Minialbum – hvordan lager og videreutvikler jeg det?

Scrapping/Scrapbooking: Bryllupsalbum - Album - Minialbum

Det er mange som lager kjempefine minialbum. Det finnes mange ulike versjoner og måter å lage dem på. Uansett, er dette fantastiske gaver til litt større anledninger, om det er større bursdager, dåp eller bryllup. Jeg har laget mange album i forskjellige versjoner opp gjennom tidene. I denne artikkelen viser jeg en del ulike typer album, med tips til hvordan du kan lage dem og måter du kan pynte på. Du bestemmer selv hvor mye du vil legge i albumet av både materialer, og tidsbruk. Vær klar over at dersom du skal lage et relativt detaljert album fra bunnen av, hvor sidene er noe pyntet, så tar dette ganske mye tid. Dette er ikke et kjappisprosjekt.


Album med albumringer

Scrapbooking/scrapping: Ulike typer album

Dette er den absolutt enkleste måten å lage album på. Du får kjøpt albumringer i en del scrappeforetninger. Disse er superenkle i bruk når du skal lage enkle album. Du kan bruke to eller flere ringer, etter ønske og lage hull i sidene til dem med hullemaskin.


Album med spiralinnbinding – Bind it all

Scrapbooking/scrapping: Ulike typer album

Dette er også en relativt enkel måte å lage album på. Dette kan gjøres på en morsom måte og du kan også lage et album som du kan legge inn i en folder, slik at det får litt mer tradisjonell albuminnbinding i front.

For å lage album trenger du sider til albumet, tykk kartong til bak og forsiden, Bind it all maskin og wire. Du kan også trenge redskap til å kutte wireren til riktig lengde. Under følger en liten tutorial på hvordan du binder en bok ved å bruke Bind it all:

Her er et eksempel på et minialbum med spiralinnbinding med Bind it all:


Album med hengselinnbinding (hinged binding)

Scrapbooking/scrapping: Ulike typer album

Denne typen album kan ha synlig eller usynlig binding av sidene. For å lage slike album trenger du tykk kartong til sidene og bak, ark til albumsidene, skjærebrett, pregebrett, god og sterk dobbeltsidig tape (type Biltema sin og Score tape) og lerretstape. Du trenger også pynteark og pynt og eventuelt hengsel hvis du ønsker det.

Scrapbooking/scrapping: Ulike typer album

Av hengsler finnes det et stort utvalg i forskjellige hobbybutikker.

Jeg har laget en tutorial på hvordan du lager slike album med innbinding og denne kan du finne her: Captured Dreams. Synes du det er litt vanskelig å følge en tutorial med bilder kan du også finne flere lignende tutorialer på You Tube. Jeg har funnet fram et eksempel på en type innbinding som ligner.


Minialbum med konvolutter

Det å lage et minialbum med konvolutter er egentlig en ganske morsom ide. Det gjør at mottaker kan legge små brev og hilsner i albumet og åpne det ved en senere anledning. Ved slike album er basen laget likt som ved en hengselinnbinding, men det er limt inn konvolutter istedet for sider i albumet. Jeg har laget dette som et dåpsalbum, hvor barnet kan legge inn beskjeder til seg selv og lukke konvoluttene. Konvoluttene kan åpnes noen år senere.

Scrapbooking/scrapping: Ulike typer album Scrapbooking/scrapping: Ulike typer album Scrapbooking/scrapping: Ulike typer album


Ideer til minialbum

Papir og forside

Scrapbooking/scrapping: Ulike typer album

Velg ut papirer som passer sammen. Ofte bruker mange samme kolleksjon, men det trenger ikke å være det. Lager du album til noen er det ofte lurt å tenke litt på hva mottaker liker. Det går ganske mye ark med til et album, men du kan også bruke opp mye av papirrestene inne i albumet etterhvert. Her er det mange ulike versjoner. Jeg liker godt å ha mulighet for å lukke albumene mine med en lås, men det er ikke nødvendig. Det finnes utrolig mye inspirasjon på Pinterest til album, så her er det bare å søke.


Bruk av dies

Scrapbooking/scrapping: Ulike typer album

Dies er kjempefine i bruk, både som diecuts inne i albumet og til å lage mønster på albumsidene i seg selv. Kantdies er superfine i bruk. Her er det lurt å bruke washitape med lim som ikke er så sterkt at det sitter godt i papiret. Dermed kan du holde fast diesen til papiret mens du kutter uten at diesen får mulighet til å skli på papiret. Under ser du også at det er brukt opp rester av papiret i albumet ved å lage skjøter med diecuts og rette linjer. Dette skjuler at du bruker opp restene på sidene.

Scrapbooking/scrapping: Ulike typer album


Hvordan pynte albumsidene?

Hvor mye du pynter er helt opp til deg. Noen ganger ønsker du kanskje å gi vekk albumet slik at mottaker kan sette inn egne bilder, for eksempel til bryllup. Da kan sidene pyntes enkelt med mønsterark og litt tekster og stasj og la resten stå åpent.

Scrapbooking/scrapping: Ulike typer album

Andre ganger passer det seg bedre å pynte albumet. Her kan du gjøre det helt enkelt, eller ta den helt ut.  Albumet under har pyntede sider i Mixed Media-stil. Her er det mye teknikker og arbeid i å pynte sidene.

Scrapbooking/scrapping: Ulike typer album

Små album kan brukes til mye forskjellig. De kan brukes til å vise tepper som er quiltet, gensere som er strikket eller rett og slett scrappede prosjekter. Albumet under lagde jeg for Kaisercraft, med en samling av noen av prosjektene jeg lagde for dem.

Scrapbooking/scrapping: Ulike typer album

Det å pynte albumsidene er litt likt som å pynte en layout i et vanlig album, bare i litt mindre format. Du kan ha tags innimellom sidene eller sider som kan brettes ut. Dette gjør albumet litt mer spennende.

Scrapbooking/scrapping: Ulike typer album

Du kan kutte til bilder, men du kan også diese ut bildene, enten i tekst eller for å få litt utradisjonelle former på bildene. På siden under er det brukt mønsterark i bakgrunnen, stemplet forsiktig med brun stempelpute over bakgrunnen og en hvit gjerdediecuts under bildet.

Scrapbooking/scrapping: Ulike typer album

Vi du ta av litt her, kan du også ha noen pop up sider i albumet. Du kan gjerne her bruke maler på pop – up og brettekort som du lager i albumet.

Scrapbooking/scrapping: Ulike typer album Scrapbooking/scrapping: Ulike typer album Scrapbooking/scrapping: Ulike typer album

Malen på pop-up flyet kan du finne her: Pop-up Plane with template

Lykke til med albumproduksjonen.


Videoene i denne artikkelen sees via en link direkte på You Tube.


Posted

Translate »