Scrappeintervjuet: Margareta från Sverige

Margareta fra Sverige startet med både papirhobby og blogging i godt voksen alder. Det var datteren Åsa som lokket Margareta med inn i papirhobbyen, og det var datteren sammen med barnebarna som ga Margareta blogg og “bloggkurs” i julegave. Nå er Margareta i sitt “Kortmakeri” hver dag og det blir det mange flotte kort av.

profile

Jag heter Margareta Stafström.

Jag bor i Gävle i Sverige.

Jag fick min blogg som “julklapp” av min dotter och mina barnbarn, inklusive “kurs” i hur man bloggar, julen 2010.Härligt med instruktioner från ungdomarna!! Därför är jag i scrapkretsar känd som MormorMargareta, eftersom min blogg heter så: MormorMargareta

SE OGSÅ: SCRAPPEINTERVJUET: ERIKA FRÅN SVERIGE

Jag är mest kortmakare, och min passion är att göra kort med matchande kuvert.
Det händer också att jag gör askar eller altrar något.

Jag har tidigare hållit på med bl a screentryck och gjort egna kort ända sedan min ungdom,men för a 6-7 år sen lockade min dotter Åsa in mig i “scrapträsket” och det har jag aldrig ångrat!

Jag tycker det är en fantastisk hobby, där jag får utlopp för min kreativitet på ett lekfullt och kravlöst sätt.
Eftersom jag är pensionär och rår över min tid tar jag mig ofta en stund i “kortmakeriet” varje dag.
Ibland blir det ett par kort på en dag, ibland blir det flera dagar av flyttande och funderande innan jag är nöjd.

IMG_0361
index

Jag gillar att färglägga motiv med akvarellfärger eller Distress Markers + vattenpensel. hÄnglar & stÄnglar, som ju inte längre produceras, hör till mina absoluta favoriter, ju tidigare stämplar desto bättre! Vi har en samling Åsa och jag.
Jag börjar nästan alltid med att välja mönsterpapper – helst ett som det kan bli ett snyggt kuvert av, med ett snyggt hörn, som kan bli en fin kuvertflik av. Jag använder nästan bara 12″ papper eftersom de räcker till ett kuvert ung 16X16 cm. Man måste börja med att göra kuvertet eftersom det tar en stor del av papperet. Jag använder det som blir över att dekorera kortet med. Blommor och band samt halvpärlor eller rhinestones finns ofta på mina kort. Jag viker oftast korten i överkanten för jag tycker korten står bra då.
Dekorerar insidan och sätter dit en “skrivyta” av vitt ritpapper för personlig hälsning.

index1
IMG_0239
index2

Eftersom vi flyttat mycket och har många vänner, skickar vi många julkort. Därför har jag de senaste åren gjort minst ett julkort i veckan året runt, för att sen spurta i november/december. Här har jag använt en färdig julbild och ett helt underbart papper, som det blev ett jättefint kuvert av. Kortet har ju också samma papper med på alla sidor, och jag har stansat hörnen med min favoritstans från crafts too. Jag brukar kalla den för “stjärtstansen”. Har stansat ut en “fotomatta” med en die från Spellbinders. Så gör jag ofta. På baksidan har jag alltid en namnetikett som min måg gjort åt mig, och den är utskriven från datorn. Det finns några olika modeller.

Ibland är mönsterpapperet så vackert att det helt tar över designen på kortet. Här kunde jag helt enkelt inte dekorera över de ljuvliga penséerna, utan försökte lyfta fram dem genom att klippa ut dem och montera dem på 3D-kuddar. Sådana använder jag ofta för att få struktur på korten.
Här ser man också hur jag satt en spets mellan de olika mönsterpappersbitarna. Jag får ju aldrig mönsterpapper kvar efter kuvertet så att det räcker till en hel bit bakom dekoren på framsidan, utan får pussla på olika sätt. Ibland använder jag spillpappersbitar som passar ihop med färgerna på kortet.

Mitt “kortmakeri” ligger i källaren och här ser du var jag sitter och pysslar ihop mina kort. Jag har ett jättestort skrivbord (ett arv från min mans advokatkontor) så det finns plats för en scrapkompis mitt emot mig. Så kul när nån kommer på besök! Papper förvaras i en rullhylla under bordet – bra för att där är mörkt och de inte bleks! Vårt gamla pingisrum rymmer numer både allt mitt scrapgodis, en syhörna och min mans fotohobby.

Jag inspireras mycket av andra scrappare via bloggar och i facebookgrupper, men kanske allra mest av vännerna i vår scrapgrupp här i Gävle. Vi träffas ungefär en lördag i månaden och det är “fest” varje gång: snack, skratt och scrap!

Ska jag nämna några, är det min dotter, Åsa/asamia, Lilla Pyssel Inger, Linda/Pysselbus, Johanna/Pojjo och Rosmarie/Scraprosa, men det finns ju massor av duktiga inspirerande scrappare där ute!!


Posted

Translate »