Har du lyst til å starte med papirhobby – Scrapbooking, men usikker på hva du trenger eller hvor du skal starte? Da kan denne artikkelen være noe for deg. Her går jeg igjennom noen av de tingene du kan ha bruk for i det du starter opp. Dette gjelder både hvor du henter inspirasjon, hvordan eller om du skal henvise til inspirasjonen og utstyr du har bruk for. De fleste starter med å lage kort eller albumsider. Derfor er det dette jeg tar tak i, i denne artikkelen.
Inspirasjon
Hent gjerne inspirasjon fra andre. Dette er helt vanlig og alle som driver med ulike kreative krumspring gjør det. Designere for butikker og leverandører lager prosjekter slik at andre skal bli inspirert. Det samme er det for de som legger ut bilder av kreasjonene sine på nett. Det er en “ære” at andre inspireres. Henter du mye inspirasjon fra kjente designere, vil andre ofte gjenkjenne inspirasjonen i dine arbeider. Dette er helt i orden. Finnabair, Stacy Young og The Gentleman Crafter er eksempler på kjente utenlandske designere med helt unik og særegen stil. Skandinaviske designere vil du også kunne kjenne igjen med litt trening. Blir du inspirert av stilen, trenger du ikke å henvise til dette. Inspirasjonen er alikevel synlig for veldig mange. Men, det er viktig å være generelt ærlig og ydmyk på at du blir generelt inspirert.
Først og fremst. Ikke bli skremt av det du ser andre lager. Alle har startet et sted, og det er ikke lurt å sammenligne sine egne kort om du er nybegynner med en som har laget kort i mange år, eller med en designer. Ikke vær redd for å prøve ut nye ting, og tenk at du kan klare om du over. Følg tutorialer feks på you-tube eller i blogger. Du finner også mye inspirasjon ved å bruke Pinterest. Nederst i innlegget her har jeg lagt inn linker til inspirasjon innenfor ulike temaer som jeg har skrevet før. Dette er et godt sted å starte for å finne inspirasjon.
Normer og regler for henvisning og bruk av ting du finner på nett
Regler for bruk av ting du finner på nett, er ikke unike for scrappesamfunnet. Dette er generelle og faste regler som gjelder for bruk av det du finner på nett og kildehenvisning og de er ganske enkle.
Om du vil bruke et motiv du finner på nett, så må du undersøke om du har lov til å bruke dette motivet på prosjektene dine. Mange motiver har du faktisk lov til å bruke, de har feks Creative Commons lisens og er til fritt bruk (men med litt ulike restriksjoner). Andre motiver du finner på nett har du ikke lov til å bruke, da de er beskyttet av opphavsrett. Dette kan feks være stempelmotiver som noen har scannet og lagt ut, fotografier der fotografen har rettighetene til bildet eller tegninger, der tegneren har opphavsretten til tegningen sin.
Kopierer du, eller lager du noe som ligner veldig på en annen sitt kort eller prosjekt, eller bruker en annen sin mal, da skal du henvise til den du har hentet inspirasjon fra, med riktig kildehenvisning. Bruk navn på personen og eventuelt link til bloggadresse der du har funnet inspirasjonen. Det er viktig at du ikke bare henviser til at du har funnet inspirasjonen på nettet, Facebook, Pinterest, You Tube eller Google. Dette krediterer ikke den du har kopiert eller fått malen fra.
Høres det skummelt ut? Nei, det er egentlig ikke det. Dersom du skriver en fagtekst (på skolen fra 13 års alder og oppover) eller en fagartikkel som skal publiseres, er det er samme retningslinjer som gjelder.
Lage kort
I Skandinavia er det veldig mange som lager kort. Mitt beste tips er at du lager kort fordi du liker å lage kort og fordi du ønsker å gi vekk kort sammen med gaver, eller å lage julekort. Ikke tenk at du skal lage kort for å selge og tjene på det. Det er slik at det er veldig mange som lager kort, og veldig mange som selger kortene de lager. Markedet er ikke så stort at det er lett å selge kort og tjene på det. Det er også slik at det er mange erfarne som selger kort, det gjør at det kan være litt vanskelig for en nybegynner å lage kort som er like salgbare. Derfor – lag kort fordi du har lyst til å lage kort.
Inspirasjon til kortlaging kan du finne i blogger, på you – tube eller i facebookgrupper. Jeg anbefaler at du starter med denne artikkelen om kortlaging, som jeg skrev tidligere i The Papercrafting.
