Scrapbooking – Layout – hvordan starte og videreutvikle det?

Layout: Bilder, skisser, oppsett, papir, bakgrunn og stil
Spread the love

I det nye året er det flere som har sagt de ønsker å utvikle seg innenfor det å lage layouter. De fleste har nok laget album med bilder, tekst og litt pynt fra før og har dermed også jobbet litt med layouter. Jeg har selv laget album med bilder og pynt siden jeg selv var liten og også etter at jeg selv fikk barn. Layoutene mine den gang var ikke så mye å skryte av. De var igrunnen helt enkle. Layoutene mine fikk litt fart på seg i den perioden jeg begynte å jobbe med layoutene for å søke på designteam hos leverandører. Da jeg var designer hos Kaisercraft, måtte vi jobbe med layouter og da fikk jeg også videreutviklet det. I denne artikkelen  viser jeg litt eksempler på ulike stiler og teknikker slik at du kan få litt tips til hvordan du kan videreutvikle layoutene dine.

 

Hva er en layout?

En layout er en albumside som enten kan settes i album eller henges på veggen på lerret eller glass og ramme. En layout kan ha et til flere bilder og mer eller mindre pynt. Noen velger å ha helt enkle layouter som kan settes i album, mens andre lager mer detaljerte og dimensjonale layouter, som egner seg best på lerret eller 3D-ramme. Det er mange typer layouter å velge mellom. Under får du noen tips til hvordan du kan gå frem om du utvikle deg videre i forhold til å lage layouter.

 

Hva må jeg tenke på?

Bilder: 

Bildene du velger å bruke er egentlig viktig for utforming av layouten. Velg derfor bilder først. Du må også finne ut om du vil bruke et eller mange bilder. Finn bilder som passer sammen i farger og kontekst. Så finner du mønsterark som passer til fargene og til bildene dine. Noen farger får motivet til å bli fremhevet fordi de er kontrastfarger. Andre farger får fokus på andre deler av bildet. Videoen under viser deg noen tips i forhold til farger.

Hvis du synes dette er vanskelig, så ta med deg bildene til scrappebutikken og de vil som regel hjelpe deg med å finne papirer som passer. Dersom du har holdt på en stund med layouter, vil du tilslutt komme dit at du tenker motsatt, det vil si at du blir fristet til å finne klær eller bakgrunner for familiebildene som passer til mønsterarket du ønsker å bruke.

Layout: Bilder, skisser, oppsett, papir, bakgrunn og stil

Du må også vurdere om dette er en layout som du lager privat for deg selv, eller om målet med layouten er å vise produkter, teknikker (for eksempel delta i konkurranser eller Design Team søknader). Dersom målet er å lage en layout for deg selv, kan du ha bilder av det meste. Er dette en layout du vil lage hvor det viktige er å vise produkter og teknikker, eller delta på større konkurranser eller DT søknader, så er det en fordel med bilder som er ekstra fine eller prøve å bruke eller ta “kunstbilder”. Dette kan være søte og fine bilder av dyr, små barn, nydelige kjoler, naturbilder eller andre passende bilder. Pass da på at du bruker bilder du har “lov til å bruke”. Ikke alle bilder som ligger på Pinterest eller Google har fri bruk.

 

Skisser

Layout: Bilder, skisser, oppsett, papir, bakgrunn og stil

Mange liker å bruke skisser som et utgangspunkt for layouten. Skissen viser litt hvor du har pynten på albumsiden din og hvor du plasser bildene. Skissen er kun ment som et utgangspunkt. Du kan gjerne vri på den eller speilvende den. Over viser jeg et eksempel. Det er en layout laget etter en av Kaisercraft sine skisser. Her er noen sider hvor du finne layoutskisser (kan også brukes til kort):

 

Oppsettet

Layout: Bilder, skisser, oppsett, papir, bakgrunn og stilDet er ingen faste regler, men det er noen lure råd å ta med seg. Det første er “loven om tredeling”. Som nevnt under artikkelen om Mixed Media, tenk deg at du deler bakgrunnen din i tre deler, horisontalt og vertikalt. Hovedtyngden av layouten skal da ideelt ligge på en av tredelingsstrekene. Dersom du har bilde av personer med, så la personen se inn i midten av layouten. Dette ser du eksempel på over. På alle layoutene er det tenkt en tredeling horisontalt og hovedtyngden av layouten ligger til høyre for midten. På alle layoutene er det personer som ser inn i midten av layouten.

