Morsdag

MORSDAGI dag feires morsdag i Sverige. Morsdagen i Sverige faller alltid på den siste søndagen i mai, mens den feires i Danmark andre søndag i mai. I Norge feires morsdag fast den andre søndagen i februar. I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan feiringen startet i USA og senere i Norge, Sverige og Danmark, hvorfor den startet og kanskje få litt ny inspirasjon til morsdagskortene gjennom historien bak den. Et tips er at det er nellik som regnes som den offisielle morsdagsblomsten…

Morsdag er en “hedersdag” for mødre, og som vi ser ovenfor varierer tidspunktene for når dagen feires mellom landene. I år er det 106 år siden morsdagen for første gang ble feiret, og 102 år siden dagen ble erklært som offisiell helligdag i USA.

Det var Anna Marie Reeves Jarvis som først startet arbeidet med å få opprettet en egen dag for mødre. Dagen kalte hun for “Mother’s Work Day” og den handlet om å forbedre sanitære forhold, spesielt under den amerikanske borgerkrigen. Inspirert av arbeidet til Anna Marie Reeves Jarvis skrev Julia Ward Howe “Mother’s Day Proclamation” i 1870. Arbeidet ble senere fulgt opp av Anna Marie Reeves Jarvis datter Anna Marie Jarvis som ett år etter morens død holdt en minnestund for henne 12. mai 1905. Under minnestunden delte Anna Marie Jarvis ut hvite nelliker til alle som deltok. Etter dette begynte Anna Marie Jarvis å jobbe for en offisiell minnedag for mødre, og den første morsdagen ble feires 10. mai 1908 i Grafton, West Virginia.

Mer än någonsin behöfva vi samlas omkring något gemensamt något som värmer alla och lyser för alla. Ett lifsvärde finns som, i alltings växling står fast och orubbadt samt bevarar utan förminskning och nötning sin makt och skönhet: vår moders vård och kärlek.

MORSDAG I SVERIGE
I Sverige har man feiret morsdag siden 1919 da Cecilia Bååth-Holmberg skrev et opprop og foreslo den siste søndagen i mai som svensk morsdag. I oppropet stod det blant annet: Mer än någonsin behöfva vi samlas omkring något gemensamt något som värmer alla och lyser för alla. Ett lifsvärde finns som, i alltings växling står fast och orubbadt samt bevarar utan förminskning och nötning sin makt och skönhet: vår moders vård och kärlek.

Man tror at morsdagen ble lagt til den siste søndagen i mai fordi hjemmet skulle være en motsats til arbeid, og valget om å legge morsdagen til slutten av mai skulle forsterke dette. Et annet argument for å feire morsdagen i mai mener man kan ha vært at mai er den måneden hvor blomstene er på sitt vakreste og at dette skulle være en ytterligere ære til mor (“När är morsdag 2014?“, Högtider och traditioner 20. mai 2013).

MORSDAG I DANMARK
Morsdagen i Danmark ble innført av Christian Svenningsen i “Foreningen for De Allierede Danske Våbenfæller” i 1929, og vokste i popularitet fram til særlig 1950-årene. Dette forklarer man med familiemønsteret i den tidsperioden, med en oppofrende mor som midtpunkt i familien.

I 1960- og 70-årene kom dette familiemønsteret under press som følge av kvinnefrigjøringen og morsdagen sank i popularitet. Idealet var ikke lengre at det bare var mor som skulle ta seg av barn og hjem.

I dag lever morsdagsfeiringen i beste velgående i Danmark, hvor det i de senere år har vært en tendens til at man markerer anledninger som har med familien å gjøre. Man vil leve opp til idealet om kjernefamilien og det har morsdagen blitt et symbol på (“Hvorfor fejrer vi Mors Dag“, vitenskap.dk 10. mai 2014).

MORSDAG I NORGE
Den første norske morsdagen ble feiret i Bergen 9. februar 1919, og ble til å begynne med arrangert av religiøse organisasjoner. Dagen har senere gått over til å bli en familiedag hvor mor gjerne blir oppvartet med kaffe på senga om morgenen, blomster og kake.

Morsdagen har etter hvert blitt en stor kommersiell høytid gjennom markedsføring av morsdagskake, morsdagsblomster og morsdagsgaver. Mange barnehager og skoler hjelper til med å opprettholde tradisjonen om feiringa av mor, og setter barna til å lage kort og gaver (“Morsdag“, Wikipedia).

Du finner gavetips til mor her: Gavetips

Original Photo: Mary Ellen Gunter, Flickr 2014
License: CC BY 2.0
Original Photo has been modified.


Nøkkelord dansk: Mors dag

close

SCRAPPENYTT FRA TPC! ABONNÉR PÅ UKENTLIG OPPDATERING MED DE NYESTE ARTIKLENE FRA TPC!

Meld deg på innen 20. juni og vær med i trekningen om en hemmelig gave til en verdi av minst 500 kr. Les TPCs personvernerklæring for mer informasjon

.

Kommentarfeltet er stengt.