Kjønnsstereotyper i papirhobby?

For en tid tilbake var det en diskusjon om kjønnsstereotyper på en av Facebookgruppene for papirhobby. Initiativtakeren til diskusjonen hadde fått tilbakemelding fra en bekjent om at kortene hun lagde var for kjønnsstereotype, og hun spurte om alt må være så politisk korrekt hele tiden? Tenker du over din bruk av farger og dekorasjoner når det gjelder kortlaging og scrapping?

Fargebruken innenfor papirhobby, både når det gjelder scrapbooking og kortlaging, bærer nok preg av hvilke farger vi mener passer til henholdsvis jenter og gutter. Rosa og lilla sees ofte på papirprosjekter som er laget om eller for jenter, mens blått og brunt gjerne går igjen på kort og layouts for gutter. Det samme gjelder dekorasjoner som brukes, mange mener blomster og blonder ikke bør brukes på maskuline kort/layouts, mens biler og verktøy sjelden sees på feminine kort/layouts.

Meningene i diskusjonen på Facebookgruppa var delte, noen mente at man måtte kunne få skape fritt uten tanke på å være “politisk korrekte”, mens andre var enige med initiativtakerens bekjente om at papirprosjektene ofte ble for kjønnsstereotype.


Hvilke farger bruker du på dine håndlagde kort og layouts? Et typisk "jentekort"?
Et typisk “jentekort”?

Det kan hende at vi, som kortlagere og scrappere, kunne hatt godt av å utfordre oss selv litt på dette området. En måte å gjøre dette på er å finne ut hva mottakeren av kortet er interessert i, uavhengig av kjønn og heller lage kort ut fra dette. Om kortet da faktisk blir rosa og fullt av blomster til en hageinteressert kvinne, eller om det blir pyntet med fotball til en mann er det helt i orden. Men det er også det motsatte. 

 

Denne artikkelen ble først publisert 29. mai 2014. Oppdatert 20. mai 2020. 

Translate »