,

Handgjord julkort

Det handgjorda julkortet som vi presenterer i denne månedens “Nordlys” er et flott julekort i en klassisk stil. Det er Margareta i Sverige som har laget kortet. Julekortet er pyntet på alle sider og Margareta har også laget en matchende konvolutt. 


Type prosjekt: Handgjord julkort
Anledning: Jul
Stilart: Klassisk
Pynt/dekor: Blomster, halvperler
Hovedfarge: Rødt og hvitt


Kortmakeri: Handgjord julkort

Beskrivelse av prosjektet?
När jag gör kort + kuvert måste jag först skära till papper till kuvertet, som tar en kvadrat på 24,5×24,5 cm. Jag använder 12″ papper och skär alltså av en remsa på 6 cm på två av kanterna. Dessa remsor (plus eventuellt matchande spill från andra projekt, dock inte i detta fall) är alltså vad jag har till resten av kortet. Här har jag använt en färdig kortstomme i off-white, eftersom bottenfärgen på mönsterpapperet inte är kritvit. Röd cardstock till kanter, både runt mönsterpapperet och motivet. Stansade hörnen på mönsterpapper och motiv med en konkav hörnstans från ek-success. Eftersom jag bara hade 6 cm breda remsor av mönsterpapperet fick jag en glipa/skarv på ca 1 cm tvärs över kortet. Den döljs dels av den stora blomman jag satte bakom motivet, dels av själva motivet, dels av den lilla “tag” jag satt till vänster. Julkram är stansat med en die från Gummiapan dels i röd cardstock, dels två gånger i vitt akvarellpapper och sen ihoplimmade för att få lite tjocklek. Pyntat med några vita halvpärlor i hörnen. De blommigaste bitarna av remsorna skarade jag till insidan. Där fick de bli dekoration tillsammans med halvpärlor. Texten är en gammal stämpel från Reprint – vet inte om den finns kvar. Ritade en röd ram runt med Distress Marker Barn Door. F ö Kan du ju se i bloggen: Pausen slut

Kortmakeri: Handgjord julkort

Hvordan er prosjektet laget?
 I det här fallet använde jag ett mönsterpapper som hade ett mycket stort och framträdande blommönster i ena hörnet och var i övrigt mönstrat lite mer diskret i grått och rött. Eftersom jag ville ha med ett motiv ville jag inte att det skulle konkurrera med och täcka det fina blommönstret, så jag sparade de flesta blommorna till kortets insida.

Størrelse på prosjektet?
Detta kort är (som de flesta hos mig) 15×15 cm.

Hvor lang tid gikk med til å lage prosjektet?
Det här var ett ganska enkelt och snabbgjort kort – tog väl ett par timmar. 

Hva inspirerte deg til å lage dette?
Eftersom vi bor i sommarstugan hela sommaren har jag ett “kortmakeri” där, så allt är inte med hem. Eftersom jag skickar så många julkort (har många vänner runt om i Sverige, Norden och världen) har jag de senaste åren utmanat mig att göra “ett julkort i veckan” under hela året – sen får jag spurta litet mot slutet före jul. Jag tycker det är roligt att göra olika kort och gör oftast, om det går, matchande kuvert till mina kort.

Foto – Handgjord julkort: Margareta
Publisert med tillatelse

Dersom du har lyst til å se flere julekort finner du inspirasjon her: Julekort

Nøkkelord dansk: Kortlavning. Håndlavet kort. 
Nøkkelord norsk: Julekort. Kortlaging. Håndlaget kort. 

Translate »