,

Kjøp og salg av brukt scrappeutstyr

Har du kjøpt noe brukt, og føler deg lurt etterpå? Eller har du tenkt og selge noe, men vet ikke helt hvordan du skal gå frem? Kanskje har du ikke turt og bevege deg ut på det markedet i det hele tatt enda. Det er nok litt skummelt, og mange fallgruver, da mange anser en og samme ting for og være veldig forskjellig. I denne artikkelen tenkte jeg at vi kunne gå igjennom basic av kjøp og salg av brukt skrapbooking utstyr.

Jeg har tidligere skrevet en artikkel om hva du trenger til denne hobbyen. Og der påpeker jeg at det ikke lønner seg og kjøpe billige ting bare fordi de er billige, men heller invester i noe du kommer til og bruke mye. Og dette er også noe jeg igjen vil påpeke når det kommer til bruktmarkedene, for mange selger veldig billig, og det er fristende og hive seg over det. Sannheten er for mange at de da får så mye utstyr hjemme at de får dårlig samvittighet, og mange mister kreativiteten. Fordelen er jo at du kan bare selge det igjen. Og når du eventuelt gjør et bom kjøp så er det også enkelt og få solgt det igjen.

Den største arenaen for kjøp og salg av brukt er Facebook hvor du kan finne mange grupper som alle har sitt sett med regler, og jeg anbefaler alle og lese reglene og følge de.
I Norge er Finn.no en stor aktør, i Sverige finner du Blocket.se og Tradera.com, og i Danmark finner du dba.dk og guloggratis.dk. På disse sidene er både kjøp og salg veldig enkelt, for her foregår salg med fastpris med sjeldne unntak.

På Facebook blir ofte kjøp og salg verdenen ganske så stor, så hvordan burde vi forholde oss til alt? Jeg har ingen fasit til dere, men heller noen observasjoner jeg tror det kan være lurt og forholde seg til.

panduro

Selger: Du gjør jobben for deg selv enklere om du faktisk skriver pris på alle tingene dine og har et bilde per ting. Og sette pris på bilde gjør du enkelt. Du gjør det på samme måte som man legger et vannmerke, og det kan du se en tutorial om her i nybegynneren. Fordelen ved og ha prisen på bildet er jo også at man slipper og skrive det hver gang man legger det ut, for ofte legger man det jo flere steder. Om du har lagt ut flere steder så informer om det, og skulle du få solgt et sted, mens noen har skrevet ja takk på et annet sted, så selg til den som sier ja takk, og legg ved en skjermdump til den som ikke fikk tingen. Da slipper du og få et dårlig rykte som selger. Ofte blir det også konflikter om hva som blir sett på som at man vil ha en ting. Noen mennesker spør deg kanskje om størrelsen, fem minutter etterpå er det noen som skriver ja takk, og du selger da til den som skrev ja takk. Du opplever da et lurveleven i etterkant, fordi det menneske som spurte om størrelsen mener at de har sagt de vil ha det, men da med forbehold om størrelsen. Så dette er også noe du burde få med deg i teksten, at du anser ikke spørsmål som et ja takk, eller at du faktisk gjør det. Annen informasjon du bør ha med er om prisen er med eller uten porto. Kan varene hentes, eventuelt hvor. Mange kjøper mye mer om de kan se hvor du bor, og vet at de kan hente.
Auksjon er et eget kapittel og her bør du også  informere godt. Som porto og henting. Men også reglene for budkrigen. Slutter den på et fast tidspunkt? Eller utvider du budrunden med ti min om det kommer inn bud fem minutter før budslutt? Og kan kjøper heve budet med ønsket beløp, eller skal den heves med minimum 10,- per bud. Ligger auksjonen på flere sider? Vær klar over at mange vil se på deg som useriøs om den ligger ute på flere sider, spesielt om du har fast tidspunkt. Du kan kanskje slippe unna litt kritikk om du velger utvidelse av budrunden, og passer på og legge skjermdump i alle auksjonene ved bud.

dsc_0910

Kjøper: Markedet bestemmes alltid av kjøperen/forbrukeren. Altså deg. Du bestemmer om du vil kjøpe akkurat den tingen fra den selgeren. Mange tror at de ikke har noen rettigheter når man kjøper brukt, men dette er ikke tilfelle. Du har to års reklamasjonsrett på alt du kjøper. Som kjøper er en av de største fallgruvene pris, og mange føler seg lurt etter og handlet brukt scrapbooking utstyr. Og med den verden vi lever i nå med utenlandske billigbutikker er det heller ikke lett som forbruker og undersøke alt, og mange er kanskje heller ikke så godt bevandret i den verdenen. Så som kjøper må du være klar over at enkelte dies spesielt koster helt ned i 8 kroner på nett, og mange spekulerer i lettjente penger, og selger den derfor til deg for 100 – 150,-. Det samme gjelder også blomster, blonder, charms, og ja mesteparten av utstyr som finnes. Selger har flere hundre prosents fortjeneste på alt de selger. Så hvordan kan du unngå og føle deg lurt? Spør gjerne hvor produktet kommer fra. Hvilket merke det er? Kopier bildelinken og søk på google med bildet for og finne lignende produkter på nett. Men aller viktigst, spør deg selv, er jeg villig til og betale denne prisen for dette produktet, uansett hva jeg finner ut at verdien er i etterkant. For til syvende og sist er det du som forbruker som bestemmer hva du er villig til og betale. Men jeg vil anbefale alle og gå i sin lokale butikk, og surfe i noen nettbutikker for og se på priser og merker, det gir deg iallefall en pekepinn på hva ting burde koste, for ingen liker og føle seg lurt etter en handel.
En annen ting jeg vil anbefale kjøperen og gjøre er og kommentere hos selgeren i etterkant av salget. Skriv gjerne takk for handelen, og at du er fornøyd. Føler man seg ikke fornøyd skriver man som regel ingenting, for risikoen for og bli bitt hodet av er nærliggende da. Men om du er veldig missfornøyd så skrive gjerne en pm til moderatoren der du har handlet. De fører som regel en liste over slikt, og får en selger nok klager blir de blokkert fra siden.

Når det kommer til Facebook så er det mange som ikke vet at det finnes to innbokser. Begge innboksene synes så lenge du bruker pc, men bruker du telefonene er det ganske så vanskelig og finne den. Og når man ikke er venner kommer meldingen som oftest til denne “annet” innboksen som innboks nummer to heter. Her har facebook enda et problem, for ofte ser man ikke at man har fått melding i denne innboksen før man faktisk går inn på det menneske som har sendt deg meldingen og trykker på send melding. Da kommer av en eller annen grunn meldingen denne personen har sendt deg opp. Så om man har sendt et menneske en melding og man ikke er venner bør man kommentere på salgsinnleget at du har sendt en PM.

Det er sikkert mer og ta hensyn til, og mener du jeg har glemt noe viktig, så skriv det i kommentarfeltet, så skal vi nok få det inn her, så slipper vi og gå i noen fallgruver noen av oss.

Som alltid, kos deg med hobbyen din……

 – Lena_J – 


Posted

Translate »