Scrappeintervjuet: Anna fra Sverige

Anna fra Sverige startet med papirhobby i 2007/08 da hun fikk sine første barnebarn. Anna ønsket, gjennom scrappingen, å formidle familiehistorien til barnebarna. Senere startet Anna også med å lage kort, altered og Mixed Media. Vi er glade for å kunne presentere Anna i TPC Magazine i dag. 

Hvem er du?
Jag heter Anna Fredriksson och bor i Strängnäs som ligger vid Mälarens södra strand, ungefär 8 mil väster om Stockholm. Här har jag bott sedan 1972.

Min familj består av min man och en katt. Ja, vi har tre döttrar – de äldsta, Jessica och Sara, är 38 och den yngsta, Johanna, är 27 – och fyra barnbarn (flickor allihop – Källa 9 och Lin 6 respektive Emma 9 och Wilma 7) också, men ingen av döttrarna bor hemma hos oss längre.

Når begynte du med papirhobby? Hvorfor begynte du med papirhobby?
Jag har nog hållit på med pappershobby större delen av mitt liv. Till jularna när jag var liten gjorde vi smällkarameller och annat julgranspyssel. När jag blev lite äldre gjorde jag egna pappersdockor och kläder till dessa.

Men scrapbooking började jag med 2007/2008 någon gång i samband med att mina barnbarn föddes. Jag kände att jag ville berätta vår historia mer för dem. Det kan också vara för att min mor dog 2007, så hon kunde inte berätta sin historia längre.

Scrapbookingen tog mig sedan vidare till att göra kort, altra och så småningom vägen till mixed media, som är en stor del av mitt pysslande idag. Jag håller också på en del med project life, men framförallt då i appen i min telefon.

Hva slags papirhobby holder du på med?
Jag gör litet olika saker som layouter, kort, project life, art journaling och måla.

Holder du på med papirhobbyen ofte?
Ja, jag försöker att göra litet åtminstone på helgerna men gärna i veckorna också, eftersom jag tycker att det är så avkopplande. Vi är några tjejer som försöker träffas en kväll i veckan. Ibland är vi bara två men ibland händer det att vi är 5 stycken. Jag har åkt på en del träffar men åker hellre på kurser nu.

Beskriv din stil for oss. Har din stil endret seg med tiden?
När jag började med scrapbooking så testade jag dels att scrappa A4-or och digitala layouter och de var ofta väldigt sparsmakade i stilen med egengjorda dekorationer. Sedan dess har jag gjort flera layouter med tjockt med blommor och annat på. Det är roligt att testa olika tekniker. Det som kanske märks väldigt mycket nu är att jag ofta har ett vitt cardstock som bakgrund på mina layouter.

Detsamma gäller resan med kort – det har gått från väldigt sparsmakade med kanske ett färglagt stämpelmotiv, till att vara fyllda med blommor och annat, för att nu mer gå mot en enklare stil.

När det gäller avdelningen kladd och klet så har väl resan snarare gått från att hälla på så mycket färg som möjligt på pappret utan att det föreställer något till att numera var kul om det föreställer något som andra förstår också även om jag aldrig kommer att bli en professionell konstnär. Jag har inte tålamod att tänka på skuggningar och liknande.

Vis oss 3-5 av dine favorittprosjekter. Hvorfor disse prosjektene dine favoritter?

Layout

Att välja en layout här är svårt så det fick nästan bli ett lotteri. Att jag till slut valde just den här är väl för att den på något sätt representerar min stil med den vita bakgrunden men också färgmässigt.

Fler bilder finns här: 7 Dots Studio July Challenge

Kort

Jag sa nyss att mina kort har fått en enklare stil, men trots det så är det här ett kort som är gjort på senare tid och som mitt öga fastnar på. Kortet fick en av mina svärsöner tidigare i år.

Fler bilder finns här: Födelsedagskort till svärson

ATC

Jag har gjort ATC’er i några olika omgångar men är kanske inte helt fast i det. Den här tycker jag om för att den är enkel men ändå har många lager.

