Igjen er det den tiden da mange vanligvis begynner å planlegge julemarked og julegaver. Ting blir nok annerledes i år, da mange markeder avlyses grunnet Korona. Men, det finnes ofte andre muligheter hvor man kan få solgt. Noen er drevne i gamet og har produsert hele året og er sikre på priser, mens andre har akkurat startet med produksjonen og er usikker på hva de skal lage og priser de kan ta. I denne artikkelen presenteres en rekke ideer og oppskrifter på ting du kan lage og ta opp det vanskelige temaet om prissetting.
Jeg har tidligere skrevet en artikkel om alle spørsmålene rundt julemarked, hvordan man lager standen, ideer til hva man kan selge og priser.
Det vanskelige spørsmål om pris
Vær obs på at priser på forskjellig papirprosjekter varierer veldig. Noen er svært dyre i pris, mens andre ligger på et mye lavere nivå. Det som er litt merkelig egentlig, er at det ofte blir svært opphetet stemning hver gang pris på prosjekter taes opp, og mye relativt sinte kommentarer. Dette er egentlig helt unødvendig. I utgangspunktet er det ingen som blir “rik” på å selge papirprosjekter og ha det som et levebrød er litt utopisk. Ofte sees det at litt nybegynnere har en tendens til å legge seg ganske høyt i pris, mens en del rutinerte og kjente scrappere og designere har lagt seg på et lavere nivå med ganske mange fantastiske prosjekter. I tillegg er det også slik at noen type prosjekter er lettere å selge enn andre. Det krever litt erfaring å se hvilke type prosjekter som selger, og hvordan de bør være pyntet for å selge godt. Prisforslag under, har basis i en lang egen erfaring, mye observasjon av prissetting gjennom mange år, samt en diskusjon med andre erfarne scrappere over mange år.
Sammenligninger av faste priser hos ulike scrappere
I diskusjoner er det ofte mange som argumenterer med at de har fast pris på slik og slik. Men verdien på et papirprosjekt kommer helt ann på det ferdige produktet. Det har ikke nødvendigvis så mye å gjøre med hvilke produkter du har brukt for å lage prosjektet. Hver person har sin stil og hver person lager ting på ulike måter. Når det er sagt, er det ofte det ferdige prosjektet som sier noe om hvilken pris man kan ta. Er du nybegynner, lager enkle kort, uten avangserte brettinger, med helt enkle fargelagte motiver (uten skygger), eller ferdig motiv? Har du enkelt panel med mønsterark i bunnen med motiv over og et par spredte blomster, så er dette fine kort, men verdien vil ikke være høyere enn 30 til 50kr, selv om du har pyntet alle sidene enkelt på kortet. Kortet under er et slikt eksempel. Her er det kun brukt resteark og hjemmelaget blomst. Kortet er pyntet på forside og bakside og ikke inni. Materialpris ca 15kr. Verdi ved salg ca 30kr.
Dette kortet kan ikke sammenlignes med et litt mer storslagent kort, som lager fantastiske fargeleggingsmotiv, kort i lag på lag på lag, med mye blomster og diecuts som er kombinert på en fantstisk lekker måte.
Her kan kortene gå fra 80-130kr, litt avhengig av hvordan de er laget. Kortet over har en materialpris på ca 30kr, da det inneholder kun ark, diecuts av ark, lim og 3D puter. Det første kortet er helt forskjellig fra det andre, derfor er det ikke sammenlignbart i forhold til pris. Derfor bør man ikke sammenligne priser som ulike scrappere tar, uten å se på de ferdige prosjektene.
Drar man det enda lenger kan man lage veldig avanserte pop up kort, med fargelegginger i skygger og/eller lag på lag med papirer. I utganspunktet er det også her kun brukt papir, og mye av dette resteark. I tillegg er det brukt en gjenbruksblonde. Materialpris ligger her på omtrent det samme som over, ca 30kr. Her er det brukt veldig, veldig mange timer på å lage og designe et kort (mer enn 10 timer), og de er som små kunstverk. Skal man selge slike kort blir det for 200 lappen, men man kan ikke regne med å få igjen penger for arbeidet. Det er derfor jeg pleier å si at det lønner seg å lage enklere ting om man vil tjene litt.
Å gange opp pris på materialer med 2 eller 3.