Har du lyst til å fargelegge motiver og bruke på kort, anbefaler jeg at du ser på tidligere fargeleggingsartikkel i The Papercrafting.
Lage albumsider – layout
Mange har bilder av barn eller barnebarn som de ønsker å få inn i album. Det å scrappe sidene gjør disse albumene ekstra fine. Når du som nybegynner velger å lage albumsider, gjør du somregel det for din egen del eller for å gi i gave. I denne artikkelen har jeg skrevet mye inspirasjon i det å lage albumsider.
Utstyr
Kartong
Kartong trenger du først og fremst når du lager kort. Litt stiv papp, som du kan bruke som kortbase. Kartongen får du til vanlig kjøpt som A4 eller 12×12 størrelse (her måles det i inch og arket er da litt større enn 30x30cm). Her finnes det mange produsenter, ulike farger og ulik struktur. Vær obs på at noen typer kartonger brekker fort når du bretter den. Det vil si at den sprekker opp og ikke bli så fin i bretten. I mange papirprosjekter er mange opptatt av at arket skal være syrefritt. Når du lager kort, er ikke dette noe du trenger å tenke så mye på. Dette er mer i forbindelse med arbeid med bilder og ting som feks skal henge på veggen lenge. Kartong kan også brukes som bakgrunn på albumsidene dine. Da er det en fordel at du bruker syrefri kartong, siden albumene skal vare en stund.
Mønsterark
Er du helt nybegynner, så bør du være litt på utkikk i grupper som selger brukt scrappeutstyr. Her kan du få mye fine og ubrukte ark for en billig penge. Lager du kort kan du kjøpe en eller to små blokker med mønsterark i størrelse 6×6 (Her måles det også inch, og arkene er ca 15×15 cm). I disse blokkene er arkene ofte sammesatt slik at de passer sammen i fargetoner. I flere blokker finner du også små motiver og tekster du kan bruke på kortene dine. Her er det veldig mange leverandører å velge mellom og ulike stiler. Maja design har mye fargetoner og småmønstrede ark som mange i skandinavia liker. Ellers har Kaisercraft også blokker med mønsterark, motiver og tekster som passer sammen. Skal du bare lage kort, og ikke lage en stor bunke med kort, så anbefaler jeg ikke å kjøpe arkblokker i store størrelser (12×12), da dette er veldig mye ark å forholde seg til i samme farger for en nybegynner.
Når du skal lage layout må du passe litt mer på at fargene i bildet passer til fargene (og mønsteret) i mønsterarkene du bruker. Enten kan du ta med deg bildene når du får tak i ark og få hjelp til å matsje ark og bilder i butikken, ellers kan du velge deg ark som du vil bruke og bruke bilder som vil passe til arkene. Om du bruker mønsterark eller kartong som base for layoutene dine er litt opp til deg. Dersom du ikke vil kjøpe masse store mønsterark, kan du fint bruke ensfarget kartong som bakgrunn og arkene fra de små blokkene til å lage litt farger under bildet/bildene.
Lim
Her strides de lærde. Jeg tror egentlig ikke vi blir enige. Her må du være litt mer forsiktig med lim som er i direkte kontakt med bilder, i forhold til lim som er i kontakt med papir. Skal du kime papir mot papir, er det ganske mange muligheter. Noen liker å bruke dobbeltsidig tape. Noen liker å bruke den dobbeltsidige tapen fra 3M – Pink Scotch Advanced Tape Glider til kort. Andre ønsker denne tape glideren dit peppern gror fordi den er stor i bruk og limet her er heller ikke så veldig sterkt. Det finnes også andre tape glidere som er mindre i størrelse. Dersom du heller vil bruke dobbeltsidig tape på rull, anbefales Score tape, som er lett å rive og sitter som støpt (men her kan du ikke ombestemme deg etterpå, for limet sitter som støpt).
Noen liker å bruke vått lim. Her er det også stor uenighet blant erfarne scrappere. mange liker Uhu (gul flaske med sort kork) eller RX lim. Her har du tid til å ombestemme deg før limet tørker, og limet bulker ikke papiret. Pass derimot på at du ikke bruker mye lim. Noen synes dette limet lukter, men det er en vanesak. Andre synes at de ikke får tynn nok limtupp, men da er løsningen å helle limet over på en liten beholder til lim som har hull på størrelse med en knappenål. Andre liker Panduro sitt Quick glue. 3D puter er også fine å bruke for å få litt høyde på tingene i kortet ditt eller albumsiden din. Her er det mange ulike produsenter som fungerer bra. De fleste hobbybutikker har dette. Har du ikke limputer, kan du også forsøke med å bruke litt tykk papp mellom lagene. I forhold til lim må du prøve deg frem til hva du liker.