Fler bilder finns här: ATC kort till Stockholm Scrap and Pearl

Altrat

Den här canvastavlan gjorde jag för några år sedan men den dök upp på en gång när jag tänkte på saker som jag har gjort. Den finns numera hemma hos min yngsta dotter.

Fler bilder finns här: Inzpira tävling hjärtans fröjd vecka 2

Mixed media/art journaling

Jag går flera onlinekurser av olika slag när det gäller kladd och klet och hade inte tänkt ta med något från dessa kurser, men min absoluta favorit gjorde jag som ett resultat av en av kurserna.

På ålderns dagar blev min far intresserad av det jag gjorde och när jag visade honom några av de saker som jag har gjort, så var just den här den som han fastnade för. Därför är det min favorit. Jag kan fortfarande se hur han satt och klappade på den.

Hva inspirerer deg?
Ojoj, svårt att svara på men det kan vara olika saker. Framförallt sådant som fångar mitt öga och det är som någon sagt – skönhet sitter i betraktarens öga. Det som inspirerar mig kan vara en vacker layout, en spännande teknik, en påminnelse av något som jag har gjort tidigare, en liten detalj någonstans.

Kan du nevne noen skandinaviske papirkunstnere du inspireres av?
Riikka Kovasin och Elina Strömberg från Finland, Anne Rostad från Norge, Anna Björklund, Ulrika Wandler, Ulrika Blomfelt, Marie Lindner är några svenska duktiga tjejer som jag inspireras av.

Er det noe innen papirhobby du har lyst å lære deg?
Jag har inte testa på quilling än. Det skulle vara kul att testa men jag tror att det är alldeles för pilligt för mig. 

Kan du nevne fem produkter/verktøy du ikke kan leve uten?
Jag använder både skärmaskin och Cuttlebug väldigt ofta, så de måste nog stå med. Eftersom jag kladdar och kletar mycket blir det även olika medier som soft gel och gesso, akrylfärger och penslar också.

Hva står øverst på din ønskeliste nå?
Obegränsat med tid och pengar för att kunna hålla på med detta hela tiden och kunna åka runt i världen för att träffa på olika lärare.

Hvem i vår scrappeverden kunne du tenke deg å møte «in real life»? Og hvorfor?
Jag skulle vilja träffa Anna Dabrowska (som jag redan har träffat flera gånger), Marta Lapkowska, Eliza Trojanowska, Aida Domisiewicz och Olga Heldwein under en långweekend, där vi skulle dricka te och diskutera art journaling och mixed media. De skulle dela med sig av sina tips och trix. Inte för att jag skulle förstå något av vad de säger, för de skulle säkert tjattra på polska och jag förstår ingenting av det.

Hvordan er din scrappeplass?
Jag har ett eget rum där jag pysslar. Min yngsta dotter bodde i det förr och trots att det är sex år sedan som hon flyttade finns det många saker kvar än, men jag försöker att ordna alla mina saker så gott jag kan ändå. För andra ser det kanske stökigt ut men jag har försökt att tänka till när jag har ställt in sakerna så det finns systematik i ordningen.

Andre opplysninger du ønsker å få med i presentasjonen?
Onödigt vetande om mig är att jag har ett Certificate in paper craft, vilket jag tog 2014. Mer information om vad det innebär finns här Craft Qualification Centre

Hvor kan vi finne deg?
Jag har en blogg som jag försöker hålla aktuell: Scrapanna

På Instagram lägger jag ganska ofta upp det jag pysslar med: annafk23

Jag finns även på Facebook, men mitt pysslande finns bara med i de grupper som jag är med i som till exempel Maremis creative café, Mission Inspiration, Finnabair & Friends och Skaparlustens kreativa vänner – sök på Anna Fredriksson. 

Foto: Anna Fredriksson
Publisert med tillatelse


Posted

Translate »