Noen hevder at man skal gange opp pris på materiell med 2 eller 3, så får man pris på det ferdige produktet. Dette kan kan veldig fort bli en helt feil prisetting. Husk at pris på materiell kan være så mangt. Eksempelvis kan kan man ofte kjøpe papirpåskeegg som kan pyntes for fra 1kr (om man kommer over en god kampanje) til 100kr stk. Man kan fint lage et fantastisk prosjekt med rester og veldig mye av prosjektet er håndlaget, og dermed veldig lave materialkostnader, men det betyr ikke at prosjektet er mindre verd.
Dette er en kule på 8cm. Kula koster 25kr. Kirken er bitteliten. Det er brukt en liten rest av mønsterark på kanskje 5 x 15cm og kartong på 10x15cm. Litt gesso og hvit glitter. Hvis man setter papir og gessokostnader til 5kr, så er prisen på materialene på kula 30kr. Den er relativt enkel og rask å lage, om man er rutinert og har gjort dette mange ganger før, og bruker Silhouette. For meg tar dette i overkant av 30 minutter om kuttefilen er ferdig designet, og jeg har prøvelaget den en gang først. Skal man gange materialprisen med 2, er prisen på kula 60kr. Skal man gange opp med 3, er prisen på kula 90kr. Jeg synes både 60kr og 90kr er alt for lite, når man sammenligner med at det selges slike blanke kuler med enkel tekst kuttet i vinyl for opp mot og over 200kr. Dette er et eksempel på et prosjekt hvor man ikke kan gange opp en materialpris med et tall og få prisen på prosjektet.
Dette kortet er en invitasjon til bryllup. Det er et tunellkort. Her er det kun papir som er brukt, og ingen annen pynt. Kostnad i ark per kort er ca 30kr (5x A4 250g kartong og et mønsterark). I tillegg kan man regne litt lim og eventuelt slitasje på SIlhouettekniven. Men, her er det mye arbeid i å designe kortet, kutte det, renske den utkuttede delen for småbiter og å lage det. Skal man gange prisen her med 2, ville man solgt kortet for 60kr. Ganger man med 3. kan man selge kortet for 90kr. Jeg ville hverken solgt slike kort for 60kr eller 90kr. Skulle jeg tatt slike kort på bestilling med selvalgt design, ville jeg solgt for omlag 250kr, da de er meget detaljerte og tidkrevende. Husk da at dette kortet ikke er en dies, men motivet spesialdesignet til akkurat dette bryllupet.
Et annet eksempel er litt mer avanserte prosjekter som minialbum. Jeg har laget en del av disse. Et enkelt minialbum tar kanskje 10 timer å lage om man er litt rutinert. Dette albumet er et ferdig pyntet album med tilhørende boks.
Her er det brukt minst en hel Primablokk, tykk papp, omlag en pakke med kartong, en halv akryllkule, føtter, hengsler, metall, mm. Kostnadene til slike prosjekter kan fort komme opp i over 1000kr. Et slikt prosjekt som dette kan jeg bruke nesten 100 timer på. Hva kan man selge det for? Skal man gange prisen med 3 er det 3000kr for dette. Man får ikke solgt album for 3000kr. Det er vanskelig å få solgt minialbum for 1500kr (uten boks). Her fungerer heller ikke “regelen” med å gange prisen med to eller tre. Denne typen prosjekter egner seg mer som fine og personlige gaver, enn til salg.
Masseproduksjonsprosjekt eller et brukskunst?
Mange sier at kortet etter prosjektet er håndlaget, og da må det betales for det. Vel, det er en sannhet med modifikasjoner. Ikke alt som er håndlaget har en verdi som er mye høyere bare fordi det er håndlaget. Noen ting er faktisk omtrent umulig å få solgt. Enkelte ting blir laget litt på samlebånd og som hastverksprosjekter. Andre ting blir det brukt mange timer på for å lage et fantastisk prosjekt. Det er klart at et hastverksprosjekt og et “kunstprosjekt” er ulike prosjekter som har en helt ulik pris. På store prosjekter sees det ofte at man omtrent ikke får igjen pengene for materialer om man skulle selge det for en pris som folk vil betale. Slike prosjekter kan være hjemmelagde minialbum, større 3D prosjekter eller store mixed media lerreter. Gunn Olsen har skrevet en fin artikkel om slik prissetting i TPC tidligere. Noen selger på julemarkeder og har forberedt og laget opp prosjekter igjennom et helt år. Andre selger på markeder og har laget opp de siste helgene i forkant. Det er klart at dette blir to salgsboder med priser som ikke nødvendigvis kan sammenlignes.
