ikke at andre vil betale hva som helst for det du har laget. Det kommer ann på hva du har laget, hvordan det ser ut og hva markedet er villig til å betale for det. Husk også at det er fint mulig å lage prosjekter som markedet synes at ikke er verd materialprisen. Det er forskjell på å ha dette som hobby og selge litt, og å ha selge som kunstner. Når man lager ting for salg på hobbybasis er det fint å være glad for å få igjen litt materialer du bruker og litt ekstra. Om du lager på bestilling er det beste å avtale pris i forkant, for å unngå diskusjoner. Lager du for salg på messer o.l. kan du ta den prisen du selv bestemmer. Det er fint mulig å lage sin egen liten “nisje” og selge noe man er flink til å lage. Dersom du ikke får solgt, må du ta en vurdering på om det du lager treffer markedet (produkt, farger, stil, holder prosjektet mål?), om prisen er riktig eller om markedsføringen er riktig.
Lykke til med juleprosjektene.