,

Kortlaging – hvordan starte og videreutvikle det?

Spread the love

I Norge er kortlaging den store papirhobbyen. Det er veldig mange som lager kort og mange har laget kort i mange år. Det morsomme med kort er at det stadig er nye kortlagere som kommer til, stadig nye stiler, nye teknikker og nytt utstyr. I denne artikkelen skal jeg gå igjennom litt ulike stiler, teknikker og vise til ulike maler.

 

Ulike typer kort

 

CAS

CAS (Clean and Simple)-kort er helt enkle kort. De kan ha en avansert fargelegging eller de kan være uten fargeleggingsmotiv. Det viktige er at det er helt enkle kort, uten mye bakgrunnsteknikker, pynt og utklipp. Det å lage fine CAS-kort er vanskelig. Lager du enkle 10×10 kort, er CAS en suveren stil å bruke. Finn noen fine tekststempler og ark og lag kort i serier.

Vil du ha inspirasjon til CAS-kort anbefales for eksempel Elin Venge sin blogg. Hun lager fantastiske fargeleggingskort i CAS stil. Jennifer McGuire lager også herlige CAS-kort og har enkle tutorials på You Tube. Et eksempel kan du se her:

 

Shakerkort

Shakerkort er kort som har en liten gjennomsiktig plastlomme der det er lagt perler, paljetter eller små diecuts. Det finnes et utall av måter å lage shakerkort på. Plastlommene eller plastboksene kan kjøpes ferdig, du kan bruke emballasje eller du kan lage dem selv med en acetat-rest og en kant som kan bygges opp med papp, 3D-tape eller mosegummi.

Under viser jeg hvordan du kan lage ulike shakerkort:

 

Fargeleggingskort

Mange liker å lage kort med fargeleggingsmotiv. Dette kan være avanserte motiv eller enklere motiv. I det siste har det blitt populært med enkle kort med små fargelagte “Critters” eller smådyr. Disse er relativt enkle å fargelegge. For å få til et fint fargeleggingskort er det ofte vesentlig å kunne enkel skyggelegging og fargeleggingsteknikk. Er du usikker på fargeleggingen anbefaler jeg deg å velge et stempel og søke opp tutorialer på fargelegging med dette stempelet på You Tube. Når du er litt mer dreven i fargelegging, kan du prøve deg på blant annet kjoler med folder.

Det finnes ulike typer farger du kan bruke. Alt fra tusjer som Copic og Promarker og vannfarger som Distress ink (i tusj, ink, eller stempelputer) eller akvarellfarger. Disse fargene gir litt forskjellig uttrykk. Du kan også bruke gode fargeblyanter som lar seg blende i hverandre. Det som er viktig er at fargene kan blendes sammen og at du har minst tre fargesjatteringer av hver farge. Til hår og hudfarge kan du gjerne ha flere enn tre farger.

Ved enkel fargelegging tenker du at du skyggelegger (mørkest farge) ytterst i motivet. Fargen lysner inn mot midten av motivet. Etterhvert kan du eksperimentere med skyggelegging i folder og skyggelegging i forhold til der lyset kommer fra.

 

Brettekort

Det finnes utallige typer brettekort. Maler finner du fort linket opp på Pinterest om du vet navnet på kortet. TPC har en side med linker til ulike brettekort. Jeg har tatt med noen brettekort her med mal. Det finnes mange ulike maler. Her har jeg bare valgt ut en mal for å vise korttypen og hvordan det generelle oppsettet lages.

 

Animasjonskort

Animasjonskort er interaktive kort, der man kan dra i deler av kortet og få en animasjon. Det finnes stempler og dies du kan bruke til å lage slike kort. Filmen under viser hvordan slike kort fungerer.

Du kan også finne informasjon i denne bloggposten Hvordan fungerer animasjonskort?

 

Pop up kort

Pop up kort er de kort hvor noe popper opp inne i selve kortet. Man kan i utgangspunktet lage de ganske enkle. En enkel teknikk vises her:

Utover dette, er pop up kort overhode ikke enkle kort. Det å lage denne type kort tar tid om du skal gjennomføre det skikkelig. Her blir innsiden av kortet vel så viktig som utsiden. Det å lage pop-up kort og finne ut hvordan ting fungerer er en helt egen greie. Vi du jobbe med å finne ut hvordan pop-up fungerer er det beste tipset å kjøpe noen gamle pop-up bøker om du får tak i det og studere disse. Pop up kort kan være fra enkle til ganske så avanserte kort. Ved å studere ulike pop up teknikker lagde jeg dette albumet for noen år siden. Det kan gi noen tips til ulike korttyper:

Twist & pop kortet har vært ute på nettet en god stund. Dette er et enkelt pop up kort.

Pop up kort med blomsterhilsen er også et ganske vanlig kort. Her følger en framgangsmåte for disse:

Vi kan ikke snakke om pop-up kort uten å nevne Karen Burniston. Hun designer dies til pop-up kort som gjør det enklere for de fleste å lage slike kort uten å designe dem selv.

Her følger noen maler på utvalgte pop up kort:

 

One sheet wonder

One sheet wonder kort er en fantastisk måte å lage enkle kort, man utnytter ark til det maksimale. Poenget med disse kortene er å bruke et mønsterark, sammen med pynt og kartong og lage mange kort. Søker du “one sheet wonder” på You Tube eller Pinterest, så får du opp masse ideer.

 

Lag på lag

Kort i formen lag på lag, er kort der diecuts, stempler, bling og blomster er lagt lagvis. Her er det nesten ingen grenser for hvor mye pynt det kan være, selv om det også kan bikke over å bli for mye. Pass på at pynten, motivet og teksten passer sammen. Selv om det i utgangspunktet ikke er noe som er feil, gjelder også her visse regler for pyntingen. Loven om tredeling gjelder også her. I tillegg pynter man gjerne med ting i oddetall. Det vil si enten en, tre, fem, syv eller mange blomster.

Håper dette inspirerte til videre kortlaging!

 

 


Spread the love
Translate »