Mange føler at de ikke helt får til stempling i begynnelsen. Og det er ikke så rart. Det tar tid å bli kjent med de forskjellige stemplene og produktene man bruker. For produktene man bruker kan være alpha og omega.
De fleste stempler som produseres i dag tilfredsstiller den kvaliteten det kreves for å stemple. Men noen produsenter har til tider vært uheldige med produksjonen sin, og stemplene er ujevne. Så da er det ikke du som stempler galt, men selve stemplet det er noe galt med. Det er ikke alltid like lett å vite at det er stemplet det er noe galt med når man er ny. Så her kommer litt tips og triks:
Hva slags blekk man bruker har ofte mye å si, vi har mange typer blekk. Pigment, chalk, dye, watermark, solvent og hybrid. De vanligste er pigment og dye.
Dye ink absorberes inn i arket, og tørker hurtig. Dye ink er også vannbasert. Noen dye ink blir vanntette når de tørker, andre ikke. Dye ink har en tendens til og legge seg litt “dråpete” på clear stamp. Den vil også blø litt inn i hverandre om man bruker flere farger sammen. Dye ink vil også falme i farge etter en stund om det utsettes for lys, om det ikke er Archival eller fade resistant. Fargene er gjennomskinnelig.
Pigment ink legger seg oppå arket, og bruker mye lengre tid på og tørke. Pigment ink er som oftest olje basert. Den gir ofte et mye bedre resultat med stemplingen da fargen legger seg “glattere” på arket. Fargen legger seg også oppå hverandre om man bruker flere farger, og blør ikke i hverandre. Pigment er også typen blekk man bør jobbe med når man bruker clear stamps. Og du kan bruke den til embossing. Men kan som oftest ikke brukes på glatte eller glossy overflater, for den vil den ikke sitte. Men det finnes unntak slik som Brillianse og Ranger adirondack. Pigment ink tørker ut litt fortere ut en andre blekktyper, så om blekkputen din kommer med et plast lokk innvendig er det viktig at du ikke kaster dette, men setter det på plass etter hver bruk. Dette beskytter mot luft, slik at den ikke skal tørke ut så fort. Fargene er ugjennomsiktige. Pigment blekk tåler også sol, og blekner ikke over tid.
Hybrid blekket er en blanding av pigment og dye. Den tørker fortere enn pigment, men kan blø en del, da det er en hybrid.
Chalk ink kan være både pigment, dye og hybrid. Den kjennetegnes ved sitt litt duse kalklignende utseende.
Watermark ink er gjennomskinnelig seigt blekk som brukes til embossing og vannmerking. Man kan få de med svake farger slik at det er lettere og se hvor du har stemplet, men helt gjennomsiktig må brukes om du skal bruke clear embossing.
Solvent – Ugjennomsiktig permanent blekk. Det beste man kan bruke til glatte, ikke porøse overflater. Noen produsenter av clear stamps anbefaler deg og ikke bruke denne typen blekk på stemplene deres, da stemplet vil oppløse seg over tid på grunn av kjemikaliene i denne type blekk.
Og selv om vi nå har lært oss litt om de forskjellige typene, er det fortsatt for mange ikke lett å velge. Så jeg skal anbefale noen.
Det sies at nybegynneren burde begynne med dye ink, da den tørker fortere. Men jeg er ikke enig i dette. Det kan være så vanskelig og se om man stempler korrekt. Så jeg anbefaler deg og starte med et pigment ink som heter Versafine – Onyx black. Versafine putene varer opp til 5 ganger lenger en de vanlige putene. Og den er hurtigtørkende til og være pigment basert. I tillegg kan du fint male/tegne med vannbaserte produkter over. Om du allikevel vil prøve et dye basert produkt så anbefaler jeg deg og prøve Rangers Archival ink – Jet black. Denne kan du også bruke når du skal male/tegne med vannbaserte produkter etterpå.
Skal du fargelegge med alkoholbaserte tusjer, anbefaler jeg deg og kjøpe Memento – Tuxedo black. Men denne er ikke like god på tekst stempler.
Neste produkt som har noe å si er akrylklossen man velger. Er stemplet ditt perfekt laget har ikke dette så stor betydning. Men om det skulle være en liten ujevnhet er akrylklossen så hard at det er vanskelig å jevne ut stemplet. Dette kan man løse på to måter. Enten ved å gå til innkjøp av et stempelpresse fra Fiskars, som er mykt, eller ved og bruke et mykt underlag når du stempler. Som for eksempel en musematte.
HVORDAN STEMPLER DU?
Fest stemplet ditt på en akrylkloss eller stempelpresse, og legg det ned på bordet med stempelsiden opp. Så tar du valgte stempelpute og presser forsiktig ned på stemplet i “tappe” bevegelser. Da ser du om du får blekket jevnt over hele stemplet. Til og begynne med vil jeg anbefale deg og stemple stående. Så reis deg opp legg stemplet rett ned på papiret og press fast og jevnt ned. Viktig at man ikke vigler fram og tilbake, for da får man støvkanter. Men rett ned, fast trykk, og rett opp. Da skal du ha fått et solid og skarpt trykk. Det er ikke sikkert man får det til ved første forsøk, så ikke gi opp. Prøv deg frem til du finner en teknikk som passer deg.
Et hjelpemiddel som kan være godt og ha er noe vi kaller for en stamp a ma jig. Du kan kjøpe den, eller lage den av legoklosser. Hvordan den brukes kan du se i denne videoen. Den er på engelsk. Men om du ikke forstår språket, så ser du allikevel essensen i det. Og det som er så flott med denne er ikke bare at du får stemplene dine posisjonert akkurat der du vil, men den hjelper deg til og presse stemplet rett ned og opp, uten vigling.
Bruker du bakgrunnstempler kan det være vanskelig og bruke standard stempling metode. Da anbefaler jeg deg og starte likt, men når du skal stemple lar du stemplet ligge på bordet fortsatt, mens du legger papiret oppå bakgrunns stemplet. Så kan du bruke hendene dine til og få det jevnt eller en brayer. Du kan se essensen i det i denne videoen: So Lucky – Make a Card Monday
Stempler ikke stemplet ditt helt og pent? Har du prøvd og stemple med en musematte under? Noen stempler har et lite lag med overskuddsmateriell på seg når de er nye. Så kladdestemple med det først. Så ser du hvordan det stempler. Stempler det fortsatt ikke godt? Prøv og forsiktig gni et viskelær over. Virker ikke det kan du forsiktig ta fint pussepapir og gni over. Dette har reddet mange av mine stempler fra søppelkassen.
Ellers så er det bare prøving og feiling som skal til. Øvelse gjør mester. Begge videoene jeg har referert til her er fra en kortlager som heter Kristina Werner. Og hun er over gjennomsnittet glad i stempler. Så ta gjerne turen inn og titt på flere av hennes videoer for tips og inspirasjon. Spillelistene hennes finner du: K Werner Design
Som alltid, kos deg med hobbyen din.
Andre artikler i serien “Nybegynneren”: Nybegynneren
Nøkkelord svensk: Nybörjare, Stämpling
Nøkkelord dansk: Nybegynder