Teknikker: Embossing

Tips til nybegynnere

0 2,662

Et ord, en jungel av teknikker og produkter. Det er så mye at ikke engang en videregående scrapper kan holde styr på alt… Jeg kan nok sikkert ikke alle. Men jeg skal iallefall prøve og få forklart de jeg kan, så håper jeg at dere har det gøy med embossing. For embossing kan virkelig gjøre seg bra på mye forskjellig papirhobby. Embossing er en måte å få et uthevet mønster eller tekst i papiret.

Man har to hovedelementer av embossing, og mange teknikker under hver hovedgruppe.

DRY EMBOSSING
Her kan man lage mønstre selv i papiret ved å bruke pregeverktøy, også kalt stylus. Man finner pregeverktøy i mange forskjellige størrelser, så her er det bare og leke seg. For de av oss som kanskje ikke er så flinke på frihånd finner vi ferdige maler og embossingfoldere og embossingplater.  Fiskars har et system de kaller shape boss hvor du jobber med maler. Du kan se en video om det her: “How to Emboss”. Ellers så finner du utrolig mange forskjellige embossingfoldere, i mange størrelser og utførelser. Man finner også en del embossingplater, men de er ikke like vanlige. Disse bruker man i en stansemaskin. Du kan se en video her: “Embossing”. Første del er dry embossing, og siste delen er heat embossing. Om man vil kan man lage sine egne embossingfoldere også. Du finner en video om det her: “How to make your own embossing plate”.  Desto tykkere papiret du embosser er, desto “dypere” embossing oppnår du.

Distresse: Noen ark er laget spesielt til denne teknikken. Da er arket i en farge, men kjernen har en annen farge. Gjerne en hvit base. Du kan også bruke vanlig papir som du først maler et strøk med akrylfarge på og få samme effekten. Legg papiret ditt flatt på bordet etter embossingen med den opphøyede flaten opp. Så bruker du en pussekloss med fint sandpapir og stryker lett over.

Letterpress: Er et eget system utviklet av  Lifestyle Crafts. Og er et gjør-det-selv mini-trykkeri. Her kan du skape elegante kort med profesjonelt utseende. En video som demonstrerer systemet finner du her: “Letterpress”.

Bruke blekk: Mange bruker embossingfolderne sine som en faux letterpress. Da legger du blekk på den delen som går ned i kortet før du kjører det igjennom stansemaskinen din. Du kan også legge på blekk i etterkant på de uthevede områdene, for en helt annen effekt. Husk og vaske embossingfolderen din med en gang.

HEAT EMBOSSING
Her bruker man et medium rett på papiret som hever seg når det blir utsatt for varme. Man bruker et egnet embossingpulver, embossing paste, eller rett og slett akrylfarge.

Embossing pulver: Det finnes utrolig mange produsenter og utførelser. Du får fine detailpulver som egner seg spesielt godt til å embosse små detaljer. Så har du vanlig embossingpulver, i så mange farger at du kan bli helt svimmel av glede. Så har vi Distress embossing, den egner seg ikke så godt til små tekster, men gjør seg godt på litt større tekster og overflater, og gir et litt sandaktig utseende. Vi har holographic embossingpulver, som skifter farge når du flikker på det ferdige resultatet. Så har vi noe som vi kaller enamel, det er embossingpulver som har store grove korn som ofte blir bare kalt utee. Og det nyeste på markedet er vel det vi kaller for frantage.

Den mest vanlige måten å bruke pulver på er: Ta først en antistatisk pute og før over papiret ditt, dette gjør at embossingpulver ikke fester seg i fettet fra fingrene våre. Så stempler du det du ønsker og embosser med vannmerke blekk eller pigment blekk. Strø embossingpulver over. Knips gjerne på baksiden av arket for at overskytende embossingpulver skal renne av, men ikke knips hardt, da detter for mye av embossingpulveret av. Se så etter at du er fornøyd. Er du fornøyd bruker du en varmepistol og varmer opp til pulveret smelter. La gjerne varmepistolen varme seg litt opp før du putter den over det du skal embosse. Ofte kan det lønne seg og varme opp litt fra baksiden også, så slipper man at arket krøller seg. Du finner en flott video og se på her: “Embossing”. Første del er dry embossing, og siste delen er heat embossing. Det er vanskelig og filme hvordan pulveret endrer seg, men når du gjør dette selv vil du se det veldig greit med de fleste embossingpulverne. Distress embossingen forandrer seg svært lite, så der må man følge nøye med.

Akryl: Her bruker man gjerne en stensil, eller masker for å lage motivet, så varmer man det opp. Og du vil da se at akrylen poffer seg litt opp og lager flotte mønstre. Spesielt flott på trestammer, og ting som skal ha struktur.

Emboss resist: Er en metode du virkelig kan leke deg med. Du stempler et motiv på et papir du vil skal synes igjenom motivet, og embosser det med klar embossing. Så kan du spraye med forskjellige sprayer, eller bruke distress ink på resten av papiret. Fargen setter seg ikke på det området du har stemplet. En video som demonstrerer teknikken finner du her: “Resist embossing”.

Dobbel embossing: Man embosser først et motiv, for deretter å fargelegge det. Når det er ferdig fargelagt tar du klar embossing over hele motivet. Og så har du en flott og hel dobbel embossing.

Klar over klar: Stemple for eksempel en bakgrunn med watermark blekk, for og så embosse det med klart embossingpulver. Gir en fantastisk effekt på for eksempel bryllupskort.

Embossing paste: Er vel egentlig ikke en Heat embossing, men kan kanskje kalles wet embossing. Den tørker av seg selv, nesten som sement. Brukes ofte sammen med stensiler. Du finner en fantastisk god video om det her: “Embossing Pastes”.

Nå håper jeg du ikke er helt forvirret, men ser at det finnes utallige metoder å gjøre dette på. Også håper jeg du utfordrer kreativiteten din litt. Surf gjerne litt rundt på YouTube og se flere inspirasjonsvideoer. For det finnes mye mer der ute enn hva jeg har skrevet om her. Og selv om du kanskje ikke forstår språkene videoene er laget på, så ser man jo prinsippet. Ofte skrur jeg av lyden, og setter på min egen musikk.

Som alltid, kos deg med hobbyen din.

Andre artikler i serien “Nybegynneren”: Nybegynneren


Nøkkelord svensk: Nybörjare, Stämpling
Nøkkelord dansk: Nybegynder

Illustrasjonsfoto: Marit Pedersen

close
Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Translate »