Prosjekter som det er vanskelig å få solgt
Det er forskjell på å lage prosjekter for salg og det å lage større prosjekter (feks som designer) som du selger ut, fordi du har et overskudd. Selv om man kan ta høyere pris på avanserte prosjekter, er det ikke så ofte man tjener så mye på dette. På avanserte prosjekter kan det fort gå fra 5 til 100 timer på et prosjekt. Prisen på prosjektet er kanskje noe høyere enn andre prosjekter, men her er det ofte brukt mer materialer og veldig mye mer tid. Ofte vil du kanskje få igjen litt av verdien på materialene, men nesten ikke noe for arbeidet. Det er ikke her man tjener inn penger.
Denne lagde jeg i 2015. Kjolen ble laget slik denne typen kjoler i ordinær størrelse og i stoff, blir laget. Her er mønsteret på kjolen laget i kopipapir først, og laget om og om igjen, til hver fold i kjolen hadde falt slik det var planlagt. Det er laget underskjørt, kjole, krinoline og folder som er nøyaktig beregnet og festet til krinolinen. Bysten er laget i pappmasje fra bunnen av, rundt en flaske med olje. Alle blomster er laget fra bunnen av. Det har gått med ca 30 Prima ark og det er brukt mer enn 100 timer på å lage kjolen. Dette er ikke en kjole som er til salgs. Prisen for denne ville isåfall blitt mange tusen kroner (uten diskusjon på pris). Det tror jeg blir en vanskelig pris å få. Det er helt annen motivasjon bak det å lage kjolen. Denne ble laget til søknad på Prima sitt designteam for noen år siden. Jeg kom ikke med det året. Det sier litt om det ekstreme store konkurransen om disse designteamplassene. Det er ofte over 1000 søkere på et par plasser. Det skal sies at jeg samme året kom med på Kaisercraft sitt designteam rett etter på LDRS sitt designteam. Det er mye jobb. Det anbefales ikke å sitte på veldig mange designteam samtidig.
.
Dette pariserhjulet lagde jeg i 2012. Det er laget av en pappeske og dekket av litt fargerike ark. Dette pariserhjulet er omlag 70cm høyt. Det har en hendel på den ene siden og snurrer rundt. Her er det brukt håndlagde blomster, fargelagte Magnoliafigurer og origamifoldete kurver. Det er mye detaljer. Det tok meg ca 70 timer å lage denne. Denne er laget til utstilling i butikk, og er ikke til salgs. Dette er så stort at det nok ville vært vanskelig å ha noe slikt utstilt i eget hjem, derfor er ikke denne egnet for salg. Denne typen prosjekter er ikke det jeg vil anbefale for salg. Skulle man fått en reel prisverdi for dette prosjektet, hadde det kostet noen tusen kroner.
Når det gjelder 3D modeller, kan noen modeller være en smule enklere å selge enn andre. Dette er en modell av den første skandinaviske trikken (blåtrikken). Denne modellen er ikke så stor som pariserhjulet over, og har kanskje litt mer verdi for de som er spesielt interessert. Sånn sett kan den være salgbar. Her er det brukt omlag 100 timers arbeid og mye papirer. Pris man kunne fått hadde kanskje ligget rundt 1000 lappen. Spørsmålet er om man virkelig ville solgt 100 timers arbeid, og materialpris på 500kr for 1000kroner.
Dette er en skjæreskje/murerskje som er blitt pyntet med mixed media. Dette er veldig gøy å lage. Skjeen koster 85kr. Det som er brukt av mixed media elementer koster egentlig ikke noe særlig. Her brukes diecuts av tannhjul, støpte vinger,blomster i ukurante farger, knapper, perler og lignende. Dette er ting du har liggende, og du kjøper igrunnen ikke noe nytt. I tillegg er det her brukt sort spraymaling, mixed media lim, og litt maling og voks. Pris for materialer som er brukt er dermed rett over 100lappen. Salgsverdi er kanskje 250kr. Men at her kunne du for brukt 500kr i materialkostnad på prosjektet om du hadde kjøpt ferdige elementer fra de store leverandørene som du hadde limt på. Denne kostnaden ville du ikke fått igjen ved salg. Jeg opplever imidlertid at mixed mediaprosjekter (utenom lerreter) er vanskelig å selge. Mixed media er litt spesiell kunst. Det er egentlig ikke så mange som ønsker denne typen støvsamlere hjemme. Dette prosjektet har jeg holdt kurs i. Det var meget populært.
