Scrappeintervjuet: Milo Lilja fra Sverige

Milo Lilja fra Sverige startet med å kjøpe, og leke med, gummistempler og Clear Stamps allerede i 1995. Den gangen fantes det nesten ikke butikker som solgte stempler i Sverige så Milo Lilja og hennes kusine bestilte stempler fra England og Tyskland. Milo Lilja elsker å legge til små detaljer på prosjektene sine. 

Jag heter Milo Lilja, är 47 år och bor i Sverige. Jag arbetar sedan 8 år tillbaka, som boendestödjare för en funktionsnedsatt kvinna. Jag älskar katter, inredning, musik, olika sorters festivaler, kaffe, sa jag katter? Och så såklart min stora hobby; att skapa. 
 
Du hittar mig på sociala medier under mitt namn MiloLilja. Välkommen! 
Blogg: MiloLilja
Instagram: MiloLilja og MiloLiljaArt
Facebook: MiloLiljaArt
You Tube: MiloLilja72 
Pinterest: MiloLilja
 
Jag försöker ta mig tid att skapa så ofta som möjligt. Jag är beroende av att få fördjupa mig i mina pysselsaker. Jag får abstinens om det går för lång tid utan. Lite samma symptom som när man är hungrig – lättirriterad… 
Jag har alltid varit kreativ och gillat att ”tillverka” saker, sedan jag var liten. Allt från virkat, sytt, broderat, byggt hus med tändstickor, gjort egna brevpapper, byggt kojor till att koda webbsidor och fotoredigering mm i datorn.
 
Gummistämplar och clear stamps började jag köpa och leka med 1995. På den tiden fanns det bara ett par få, två? affärer i Sverige som sålde gummistämplar, så jag och min kusin beställde från England och Tyskland. Det var så roligt, så jag började göra kort till vänner och bekanta. På den tiden var det väldigt enkla kort med någon stämpel och någon liten dekoration. 
 
Intresset växte och 2006 vaknade mitt intresse för Scrapbooking. Jag började skapa mer avancerade kort, altra saker och framförallt bygga och dekorera former och figurer av papper. När jag gjorde kort blev det mest olika scener, då jag hade köpt på mig en hel del figurer, bakgrunder och detaljer i stämpelväg. Det jag skapade var ”rent” och färgglatt med många (dova) färger. 
 
Min stil har ändrats markant sedan jag började med papperspyssel och stämplar för 24 år sedan. Jag skapar fortfarande kort i alla former och storlekar, canvastavlor och bygger 3D-figurer som jag dekorerar. Men jag tror att jag har hittat den stil/smak som jag känner mig mest nöjd med nu. Jag använder till 99% bara vintagefärger och vill att det mesta ska ha en vit smutsig ton. Jag känner mig ofärdig med mina alster om de ser ”för rena” ut. Sen älskar jag små små detaljer. På allt. 
 
2012 insåg jag att det jag skapar mer och mer har gått över åt Mixed Media-hållet. Det är ju så roligt att kladda med färger, framförallt crackle paint och sprayer ihop med stenciler och massor av detaljer. Jag tycker om att blanda olika stilar; vintage, shabby chic, romantiskt, steampunk och gothiskt. 
 
Fem av mina favoritprojekt: 
ChesireCat: Jag älskar katter, så detta kortet får stå för det. Jag brukar som sagt inte använda skarpa färger, men här tyckte jag faktiskt om det. Det var lagom mängd…
Tårta: Jag blev nöjd med detaljer och färger på detta kortet. Jag tränar lite på att inte alltid dekorera i alla fyra hörn. 
LoveYouTavla: Den här tavlan gjorde jag till en av mina bästa vänner. Vi är som systrar. Lika på alla sätt. Folk tror till och med att vi är systrar på riktigt. Jag gillar kombinationen av metall och blommor på den här. 
KlockAtc: Jag minns när jag gjorde detta ATC-kortet. Det var det första kortet i den stilen/upplägget, och jag blev jättenöjd med det. Spets och mycket smutsig vit crackle paint. 
Kistan: Den här kistan höll jag på med i evigheter. Jag älskar halloween, scary things och dödskallar. Jag tänkte lite ”begravningsbyrå” när jag byggde ihop det övre innehållet i kistan. Så det passade ju bra att ha en kyrkogård under… 
Första gången jag blev tillfrågad att skapa för ett företag var 2008. Det kändes jättestort! Genom åren har jag haft den stora äran att skapa för företag både i Sverige och utomlands. Just nu är jag designer för tre företag; ”My Rusty Crown” – USA, ”Stampotique” – USA samt ”Kora Projects” – Spanien. 
 
Jag blir inspirerad av ALLT! Jag kan se en skruv på gatan, ett träd, ett foto, en kopp kaffe, mönster i himlen osv. Sen får jag inspiration från internet såklart. Instagram, Pinterest och YouTube. Jag har alltid tusen idéer i huvudet på vad jag vill skapa, och alldeles för lite tid. Om jag hade mer tid skulle jag vilja prova på att måla canvastavlor med egna motiv i mixed media stil. 
 
Det är verkligen supersvårt att bara välja några få av alla underbara kreatörer, men här är fem av mina skandinaviska favoriter som inspirerar mig jättemycket. De har sån stil som tilltalar mig när jag själv skapar. Namnen mellan ”” är deras namn på Instagram. 
• Ulrika ”Ullkika” Karlsson – Sverige 
• Cathrine ”Cathrine_Sandvik” Sandvik – Norge
• Katja ”MezzanotteSkapar” Joulak – Sverige
• Sanna ”SannArt” Friedner – Sverige 
• Lisa ”LisaAnderssonArt” Andersson – Sverige
 
Högst upp på min önskelista just nu står faktiskt något så tråkigt som lim. Det verkar ha en förmåga att alltid ta slut…
 
Dessa fem sakerna kan jag inte leva utan: 
• Pincett
• Sax
• Smådetaljer 
• Vackra spetsar
• Vit crackle paint
 
Det hade varit så roligt att få träffa Martina Litterio ”in real life”. Jag är en av två som skapar åt hennes butik ”My Rusty Crown”. Vi har blivit goda vänner över nätet och hon ligger mig väldigt varmt om hjärtat. 
 
Oj oj oj! Platsen där jag skapar är mestadels kaos. Iallafall på bordet. Jag vill gärna nå allt när jag sitter ner… men det är ju helt omöjligt! Jag tänker varje gång jag har städat, att jag ska plocka undan efter varje alster. Men… det slutar alltid med att jag har en yta mindre än ett ATC-kort, och när jag till sist har skapat ovanpå allt som täcker bordsytan i någon vecka, så inser jag att det är dags att städa… igen… 
 
Men jag har en dotter som ääälskar att sortera, så i övrigt har jag det mesta uppsorterat i vita eller genomskinliga lådor, ståendes i enkla vita BillyBokhyllor – allt från Ikea. Jag har tre mer än fulla pappersställ, tre Råskog med lite av varje. Plus lådor under sängen med saker jag ska altra. Och lite till… får man någonsin för mycket? 
 
Kramar MiloLilja ♡ 

Foto: Milo Lilja
Publisert med tillatelse 

 

Posted

Translate »