Mixed Media “Hidden Treasure”

Jag försöker utmana mig själv att testa nytt hela tiden. Eller försöker, jag gör det för att jag tycker det är det roligaste som finns. Det är det som är så bra med Mixed Media – ingenting är fel!


Type prosjekt: Canvas
Anledning: Dekoration
Stilart: Mixed Media
Hovedfarge: Grönt, blått


Här följer en steg-för-stegbeskrivning för dagens projekt som är en canvas i 20 x 20 cm.

Tips! Man kan köpa mycket billiga canvastavlor på Dollar Store. Att det förmodligen inte är världens bästa kvalitet är av mindre betydelse när man håller på med Mixed Media. 

Jag börjar med, något för mig helt nytt, att klä in canvasen med massor av hushållspapper som får bilda långa korvar och knölar. Jag har en tanke med riktningen på korvarna, att de ska bölja lite parallellt. Rikligt med gel medium används för att få allt som jag vill ha det. Nät, art stones och mini art stones limmas också fast. 

På förpackningen med silica gel, som låg innanför plasten till canvasen, står det att den ska kastas bort och inte ätas. Ok, jag åt den inte, men jag kastade sannerligen inte bort den. Inget är skräp när man väl börjat med Mixed Media! 

Jag använde naturligtvis dessa små kulor också 🙂

När limmet torkat grundar jag hela tavlan med ett lager gesso.

Jag hade ingen på förhand bestämd tanke vad jag skulle skapa. När papperskorvarna hade torkat så fick jag associationen till skrevor i havsbotten. Därav valet av färger i blå och gröna toner. 

Sedan kommer vi till ny teknik nummer två för dagen. När akrylfärgerna har torkat så täcker jag hela tavlan med  glossy varnish medium. Detta gör jag för att det ska vara lätt att torka bort överflödig färg i nästa steg.

Jag hade föredragit om den inte var glossy, men det var vad jag hade hemma så det fick duga.

Nu tar jag kopparfärgad akrylfärg och målar på utvalda ställen. När färgen är på plats så sprayar jag vatten på allt så färgen börjar flyta ut och så att den inte torkar för snabbt. Nu vill jag nämligen kunna torka bort det mesta av färgen så att det bara ligger färg kvar på de lägsta ställena och på så sätt framhäver strukturen i bakgrunden.

Tada! Det fungerade som jag hade tänkt mig. Är dock fortfarande inte nöjd med att allt är så blankt och skinande… Det är mycket möjligt att detta hade fungerat alldeles utmärkt direkt på akrylfärgen även utan lacken.

Här kände jag ett starkt behov av att få det att se smutsigare ut. På med Distress ink, Walnut Stain, och allt känns genast mycket bättre 🙂

Nu kommer vi till slutfinishen. Jag vill att den stora skrevan i mitten ska se ut som att den gömmer en sedan länge glömd skatt. Jag grundar med några knappar och lite mer art stones. Målar en metallbit med rust paste – skatten har ju legat på havsbottnen länge.

Lägger till små metallblommor på några ställen till och målar även dem med rust paste. Jag blandar lite röd rust paste med vatten och skvätter över tavlan för att binda ihop färgerna bättre.

Det är ingen riktig skatt utan pärlor, eller hur!? 

Avslutar därför med att limma fast några pärlor i olika storlekar på tavlan.

Här är min färdiga tavla som fick namnet “Hidden treasures”.

Produktlista:

 • Gel medium (Liquitex)
 • Hushållspapper
 • Art stones, mini art stones (Prima/Finnabair)
 • Gesso (Talens)
 • Akrylfärger i blå och gröna toner (Panduro)
 • Glossy varnish medium (Liquitex)
 • Akrylfärg “Copper” (Prima/Finnabair)
 • Distress ink, “Walnut Stain” (Ranger)
 • Rust paste (Prima/Finnabair)
 • Dylusions spray, “Calypso teal” (Ranger)
 • Metallbitar “Vintage trinkets”(Prima/Finnabair)
 • Nät, pärlor, små metallblommor och knappar från mina gömmor, okända märken

Jag blev nöjd med att jag tycker att tavlan för tankarna till en havsbotten vilket jag ville uppnå, och den otroligt coola strukturen som hushållspappret gav.

Jag är inte lika nöjd med glansigheten på tavlan som framträder trots mina försök att smutsa ner den. Nästa gång kommer jag använda en matt lack eller prova utan någon lack alls.

Hoppas ni blev inspirerade att testa själva.

Vänligen,

Melina aka Minas Kreativa 


Posted

Translate »