Dersom du er litt dreven i gamet, er det mulig å lage større mixed media arbeider for salg. Lerret over er 50x70cm. Det er laget til meg selv, og jeg er veldig glad i det, siden det for meg er litt personlig. Jeg er glad i å sy, i tillegg til å scrappe. Jeg er også glad i produkter fra Prima. Lerretet over er dekket av ark fra Prima, og det er satt sammen av deler fra symaskiner, knapper, og synåler. Hunden på bildet er hunden jeg hadde for noen år tilbake. Det er også masse Primablomster på lerretet. Det er klart at man kan lage denne typen lerret for salg eller bestilling. Dette tar imidlertid tid å lage, og krever en del bakgrunnskunnskap. Det er som et maleri, det krever at den som skal kjøpe det liker din stil. Men her er det klart, at man kan ta noen tusen for et slikt arbeide, om du er flink og kjøperen liker stilen din.
Skal du lage litt mer for å selge og tjene litt på det, anbefales litt enklere prosjekter, som det tar litt kortere tid å lage. Kanskje du kan lage litt på samlebånd? Har du Silhouette eller annen digital kuttemaskin, går det raskt å kutte ut en boks med paneler, et litt avansert bordkort, en julekule med vinyltekst eller en haug med gavetags. Her er det mulig å tjene litt om du er litt rutinert, selv om du ikke tar så mye for hvert enkelt prosjekt.
Ideer til prosjekter til julemarked og til gaver
Sjokoladekort og bokser med sjokolade til julemarked og julegave
Sjokoladekort er alltid populært. Priser på sjokoladekort med 200g sjokolade varierer, fra omlag 80kr til 120kr. Små poser med twist eller sjokolade kan gå fra 50 til 150kr. Husk at prisen du kan ta avhenger litt av hvordan du har laget prosjektet. Enkle prosjekter kan du ta litt mindre for enn kompliserte og avangserte prosjekter. Det anbefales at du lager litt enklere, men delikate prosjekter til julemarkeder. Oppskrifter på diverse pyntede sjokoladeesker og sjokoladekort, samt størrelsen på ulike kjente sjokolader finner du i denne artikkelen.
Kindereggboksen er laget av to stk kartong og to mønsterark (Type Maja). Her er det ca 42kr i kostnader i ark og 10kr for kinderegg. (Pris på kinderegg varierer. Her er det tatt utgangspunkt i at 3 kinderegg koster 30kr på Europris). Det er her brukt relativt lite annet med kjøpt pynt. Pris i materialer er ca 55kr. Denne kan fint selges for rundt en 100 lapp. Mal finner du i denne bloggposten, om du er interessert i det.
Denne gaveboksen til smil og melkerull er supersøt. Du finner mal og fremgangsmåte til boksen i denne bloggposten. Her er det brukt ca 40kr i mønsterark og kartong. Det er brukt et par magneter, et bånd og litt enkel pynt. Selve boksen har dermed en materialkostnad på ca 60kr. Prisen på sjokoladen er ca 20kr stk. Denne kan du fint ta 150-180kr for.
Kort og tags til julemarked
Kort selger ofte ikke så godt på julemarked. Kort kan gå fra 30 kr til 130 kr avhengig av type kort. Skal du selge på julemarkeder, lag gjerne noen litt “enkle” kort. Kanskje en bunke med enkle kort i en eske eller pose. Slike kortpakker er fine gaver til de som har alt. Det er også fint å ha enkle bursdags kort å gi vekk når en har behov for det. Lager du enkle småkort, kan du fint lage 10 små kort ut av et mønsterark, kartong og litt pynt. Selger du hvert kort for 30-40kr eller en bunke med 4-5 kort for 150 kr, kan du ha en grei inntjening på relativt lite materialer og lite tidsbruk. Lager du enkle til og fra tags, kan du fint selge disse for 10-15kr stykket eller selge flere i en liten pose, for eksempel 3-4 tags for 50 kr. Tagsene kan være helt enkle og masseproduserte. Her kan du også bruke opp små biter av resteark, så materialkostnadene kan bli små. Skal du lage litt dyrere kort, anbefales det at du for eksempel lager kort til bryllup, større bursdager, barnedåp eller lignende. Her legger ofte folk litt mer penger i kortene.