Skjærebrett
Et skjærebrett er helt essensielt. Skjevheter er rett og slett ikke pent på kort eller layouter. Med saks får du ikke ting skikkelig rett. Invester derfor i et godt skjærebrett feks fra Fiskars. Knivene blir slitt av papiret, så derfor trenger du å skifte kniver på brettet ditt innimellom. Kjøp med ekstra kniver. Flere brett har pregemulighet på brettet i tillegg. Preging er når du lager en stripe i papiret ved å la noe tynt gå over papiret der du skal brette, slik at du får brekt fiberne litt før du bretter. Da blir bretten i kortet ditt mye finere. Noen skjærebrett har pregekniv også, slik som Fiskars sitt brett. Ellers kan du legge arket du skal prege over listen der du kutter på brettet og dra over et pregeverktøy eller en strikkepinne. Det gjør samme nytten
Stempler
Det er lurt med noen tekststempler som du kan bruke inne i kortene eller utenpå kortene. Mange stempler selges som Clear Stamps. Da trenger du en akryllkloss som du må feste dem på før du stempler. Velg en svart stempelpute. Jeg liker veldig godt å bruke hybrid ink pute fra Little Darling. Ellers kan du også bruke andre typer stemplelputer som Versafine, Archival eller Inkon3. Det er et utvalg av stempelputer. Legg merke til om det er vannfaste, vannløselige eller hybridputer du stempler med. Det har litt å så for resultatet og andre medier du bruker sammen med stemplene (feks tusjer, farger og sprayer). Synes du det er vanskelig å stemple pent? Det krever litt øvelse. Prøv å stå når du stempler. Ellers kan en stempelplatform være en god investering om du skal stemple en del.
Distressing?
Noen liker å sverte kantene på mønsterarket og motivene. Dette var egentlig noe man gjorde for noen år siden når man lagde kort, men er like fint i dag. Jeg anbefaler Ink on 3, Distress ink eller Distress oxide. Fargen Vintage Photo eller Valnut Stain i distress er fin til dette. I Ink on 3 stempelputene, er det klare og sterke fargevalg, og det er bare en brun stempelpute. Disse stempeputene er hybridink og er dermed veldig anvennelige til mange forskjellige prosjekter. Stryk på kantene av arket med en liten sminkesvamp eller bruk feks en Picket Fence Studios: Blender Brush – som er helt unik til dette.
Med dette utstyret kommer du langt helt i starten. Så kan du vurdere om du ønsker å bruke dies og en maskin som kutter dies (men her starter kostnadene å rulle, ettersom man aldri får nok dies og deretter aldri nok utstyr).
Du kan også bruke en digital kuttemaskin som feks en Silhouette. Dette krever at du ikke blir skremt av et pc program (som egentlig er enkelt i bruk). Her kan du både tegne egne ting på pc som du kutter, kutte fontene på pcen din, eller du kan kjøpe filer som du kan kutte i nesten den størrelsen du vil.
Det er i dette øyeblikket kortlagingen tar av og du er hekta. Det er her du må ha blonder, osteklut, du må ha mere ark, mere dies, charms, chipboard, blomster, blader, mister, embossingfoldere, embossingpulver, limpistol, washi tape og enda mer washi tape, Promarker tusj, Copics, Distress ink og du er bitt av basillen.
Andre artikler med inspirasjon
- Kortlaging, hvordan starte og hvordan videreutvikle det?
- Kort – ulike bretteteknikker (linker i høyre marg)
- Innpakning av sjokolade – ulike maler og mål
- Layouter, hvordan starte og hvordan videreutvikle det?
- Blomster – Hvordan lage de og hvordan bruke de?
- Mixed media, hvordan starte og hvordan videreutvikle det?
Lykke til!
Kirstens blogg: My Craft and Garden Tales
Andre artikler i serien “Nybegynneren”: Nybegynneren
Nøkkelord dansk: Nybegynder
Nøkkelord svensk: Nybörjare