Tips & Tricks: DIY – Lav dine egne stencils

4 2,762

STENCILSStencils er virkelig HOT for tiden. Lige meget hvorhen man kigger er der stencils, i scrapbutikkerne, på internettet, på blogs….ja næsten alle vegne! Og stencils kan bruges til mange ting, hvilket er rigtig lækkert. Hvad enten ens favorit metode med brug af stencils er Ink Blending, Embossing Paste, Mists, Ink Daubers, Paper Pen eller Paint. Her har jeg kun lige nævnt toppen af isbjerget af alle de muligheder, som følger med at eje en stencil. Og hvorfor ikke lave sine egne stencils! Især hvis man som nybegynder gerne lige vil se om det er noget for en inden man køber sig fattig i alle de lækre stencils.

En dag for nyligt på arbejde var jeg gået igang med at rydde op i mine papirer og mapper. Årsagen var, at vores afdeling skulle flytte til en anden bygning, så der skulle ryddes op og pakkes ned. I den forbindelse faldt jeg over en A4 kontor plastik mappe. Forsiden er gennemsigtig og bagsiden er rød plastik. Mon ikke bagsiden kunne bruges til at skære en stencil eller to, tænker jeg. Det måtte jo helt klart prøves af!

Samme dag fik jeg manden derhjemme til at nuppe et par stykker plastik mapper med hjem fra hans firma. For man kan jo ikke gå for længe med en ide uden at teste den. Jeg kan i hvert fald ikke! Samme aften gik jeg i gang med mit nye projekt og her ser I, hvordan det gik.

_________________________________________________________________________________________________

STENCILS Først skar jeg bagsiden af plastik mappen fri. Hermed fik jeg 2 stykker på størrelse med A5, som passer perfekt til en stencil.

_________________________________________________________________________________________________

STENCILS Jeg skar et stykke karton i størrelsen A6, som jeg brugte som skabelon for at få den perfekte størrelse til en stencil for kort.

 Med en sort pen tegnede jeg omridset op.

_________________________________________________________________________________________________

STENCILS Jeg startede med en simpel stencil og valgte derfor at lave diagonale striber. Her bruger jeg min linial og mit skæreunderlag, som guide til at lave striberne.

_________________________________________________________________________________________________

STENCILS Jeg markerede de felter, som skulle skæres væk med små krydser. Dette var for at undgå at skære de forkerte felter væk. Hvis det skete, så kunne jeg smide hele projektet i skraldespanden. Så jeg gjorde, hvad jeg kunne for netop at undgår skære-fejl.

_________________________________________________________________________________________________

STENCILS Så var det bare at gå igang med at skære ved markeringerne. Jeg brugte min lineal, som hjælp for at kunne skære helt lige linjer.

 Ideen med en stencil er jo at have helt skarpe og rene linjer, særligt når det er en stencil med et grafisk look.

_________________________________________________________________________________________________

STENCILS Her er jeg godt igang med at skære felterne væk. Mine markeringer med krydserne var en kæmpe stor hjælp.

_________________________________________________________________________________________________

STENCILS Så har jeg fået skåret min stencil færdig.

 Til min stencil brugte jeg en vandfast sort pen til at tegne mønsteret op, dog lærte jeg på den hårde måde at vandfast ikke er det samme som alkoholbaseretholdig! Og det skal man lige være opmærksom på, hvis man f.eks. bruger dye inks.

 Et godt råd er derfor at rense sin stencil helt af for pen markeringerne.

_________________________________________________________________________________________________

STENCILS Straks måtte jeg teste min stencil af. Så jeg tog mit ink blending tool og en af mine Hero Arts Shadow Inks (dye) frem. Jeg sørgede for at tape min stencil godt fast til underlaget med almindelig maler tape.

 Bemærk de sorte streger på min stencil, før jeg går igang!

_________________________________________________________________________________________________

STENCILS Så er der blevet sværtet med Ink Blending Tool.

 Bemærk at mine sorte streger er stort set væk! Så husk at rense din stencil godt og grundigt før brug.

_________________________________________________________________________________________________

STENCILS Her ses det færdig resultat med mit første hjemmelavede stencil.

_________________________________________________________________________________________________

STENCILS Her har jeg brugt netop det stykke til et kort. Jeg har bare skåret stykket til og tilføjet en vellum doily, vellum blade og lidt papir blomster fra Panduro.

_________________________________________________________________________________________________

STENCILS

Jeg kunne som altid ikke dy mig for at lave flere. Og ja, jeg endte faktisk med at lave 6 stencils i alt den aften. Nedenfor viser jeg 2 af mine andre stencils.

Nedenfor et før og efter billede af min “Sunrays” stencil.

STENCILS

_________________________________________________________________

STENCILS

_________________________________________________________________________________________________

Og her nedenfor en lidt mere grafisk stencil. Den er faktisk gået hen og blevet en af mine hjemmelavede favoritter, men den tog også lidt tid at lave.

STENCILS Her brugte jeg til de inderste cirkler mine cirkel dies som skabeloner. Og når de ikke var store nok mere, gik jeg over til at bruge min gamle passer fra skoletiden. Jeg var faktisk meget glad for at tegne grafiske mønstre med min passer i skoletiden. Ah, det var tider.

 For at stabilisere min stencil var jeg nødt til at lade nogle tynde “stabiliserings” streger blive en del af min stencil.

_________________________________________________________________________________________________

STENCILS

Næste gang du rydder op, så hold øjnene åbne! Måske falder du over noget som kan bruges til at lave et DIY værktøj. Bedst af alt, så kan det jo være du spare lidt penge :o)

Nu har jeg brugt en ganske almindeligt kontor plastik folder, men det er faktisk muligt at bruge andre materialer til at lave dine egne stencils. Man kan faktisk købe noget, som er specifikt beregnet til at lave sine egne stencils med. Dette er især relevant for Jer, som ejer en Cameo eller Silouette. Men bare fordi man ikke ejer sådan en maskine, så behøver man så sandelig ikke holde sig tilbage.

Tænk dig om – måske har du noget liggende, som du kan bruge til en stencil. Og det fantastiske er at mulighederne er endeløse. Brug lineal, en passer eller nogle af dine dies til at lave en stencil. Prøv dig evt. frem først på et stykke papir, til du har et mønster du er tilfreds med.

Nu vil jeg slutte af med at sige “god fornøjelse”.

Du finner flere tips og tricks her: Tips & Tricks


Nøkkelord norsk: Stensil

4 kommentarer
 1. Maryann skriver

  Alle tiders tut her Pia, Der er virkelig alt muligt derude, som kan bruges, bare tænk på alle de overskydende dele man får når man skærer med alle sine dies ikke? Alle negative udklip er jo faktisk en stencil i sig selv, eller kan bruges som en.

 2. Rita H skriver

  Rigtig flot, Pia, og kreativt tænkt.

 3. Rita Harsted skriver

  Rigtig flotte kort Pia og kreativt tænkt!

 4. Grethe Boisen skriver

  Tak for ideen og for tut`en – jeg har lavet et par stencils efter din ide, og nu skal bare afprøves. Rigtig flotte kort du har lavet.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More