Bilderedigering i Photoscape – Del 2

Da håper jeg at dere har lekt dere litt med Photoscape, og forhåpentligvis blitt litt tryggere. Og kanskje du har blitt så trygg at du ikke engang lærer noe nytt i denne artikkelen. Jeg tar nå iallefall og viser dere i rekkefølgen jeg gjør det, de elementene jeg mener er de mest brukte. Fikk du kanskje ikke med deg del 1? Vel den finner du HER.

justere grader

Det første jeg gjør når jeg åpner bilde mitt er og eventuelt korrigere skjevhet. For ofte klarer jeg ikke holde kamera mitt rolig. Dette gjør jeg før jeg redigerer størrelsen på bildet mitt.
Denne “svampelignende” knappen er et av de mest fiffige verktøyene jeg vet om. Trykk på den og et nytt vindu dukker opp, og her kan du vri gradene på bildet ditt, og rette opp en del skjevheter. Og når jeg er fornøyd med rotasjonen på bildet trykker jeg ok, og går videre til og beskjære bildet mitt. Og jeg velger alltid beskjær fritt.

SE OGSÅ: BILDEREDIGERING I PAINT

lys

Så begynner jeg og justere farger og lys. Og det finnes utrolig mange muligheter i dette programmet. Auto nivå (2) kan fungere veldig greit på enkelte bilder. Men jeg liker meg veldig godt i menyen Klarhet/farge (1) Trykker du på selve pilen på denne knappen kommer det utrolig mange valg opp, men jeg liker meg i menyen når man trykker på selve teksten. Der kan du øke lysmengden, kontrasten, dybden og masse mer. Men hvordan du justerer det, er jo smak og behag. Så her må man rett og slett bare sitte og leke seg litt til man finner ut hva man liker. Under 2 tallet mitt ser du en knapp som heter bakgrunnslys, denne kan noen ganger være veldig effektiv, men vanskelig og justere. Men som sagt, du er bare nødt til og leke, og teste alle knappene du finner 😉

Mange synes også det er veldig fint med rammer, så tenkte og vise deg det også.

ramme

Du har et valg med ferdig lagde rammer, og her finner du utallige morsomme rammer, så det er bare og leke seg. Vil du derimot ha en enkel ramme rundt hvor du bestemmer bredden og fargen, anbefaler jeg deg og og bruke knappen som heter marger under boksen med ferdige rammer.

ramme selv

Slik ser da denne boksen ut, og huker du av for bruk samme marger, så vil alle fire sidene bli like. Huker du den av, kan du justere hver linje for seg selv. Du har også to andre knapper på hver sin side av marger som du kan leke deg med. Hjørner avrunder hjørnene på bildet ditt, og knappen strek kan brukes til og lage linjer rundt bildet ditt. Igjen.. Prøv deg frem, og lek masse.

Om man finner et oppsett man liker vil man nødvendigvis ikke ha lyst til og måtte redigere hvert enkelt bilde hele veien. Da kan man bruke auto-oppgaver, og lagre oppsettene sine.

auto

Åpne auto-oppgaver (1). Så Trykker du på legg til (2), og velger de bildene du vil redigere. Så ser du ved pil 3 at her har du fanene bilde,filter og objekt. Så her kan du justere lys, størrelse, legge til tekst, og alt det andre vi har gått igjennom. Og når du har fått det akkurat slik du vil ha det kan du lagre oppsettet ditt til senere bruk (4). Her henter du også opp oppsett du har lagret. Så er det bare og trykke konverter alle (5), så gjør den om alle bildene du har valgt til dette oppsettet. Når du trykker på konverter kommer lagrings valgene opp. Jeg pleier alltid velge det øverste alternativet, for da lar den originalene ligge, mens de konverterte bildene havner i en egen mappe som heter output, i mappen sammen med originalene.

Så nå håper jeg du får bilder du er fornøyd med fremover, og kanskje tørr du nå begynne og tenke på og lage deg en blogg. Eller kanskje har du allerede en blogg? Neste artikkel her i nybegynneren handler iallefall om valget av blogg, og ting man bør tenke på.


Posted

Translate »