Forslag på enkle tags. Disse er designet i Silhouette studio og kuttet ut av hvit kartong og restemønsterark. Her er det brukt motiv fra Tim Holtz (digitalt og nedlastbart fra hans sine sider), tekst stemplet med Huldrastempler og en enkel snøkrystallcharms. Her har jeg kun brukt rester fra restebunken (uten at det synes). Pris for materialer er derfor vanskelig å si, siden det for meg her var snakk om å bli kvitt rester. Alle disse 20 tagsene er laget på ca 1,5 timer med kutting og montering. Om man legger 4stk i en pose og selger for 50kr tilsvarer det 250kr tilsammen. Selv om 50kr kanskje høres lite ut for 4 stk, så er 250kr en god inntjening på rester og en kort arbeidstid for å være et scrappeprosjekt.
.
Disse tre kortene over er 10 x 10 kort. De er helt enkle og enkelt pyntet bakside. De er ikke pyntet inni. Til ca 10 slike kort trenger du et mønsterark (eller ulike rester), tre stk kartong til baser og eventuelt farget kartong til paneler. På kortet i midten er det brukt et 3D klistremerke fra Rayher som motiv (8 stk for 49kr). På kortet til høyre er det kun brukt blomster fra restekassa. Materialkostnader her per kort er fra 5 til 12 kr stykket. Kortene kan masseproduseres, i samme stil, men ulike motiver, tekster og mønsterark. Dette er kort som er veldig salgbare og kan fint selges for 30kr stykket, 3-4 kort for 100 lappen. Denne typen kort er utrolig praktiske å ha en bunke av hjemme. Kjempefine til den lille bursdagsgaven eller på blomsterbuketten.
Denne korttypen heter staffelikort og er laget i lag på lag. Her er det brukt mye papirer, pynt og tid på å lage kortet. Slike kort pynter jeg bak og på undersiden, Skrivefeltet har jeg ofte på undersiden. Denne typen kort er mer avansert og her kan du fint ta 100 – 120kr. Min erfaring er at mange ønsker kort som er litt mer forseggjorte til de store anledningene som bryllup, store dager, konfirmasjon og barnedåp.
Andre papirprosjekter til julemarked og julegave
Det finnes i utgangspunktet mange papirprosjekter man kan lage. Det finnes også mye maler du kan bruke om du er ustø på å lage ting fre bunnen av selv. I 2016, samlet jeg noen av mine maler som en idemyldring til julegaver og markeder. Etter dette er det jo også laget mye. Bruk gjerne Pinterest for å søke opp ideer her. Pinterest er et fantastisk søkeverktøy. Bare husk å henvise til orginalkilden og ikke til Pinterest. Det er jo ikke Pinterest selv som har laget maler eller de kreative forslagene.
Mistle toes: Fine små gaver til vertinnen eller venninnen. Små gaveposer med liten negllakk, neglfil. Disse trenger ikke å være så komplisert laget. Pris avhenger litt hva du legger i hver pose. For denne lille posen med neglfil, en liten neglelakk og litt julepynt, ville jeg tatt ca 70kr.
Hjemmelaget såpe: Hjemmelaget såpe er superfine gaver og gode til salg på markeder. Her er det lagt to små såper med enkel pynt i en liten pose. Base til såpelaging finner du i en rekke ulike hobbybutikker. Her er det brukt såpebase, farge, lukt og former fra Rayher. Utsalgspris kommer litt an på hvor store såpestykker du har og hvordan du pakker dem. For denne posen ville jeg tatt 80-100kr. Undersøk litt med andre som selger såpe, eller sjekk ut priser i butikker som selger håndlaget såpe, om du er usikker.
Små glass med diverse innhold er også fine og kan pyntes på ulike måter. Her er det brukt en halv akrylkule som er montert på lokket av glasset. Under kulen er det laget et lite landskap. Dette landskapet er enkelt laget med remser med vinterlandskap som er en diecut. Materialpris ca 50kr + prisen på glasset. Utsalgspris ca 150kr, med litt sjokolade i glasset.
Små kurver er fint til å fylle med små gaver som hjemmestrikket klut, twist eller annet gøy. Denne kurven er enkel å lage og malen finner du her. Materialpris for denne kurven med pynt er ca 45kr (mye diecuts og hjemmelaget pynt). Pris på kurv med innhold varierer litt med hva du putter oppi og hvordan du pynter den. Har du like mye detaljer som på kurven over, litt lekkert pyntet og fyller den med twist, så kan du fint selge den for 150kr.
