KORTLAVNING – KORTLAGING – KORTMAKERI

PKL_IMG_2925

BESKRIVELSE: Kortlaging er en hobby hvor man lager kort. Dette kan være kort til for eksempel bursdager eller bryllup, men det kan også være mindre kort som gavelapper og tags. Noen lager også små kort som man bytter med andre kortlagere, disse kalles for Artistic Trading Cards (ATC) og idéen bak er å dele inspirasjon og kjennskap til ulike teknikker. Noen velger å lage egne konvolutter til kortene sine.

TEKNIKK: For å lage kort bruker man gjerne papir av en viss tykkelse eller tynn kartong som basis for kortet. I tillegg er det svært vanlig å bruke papir med ulike mønstre. På bildet over ser vi den hvite bakgrunnen som er kartong og på denne er det festet papir med et prikkete mønster. På disse kortene er det teksten som utgjør hovedmotivet, men mange bruker også bilder eller stemplede motiv.

DESIGN: Håndlagde kort blir ofte laget kvadratiske på 15×15 cm, disse er gjerne brettet slik at kortet får fire sider. Andre velger å lage kort i andre format, og det finnes også en rekke ulike måter man kan brette kortene på. For å sette sammen elementene på forsiden av kortet kan man for eksempel bruke skisser til inspirasjon. Noen velger å kun dekorere forsiden av kortet, andre dekorerer også innsidene og baksiden.

UTSTYR:
Kartong
Mønsterpapir
Papirkniv
Linjal, gjerne av metall
Skjærematte
Motiv til kortet
Pynt
Dobbeltsidig lim
Tape

Det er svært vanlig å bruke designpapir på kortene, på kortet du ser overfor er det brukt et chevronmønstret designpapir. Som motiv på kortene kan man bruke bilder, stempelmotiv, tekster, klistremerker og lignende. Dersom hovedmotivet er et bilde eller laget med et stempel legger man ofte til en kort tekst/hilsen på forsiden av kortet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Når det gjelder pynting av kort er det bare fantasien som legger begrensninger. Noen velger å bruke mye dekor på kortene, og pynter gjerne også innsiden og baksiden av kortet. Andre velger en mer enkel stil.

I denne videoen kan du følge Lena i The Paper Crafting mens hun lager et kort. Videoen er på norsk.

Videoen overfor ble først publisert i artikkelen “Nybegynneren – Hva trenger du” hvor du også finner en flott oversikt over utstyr som kan være greit å ha når man skal starte med kortlaging.

ORD OG UTTRYKK
Mange som starter med papirhobby synes ordene og begrepene som brukes kan være forvirrende. I artikkelen “Nybegynneren – Ord og uttrykk” tar Lena en gjennomgang av de vanligste ordene og uttrykkene innenfor papirhobby.

Inch er en måleenhet som brukes i USA, Canada og England – siden mange av de store produsentene holder til her, samt at maler fra disse landene er oppgitt i inch, kan det være greit å vite litt mer om denne måleenheten. Det kan du gjøre ved å følge med på Lenas video om hvordan man kan forstå inch.

ANDRE TIPS
Mange startet med kortlaging etter å ha deltatt på kurs. Eva R. Fandrem har holdt kurs for nybegynnere og du kan lese mer om hvordan et slikt kurs foregår i denne artikkelen: “Nybegynnerkurs i kortlaging“.

Både som nybegynner og mer erfaren kortlager er det ikke alltid man blir fornøyd med kortene. I artikkelen “Når man ikke blir fornøyd” kan du få litt tips om hvordan man kan prøve seg fram med litt forskjellige løsninger dersom man får problemer underveis.

Illustrasjonsfoto: Lena Johansen
The Paper Crafting


ARTISTIC TRADING CARDS (ATC)

KONVOLUTT

TAGS

JULKORT HELA ÅRET

EMMAS POCKET LETTER

FEMINIMT VERSUS MASKULINT – TO KORT

TAR DET NOENSINNE SLUTT?