Det finnes mange måter man lage brettekort på. Man kan brette kort slik at de likner servietter, bøker, trekkspill, ja til og med diamanter. I denne artikkelen ser jeg nærmere på to bretteteknikker som er litt uvanlige, men samtidig lette å lage for de aller fleste kortlagere.
U-formet kort
Det første kortet er laget av Charlotte i Norge og ble først publisert i TPCs julekalender i 2018. Kortet er ganske enkelt å brette. Denne typen brettekort kalles for U-fold cards eller U-formet kort. Kortets form gjør at man kan skape flerdimensjonale scener. Her har Charlotte laget en vinterskog med rådyr i forgrunnen. En annen variant (med tutorial) finner du her hvor Beccy har laget en vinterscene med en snømann i forgrunnen: Tutorial: U-fold Cards
Jeg har laget en mal som kan brukes dersom du lager et U-formet kort. Denne malen er smal slik at kortet blir “slimline”-kort når det brettes sammen. Dette kan du variere slik du vil selv.
Dobbelt Joyfold Card
Hvis du har lyst å videreutvikle det U-formede kortet litt kan du lage et “Dobbelt Joyfold Card”. Dette er en type brettekort som likner veldig på et U-formet kort, men som er litt mer avansert å lage. Her lager man to felt på forsiden av kortet. Disse kan man velge å bruke til hovedmotiv slik som jeg har gjort på kortet nedenfor, eller man kan velge å lage en port, dør eller liknende og la hovedmotivet være innenfor.
Nedenfor finner du malen jeg brukte til mitt Doble Joyfold Card. Denne er også smal slik at kortet blir et “Slimline”-kort når det brettes sammen.
I tillegg til feltene foran klipper jeg bort to deler av kortet. På malen er disse to delene markert med rødt og saks.
Det finnes fordeler og ulemper med de fleste typer brettekort. Fordelen med både U-formet kort og med Doble Joyfold-kort er iøyenfallende og flotte samtidig som de utfordrer kreativiteten. Begge typer kort er veldig fine å bygge scener på. En annen fordel er at kortene blir ganske flate (dersom du ikke bygger ut forsidene eller scenen med mye pynt) slik at de er billige å sende i posten.
En ulempe med begge typer kort er at det er begrenset plass å skrive på. Hvis man bruker innsiden av kortet til en scene har man kun baksiden til å skrive hilsen på. For å hjelpe på dette kan man eventuelt lage en lomme på kortet hvor man kan stikke ned en tag. Lager man lommen på baksiden av kortet kan tagen være ganske stor.
Håper du ble inspirert til å forsøke å lage enten et U-formet kort eller et dobbelt Joyfold Card eller kanskje begge deler? Du finner også mange andre typer brettekort her: Brettekort