Når mojoet har flytta ut

Det å være kreativ og drive med hobby er for mange en livsstil. De fleste “vokser av seg” det å være kreativ, men det kan ta litt ulike former og i ulike mengder. Det er helt vanlig å skifte litt på kreative sysler og det er også helt vanlig å føle at man stopper opp litt, uten å helt finne tilbake til kreativiteten.

 
Hva vil det si å miste Mojo?

Jeg har alltid vært kreativ, og det vil alltid være en del av meg. Det er ofte slik jeg henter energi. Jeg har vært aktiv scrapper i 15 år. Det har vært 15 år med treff, design team, kurs og aktiv deltagelse. I løpet av de 15 årene har jeg med jevne mellomrom følt at jeg har mistet litt lysten til å scrappe. Jeg kan sitte å bla i arkene, uten å klare å få laget noe som helst. Jeg har det nok spesielt slik om sommeren. Rett og slett fordi jeg ofte har lyst til å bruke gode sommerdager ute. For min del, har nok også Korona , et stengt samfunn og at livet til tider kan være vanskelig, også satt en stopper for den kreative gleden. Men hva kan man gjøre for å finne tilbake gleden?

For det første er det helt lov med pauser. Dersom du ikke er designer eller har andre krav, er det ingen ting som sier at du må jobbe på. Som designer, har jeg ofte ligget 2-4 mnd fram i tid med blogginnlegg og artikler. For meg er det derfor få som merker om jeg har en liten pause. Mange av de som var toppdesignere for 10 år siden, er ikke der lenger nå. Mange av disse er ikke så aktive. Noen lager litt av og til og andre er rett og slett helt ute. Det er ikke så rart. Det å være på topp, i flere design team er tøft i lengden. Mange som norske scrappere har med meg vært aktive de siste 15 årene, men litt på og av. Føler du at du vil ta en pause. Det er lov, men vent med å selge ut utstyret. Det kan hende du finner gleden igjen.

 

Så hva kan gjøres for å finne tilbake til scrappegleden?

 

Digitale treffpunkter:

Koronatiden har vært hard. Mange treff har måttet avlyses. Det har vært hardt for mange, hvor disse sosiale møtepunktene har vært viktige. Noen treff er i gang igjen, men ikke alle føler seg komfortable med det enda. Er det egentlig så lurt å samle mange fra ulike deler av landet enda? Under Koronatiden har flere hatt digitale treff. Det har vært fint for mange.  Har du tenkt på at du kan ha ditt eget lille scrappetreff på Skype eller Facetime? Finn noen du kan scrappe med og sitt sammen digitalt og scrapp. Det gjør under for kreativiteten. Føler du deg ikke kreativ, er det lov å gjøre som min mormor på over 100 på kreative sammenkomster – “Noen må stå for pratinga”.

 
Inspirasjon på nett:

Følg med på noen scrappegrupper på Facebook, følg noen Instagramkontoer og søk litt på Pinterest. Du finner mye inspirasjon her. Spar på inspirasjonen og la det ligge til du har litt kreativ lyst.

Se også disse artiklene for inspirasjon:

 
Rydde hobbyrommet

Rydding av hobbyrommet kan fort hjelpe på inspirasjonen. Kanskje du kan reorganisere litt og få inspirasjon av det? Kanskje du finner noe du har glemt at du hadde, som du plutselig finner ut at du vil bruke? En reorganisering kan fort hjelpe. Se også denne artikkelen, i forhold til ting i stasjlageret som du ikke har brukt.

 
Shopping:

Shopping er alltid inspirerende. Noen synes det er greit å shoppe online. For meg ser selve shoppeopplevelsen til hobby avhengig av en fysisk butikk. Jeg trenger å se fargekombinasjonene, kjenne på kvaliteten og å bli inspirert av montasjene i butikken. Det er ikke så mange åpne nærbutikker igjen, og hos meg er det i realiteten kun en butikk med fysisk butikk.

 
Skifte litt beite

Prøv å bytte litt kreative sysler for en periode. De fleste som scrapper, lager mest av en ting, enten det er kort eller layout. Kanskje du rett og slett kan prøve en annen scrappeform som Art Journal, Layout eller Mixed Media eller rett og slett bruke litt andre teknikker?

Strikke eller hekle

Kan du strikke, hekle, brodere, vinyl, male eller snekre? Strikking har blitt populært. Det gledes over at det igjen strikkes mye gensere. Ellers hekles det både små kosedyr, bamser og vesker.

Brodering – Geriljabroderi

Brodering kommer og går. Akkurat som om “Home Sweet Home” er litt ut, er Geriljabroderi er litt inn for tiden. Geriljabroderier er broderte sarkastiske utsagn i glass og ramme.

Redesign – møbler

Småsnekring er også inn. Er du litt fingernem, kan du lage små bord, lamper, skilt, kasser og lignende. Oppussing av gamle møbler er det mange som har begitt seg ut på. Her kan du gjøre mange gode funn på Finn, som med litt maling og pussing kan bli superfine. Prima er en av scrappeleverandørene som har laget mye produkter for dette, og har egen gruppe på Facebook for redesign.

DIY

DIY er også generelt alltid relevant. Tidligere fant man mye inspirasjon i bøker. Nå tror jeg de fleste finner mye inspirasjon på nett. Her finnes det gode You-tube kanaler, Instagramprofiler og blogger du kan følge. Noen magasiner/ blader er det også fremdeles mulig å oppdrive.

Vinyl og sublimering

Kanskje Vinyl eller sublimering er noe for deg? Her kan du se tidligere artikler om kuttemaskiner og Silhouette. Her har du utrolig mange muligheter. Fra å lage trykk på t-skjorter, eller på egne sydde ting, til det å trykke på kopper.

3D printing

Noen har også prøvd seg på 3D printing, som er veldig gøy. Her finnes det masse gratis 3D design som kan prøves ut på nett. Flere har slike printere, og det finnes muligheter for å få printet ut design. Forhør deg feks med biblioteket om de har 3D printer du kan bruke. og teste ut. Du kan feks bruke Tinkercad, som brukes gratis online til å designe selv. Bruk .STL format når du lagrer filen.

Søm

Fra gammelt av, var det mange som var vant med å sy mye. Det ble både sydd tøy, ballkjoler og quiltet store sengetepper. Ikke start på brudekjolen eller ballkjolen med en gang. Du trenger heller ikke en stor fin  symaskin eller overlock. Maskiner kan fort komme opp i 30 000 om du er kravstor. Skal du først kjøpe en maskin, anbefaler jeg et kjent merke (feks Janome eller Singer) og å legge ca 5000kr i maskinen. Akkurat nå er enkel søm av tøy inn. Dette kan være enkle kjoler av litt morsomme stoffer, som Mumifigurer, Star Wars, Surf brett eller andre ting som passer den som bærer kjolen. Gjenbruk av stoff er også veldig inn. Sette kan lett bli til glade vintagekjoler i 60 – 80 tallsfarger. Mange butikker selger stoff og mønster. Bokhandlerne har også bøker med ganske enkle og greie mønster i. Får du tak i gamle stoffer, og driver med redesign, er det klart at dette kan bli billigere enn å kjøpe nytt. Ellers er det ikke så mye billigere å sy selv, enn det å handle tøy i vanlige butikker. Men du får tøyet tilpasset deg, og det er det verd.

 

Lykke til og kos deg med gleden over å være kreativ.

close

SCRAPPENYTT FRA TPC! ABONNÉR PÅ DE NYESTE ARTIKLENE FRA TPC!

Les TPCs personvernerklæring for mer informasjon

.