Det andre tipset er å hindre at layouten “tipper”. Dersom du har hovedtyngden på layouten usentrert, er det fort at det kan virke som den tipper litt. Dersom du legger litt pynt på motsatt side, så kan du motvirke at layouten ser ut som den tipper. Dette ser du som litt pynt på venstre side på alle layoutene over.

 

Papirer

Her må du se hva slags farger og papirer som passer til bildet og som du liker eller vil bruke. Utvalget er stort og det er veldig forskjellig hva vi liker. Noen velger mye ensfarget kartong i bakgrunnene, og andre velger mye mønsterark. Noen kolleksjoner har mye mønster med sterke farger og andre har mer rolige farger med stort eller lite mønster. Man får fort sine favoritter. Kanskje har du noen gamle ark du kan bruke for å lage en layout i ny stil? Husk at du ikke trenger å bruke et ark som bakgrunnsark. Du kan gjerne lage en liten collage av mønsterark og/eller ensfarget kartong som du bruker som bakgrunn. Skal du rette du lage layouter for å delta i konkurranser eller design team søknader hos leverandører, så må du bruke leverandørens kolleksjoner.

 

Bakgrunner

Layout: Bilder, skisser, oppsett, papir, bakgrunn og stil

Når du skal lage layouter med en litt økt vanskelighetsgrad, blir hvordan du har jobbet med bakgrunnen viktig. Dette er spesielt viktig i Mixed Media layouter. Dette dreier seg om gode teknikker som du har tilegnet deg over tid. Se på andre sinte tutorialer og forsøk selv. Etterhvert videreutvikler du det til å bli egne teknikker. Viktig utstyr her er Gesso, paster, sprayfarger, mister, vannløselige fargepulver og stensiler. Noen eksempler er gitt her:

 

Ulike stiler

CAS – Clean and Simple

Layout: Bilder, skisser, oppsett, papir, bakgrunn og stil

CAS betyr Clean and Simple. Det er helt enkle layouter, gjerne uten mye bakgrunnsteknikker, malinger og sprayer. Ofte brukes et bakgrunnsark og litt utklipp. Veldig mange starter med og lager denne typen layouter. CAS er allikevel ikke det samme som en nybegynnerlayout. Det krever sitt å få til en god CAS layout. Layouten over har jeg laget for Kaisercraft, og den var utstilt på Creativation/CHA i USA i 2017. Den er laget med et bakgrunnsark, et bilde, noen få papirbiter og noen ferdige utklipte tekster og former. I tillegg har jeg sydd litt på bakgrunnspapiret med rett søm og sikksakk.

 

Utklipte mennesker i et laget miljø

Layout: Bilder, skisser, oppsett, papir, bakgrunn og stil

Utklipp av mennesker og dyr er alltid gøy å bruke på layouter og det skaper sin helt egne stil. Britt Sviggum er en kjent norsk designer av layouter. Hun har vært designer for flere store produsenter og har sin helt egne unike stil på layouter. Hennes layouter er preget av fargerikt papir, malt med hvit gesso i midten og bilder av familie som er klippet ut og laget et lite “miljø” på siden, med diverse utklipp.

 

Lag på lag

Layout: Bilder, skisser, oppsett, papir, bakgrunn og stil

Mange lager layouter hvor papirer, utklipp og blomster legges i lag på lag. Dette kan gjøre at layoutene blir veldig tredimensjonale og dermed ikke passer så godt i album, men ikke nødvendigvis. Dersom du passer litt på og ikke bruker så mye 3D-puter mellom lagene og bruker lave blomster, så kan layoutene bli flate. Bruk gjerne blonder, diecuts og blomster for å legge lagvis.

 

Mixed media stil

Layout: Bilder, skisser, oppsett, papir, bakgrunn og stil

Mange lager layouter i Mixed Media stil. Her legges utklipp, diecuts, metall, blonder, washitape og blomster lagvis. Veldig ofte hører også malinger og spray med. Her står også teknikk og oppbygning av layouten i fokus.  Disse layoutene blir ofte tunge og tykke og er derfor bedre egnet i glass og 3D-ramme eller på lerret enn i album.

Lykke til videre med å lage layouter.


Videoene i denne artikkelen sees via en link direkte på You Tube.


Spread the love
Translate »