Akryllkuler er fine å lage og selge. Akryllkulen med kirke over, er ikke en kule som alle kan lage. Husk at om du kjøper kuttefiler til slike småhus, så må du også kjøpe rettighetene til å få lov til å selge produkter laget med fila. Det enkleste er derfor å designe slike ting selv, om du har planer om å selge. Kulen over er et enklere alternativ. Dette er et trehus som er laget for å passe inn i kula. Rayher har masse slike sett som er tilpasse akryllkulene deres. De er enkle å bygge og pynte. Materialpris er ca 80kr for kule og byggesett i tre fra Rayher. Her finnes det mange ulike byggesett. Disse kan fint selges for 150-200kr om de er litt lekkert pyntet.
Fyrstikkesker er fine gaver. Her er det pyntet en trekantet fyrstikkeske, samt to telys (som har fått et enkelt magebelte rundt seg). Her er det også lagt ved en lite enkelt kort. Her er det brukt en fyrstikkeske (22kr), to telys (4kr) og to mønsterark (30kr). Materialpris 55kr, utsalgspris ca 150.
Vinyl til julemarked og julegave
Driver du med vinyl? Dette er et helt eget lite marked, og det har etterhvert blitt mange som driver med dette. Her lages det pannebånd med navn, t-skjorter med artige tekster, putetrekk, sokker, handlenett og julekuler med tekster. Det å jobbe med vinyl er egentlig en ganske taknemmelig jobb, hvor selve produksjonen går ganske kjapt og du kan ta en grei pris for prosjektene dine. Her taes det også ganske så ulike priser. Lurer du på priser, så ta spør i en av vinyl/ Silhouette gruppene på facebook. Husk her at for å selge noe med vinyltrykk, så må du ha rettighetene for salg av det aktuelle trykket. Det vil si at du feks har designet det selv (med en skrifttype du har lov til å bruke for salg, og med motiv du har lov til å selge), eller at du har kjøpt rettighetene til å selge varer trykket med akkurat dette motivet (feks kjøpt fil med rettigheter for salg fra Silhouette).
Prisen på vinyl varierer litt, i likhet med kvaliteten. Når du bruker tekst som dette er det også viktig at du utnytter vinylen godt, og setter teksten tett sammen. Du kan klippe opp ordene og plassere de med riktig avstand før de presses på tekstilen. Sokkene kan du fint kjøpe i større pakninger. Du kan fint lage et par med sokker som dette for en materialkostnad på 40kr. Salgspris for et slikt par med sokker kan fort bli 150kr.
Treskilt til julemarked og julegave
Du kan ganske lett lage fine treskilt av rester av tre. I eksempelet under har jeg fått noen trerester av en byggforetning. Trerestene er limt sammen med trelim, og satt i spenn over natta for å tørke. Så er det malt svart. Her har jeg laget stensil selv, med tekst ved å bruke Silhouette. Stensilen kan med fordel festes til treverket med stiensillim før du maler over. Etter at du fjerner stensilen, må du mest sannsynlig pynte litt på teksten for å få vekk maling som har sklidd litt under stensilen. Her er det også brukt en Tim Holt stensil langs kantene, sprayet på spraylim, dratt av stensilen og så hatt på glitter. Noen bruker også vinyl for å lage treskilt. Selv liker jeg bedre å bruke stensil og male. Slike treskilt med en humoristisk tekst er meget salgbare og en morsom gave til de som har alt. Her er det relativt lite penger du trenger å bruke på materialer. De blir vel så fine som dyre treskilt du får i fine interiørforetninger. Ta en titt i interiørforetninger for å sjekke ulike priser, så ser du hvor omtrent du kan legge deg i pris i forhold til dine skilt.
Her er det brukt en trerest fra en byggvareforetning som er kutta til og limt sammen. Eneste utgifter jeg har hatt her er sort maling, hvit maling, stensilmateriale, trelim, litt glitter og et lag med lakk. Materialpris er her kanskje 30kr. Utsalgspris kan fort være 200kr.
Lykke til med julegaveproduksjonen!
Her finner du TPCs temaside om jul: Christmas – Jul
Nøkkelord på dansk: Jule gaver, Jule marked, 3D projekter.
Nøkkelord på svensk: Julklapp, Julmarknad.