Vi har akkurat passert et nytt år og mange har satt seg nyttårsforsetter. Flere har snakket om at de gjerne vil utvikle seg innenfor Mixed Media. I denne artikkelen kommer det litt tips og triks i forhold til hva du trenger og hvordan du kan starte eller utvikle deg videre innenfor Mixed Media.
Hva er Mixed Media?
Mixed Media beskriver at du lager noe med forskjellige medier. Det betyr at det må for eksempel være mer enn bare papir og lim. I Mixed Media kan lages både på layout, kort, tags, ATCer eller du kan alterere eller lage noe i 3D. Mixed Media handler noe om materialene du bruker. Veldig ofte blandes papir, stoff, blonder, metall, plastperler, isopor og papp. Som regel er også Mixed Media-prosjekter malt med sprayfarger, voks og akrylmaling. Mange legger mye arbeid ned i malingsteknikkene og å utvikle seg innenfor disse. Noen kaller også collage, der papirbiter og utklipp fra blader og aviser limes sammen til noe nytt, for Mixed Media. Collage kan inngå som en del av Mixed Media, men blir her ikke omtalt under Mixed Media i seg selv, da det ofte her kun brukes en type medium – papir – i tillegg til maling og sprayer. Collage vil istedet taes med i en artikkel om Art Journal senere.
Ulike typer Mixed Media-prosjekter fra Finnabair sine designere på Creativation 2019.
Utstyr
Metall og plastdeler
Når det gjelder Mixed Media, kan du bruke mye gammelt du har eller som du finner. Inne i gamle symaskiner, PCer og klokker er det mye artig som kan brukes til Mixed Media. Du kan få tak i gamle symaskiner hos en sybutikk som har reperasjon på symaskiner. Flere av maskinene de får inn må hives, og butikkene må betale for å få levert de på fyllinga. Du kan høre om du istedet kan få hente et par symaskiner hos dem. Gamle PCer er også greit å få tak i. Kjenner du noen som jobber i en bedrift hvor PCer skal skiftes ut? Gamle klokker er litt vanskeligere å få tak i. Dette må være klokker med tannhjul. Dette finner du på loppemarkeder og bruktbutikker, men du må som regel betale litt for det. Hos urmakere kan det også hende du kan få gamle armbåndsur som ikke fungerer lenger og ikke skal repareres.
Blonder og stoff
Du kan finne utrolig mye fint av blonder på loppemarkeder. Som regel er det lagt en del bestemorsgardiner til salgs her, som du kan få for en billig penge. Dette er en god investering. Bruk som hele stykker eller klipp ut deler av blonden. Du kan også finne gamle duker og gardiner med blonder som du kan sprette av og bruke.
Maling
Det er viktig med god og dekkende maling. Spraymaling for eksempel Liquitex er god og dekkende. De er fine til å bruke for å dekke prosjektet, eller deler av prosjektet, i hvit eller sort, før du legger på mer farge. Etter dette kan du bruke sprayer, pigmenter eller akrylfarger. Pigmentene er som regel tørre. Finnabair sine Meta mica pulver eller Ken Oliver’s Color Burst pulver er fine. Pulverene er fargesterke. Legg på litt pulver og spray med vann. Fordelen med disse pulverne er at malingen ikke tørker ut og du bestemmer fargestyrken ved å tilføre lite eller mye vann. Her vil fargene fylles mer ned i kriker, kroker og sprekker og her blir fargen sterkere. Dette er en fordel og gir en bedre effekt i forhold til å se skygger. Du kan også bruke maling. Finnabair sine akrylfarger er gode og dekkende. Når du har en grunnfarge, kan du tørrmale med farger, voks eller gesso.
Stensiler
Stensiler er fine å bruke for å danne bakgrunnstekstur. Ofte er det fint å ha tekstur på deler av prosjektet og ikke hele prosjektet. For å danne tekstur må du bruke et tykt medium, som ikke flyter under stensilen. 13Arts har en tykk Gesso som er fin til dette, men den er vanskelig å få tak i. I tillegg er Rayher sine pastaer fine i bruk. Dersom du bruker en hvit pasta, kan denne også fint farges med fargepigmenter. Jeg har brukt Ken Oliver’s Color Burst pulver til dette og har vært superfornøyd. Du kan også lage stensiler selv ved å bruke dies eller puncher for å lage mønster i papir, som du så bruker som stensil.
Utklipp og Die Cuts
Die cuts er fine å bruke for å lage ulike figurer som du kan bruke. Her er det fint å bruke Die Cuts både i papp og tynnere papir.
Perler
Du kan kjøpe mikroperler og perler som du kan bruke i Mixed Media. Men du kan også finne ting andre steder. Har du kjøpt noe som er innpakket i isopor? Bruk en bit av isoporen og få løs noen isoporkuler. Disse er fine i bruk, selv om de er ganske så statiske. Du kan også bruke gamle perlekjeder og smykker. Dette kan du fort finne i bruktbutikker og loppemarkeder for en billig penge. Mikroperler finnes fra ulike leverandører, og er fine både fra Finnabair, 13Arts og Rayher. Rayher sine er billige og 13Arts sine kan være litt vanskelige å få tak i.
Pensler
Bruk gode pensler, men de trenger ikke være kjempedyre. Det må være pensler som egner seg for tørrmaling.
Lim
Kjøp skikkelig lim. Her må du ikke kjøpe billig lim for å spare penger. Vi har nok alle våre egne prioriteringer på lim. Av lim bruker jeg Liquitex sin heavy gel, superlim og tokomponentlim. Superlin og tokomponentlim bruker jeg til litt tyngre ting som skal henge på veggen. Det er også lim som kan brukes for å gjøre tekstil og blonder hardt. Du kan dermed legge tekstilen i vann, forme den, og når den tørker blir tekstilen hard. Mange har brukt Powertex til dette, men jeg har brukt Hobby Line sin Deco-Hardener til tekstiler. Finnabair har også et skulptur medium som skal fungere bra. Under har jeg vist hvordan jeg har brukt Hobby Line sitt lim for å lage en kjole med osteklut som stivner med limet.
Noen huskeregler
Det er igrunnen ingen ting som er helt feil med Mixed Media. Men det er allikevel, som i all kunst, noen punkter å huske på for å heve prosjektet ditt. Dette har med komposisjon, farger og teknikker å gjøre. Dette er altså ingen regler som må følges, men veldig godt tips, som det er veldig lurt å ta med seg.
Legg ting oppå hverandre
Mange nybegynnere vil at alle tingene de bruker skal synes, og har problemer med å legge ting oppå hverandre. Ikke vær redd for å legge ting over hverandre. Dette skaper mer liv til prosjektet ditt.
Regelen om tredeling
Regelen om tredeling har i århundrer blitt brukt både i malerkunst, fotografering og film og handler om komposisjon av prosjektet ditt. Enkelt sagt, må du dele opp prosjektet ditt i tre både horisontalt og vertikalt og legg hovedtyngden av pynten og fargen din på en av linjene. Har du med et bilde på prosjektet ditt, så legg hovedtyngden og bildet ditt at motivet “ser inn i” senter av prosjektet ditt.
Mørkere skygger i bunnen.
Prøv å få mørkere skygger i bunnen av prosjektet ditt. Dette kan være under der du har hovedtyngden av prosjektet ditt. Se noen av videoene under og legg merke til hvordan skyggene er lagt her.
Få farger
Velg et par farger. Ikke bruk hele fargeskalaen, da dette fort virker veldig rotete.
Maremi har vist noen tips om Mixed Media her:
Gode steder å hente inspirasjon
Det er mange steder å hente inspirasjon, både i blogger, instagram og You Tube og ta kurs. Du kan ogå gjerne lage en egen tavle på Pinterest der du samler noen interessante linker for deg. Du kan også søke opp andres tavler med linker på Pinterest. Husk at Pinterest ikke er kilden, men et sted du kan søke opp ting som er lagt ut på nettet (i likhet med Google) og lagre informasjon du finner på tavler. Det kommer litt an på hvilken stil du vil ha, men generelt vil jeg anbefale å lære av andre enten gjennom kurs eller ved å studere framgangsmåter på nettet. Vær observant på at noen kurs har veldig mange deltagere, og du får dermed lite hjelp en til en. Ofte er det lurt at du kan litt basis Mixed Media før du melder deg på kurs, dermed er det lettere å henge med på kurset.
Mixed media kurs på You Tube
På You Tube finner du et hav av ulike videoer som fungerer som kurs i din egen stue, eller hobbyrom da. Det er mange som legger ut tutorialer, både flinke designere og andre som er litt nybegynnere på Mixed Media. Finnabair har sin egen kolleksjon og er alltid villig til å dele tips og triks i tillegg til at hun holder kurs. På hennes You Tube-kanal finner du masse tutorialer du kan prøve deg på. Du trenger ikke ha hennes produkter for å være kreativ og lære. Bruk det du har.
En annen kunstner jeg følger ganske tett er Tiffany Soloro. Hun er en fantastisk kunstner, som er utrolig ydmyk, flink til å hjelpe og har en utrolig fin stil.
Selv har jeg også lagt ut noen tutorialer, både som designer og skribent for TPC.
Mixed media Workshops – betalingskurs
Andy Skinner er også en kjent designer. Han har workshops online som er utrolig fine. Disse må du betale for.
Andy Skinner sine onlinekurs finner du her: Online Workshops
Lykke til med videre jobbing med Mixed Media.
Videoene i denne artikkelen sees via en link direkte på You Tube.