Det begynner å bli mange aktive, som har drevet med kortlaging og papirhobby i 10-20 år. I Norge har mange av disse har vært aktive på treff rundt omkring i landet frem til Koronaepidemien. Mange av disse var aktive i forum og i blogg. Forumene er lagt ned, og diverse Facebook-grupper ser ut til å ha overtatt. De gode gamle bloggene, ser ut til å ha blitt lagt litt på is. Noen er på Instagram istedet, og noen legger også ut litt på Facebook. Her i Norge, virker det som om aktiviteten fra mange av de erfarne scrapperne har gått litt ned. Istedet er det ganske mange nye scrappere som har kommet til de siste par årene. Dermed kommer det stadig opp en del av de samme spørsmålene, om teknikker og maler, og hvor man skal finne de ulike tingene.
Brettekort
Liste over maler til ulike brettekort i kortlaging finnes flere steder, og her er noen steder du kan starte:
- Brettekort i TPC magazine med link til ulike maler.
- Ideer til julemarkeder med inspirasjon til kort, bokser og ulike prosjekter. Her er det også en vurdering av kostnad for materialer, tidsbruk og forslag til prissetting.
- Splicostampers har nettside med mye maler og tutorials på ulike kort.
- Er du på jakt etter ulike prosjekter, så ligger det en liste over maler som jeg har publisert i bloggen min.
Under følger noen tutorials på enkelte brettekort som er vist litt på sosiale medier i det siste.
Enkelt 3D kort
Omvendt Z fold
Dobbel Z fold
Twist and pop kort
Layered cube kort
Trippelt ramme kort
Enkle 3D kort
3D kort
Hvor kan jeg lete etter inspirasjon?
Rutinerte scrappere er ofte kjapt i gang med å hente inspirasjon fra nettet, og vet stort sett hvor de skal søke og lete. Men i og med at det er mange nybegynnere med nå, er det stadig spørsmål om hvor man skal starte å lete etter inspirasjon til kortlaging og papirhobby.
- Lag deg en konto på Pinterest. Her er det et helt univers av muligheter for søk. Bruk feks søkeordet “Card fold” for generelle brettekort. Ellers kan du søke på spesielle temaer som “Wedding” og “Birthday”. Det er lurt å søke på engelsk, siden du får mye mer resultater med engelske søk.
- Søk i inspirasjon på You-tube. Her er det også lurt å søke på engelsk, siden du får mye mer alternativer med engelske søk.
- Lag deg en Instagram konto. Du trenger ikke legge ut masse, men du kan bruke Instagram til å søke og følge ulike # #timholtz #kortlaging #finnabair #scrapbooking. er gode steder å starte.
- Facebook. Mye aktivitet i kortlaging- og papirhobbymiljøet foregår på Facebook. Her foregår både Design Team arbeid, i forhold til leverandører og ren inspirasjon. Her brukes ulike grupper, som har sine særpreg. Velg deg ut et par grupper du er aktiv i. Her får du får god hjelp og blir sett. Bruk også søkefeltet i grupper og på Facebook i seg selv. Du kan søke både #ord og vanlige ord #konfirmasjon “bryllup”.
- SnapChat: Noen har også tatt i bruk SnapChat mens andre er ikke aktive der. Dette er kanskje et sted der litt yngre, eller nyere scrappere er mer aktivt med.
Hvordan selger jeg?
Kortlaging og salg har blitt diskutert tidligere i TPC Magazine. Det er mange som både selger og lager kort. Det er dermed litt overflod i markedet, og kan være vanskelig å komme seg inn for å få nye kunder. Mange som selger kort, har holdt på i 10-20 år, og har allerede et nettverk av kunder.
Nye kortlagere kan oppleve markedet som tøft. Dette er det flere grunner til. For det første har de ikke et etablert nettverk. For det andre, kreves det trening for å lage kort og prosjekter som er godt salgbare. Dette både i forhold til tiden som legges ned i hvert kort og utseende på kortene. og prosjektene. Det er forskjellig hva man kan ta for et “nybegynnerkort” og et kort som er laget litt mer avansert av en med litt mer erfaring, selv om det er brukt like lang tid på prosjektene. Ofte ser jeg at nybegynnere gjerne vil ta mer sine kort, enn det erfarne scrappere ville gjort for de samme kortene. Tren litt før du holder på med kortlaging for salg.
Gode tips
Er du nybegynner og vil lage kort for salg er dette gode tips:
- Tren før du begynner å selge kortene og prosjektene dine.
- Bruk duse farger, i stedet for mye sterke farger.
- Bruker du sterke farger, begrens mengden med farger eller begrens hvor du bruker fargene (for eksempel duse farger på kortet, men sterke farger i en regnbue eller i motivet).
- Skal du fargelegge motiver på kortene til salgs, så må du kunne fargelegge fint. Det betyr at du må kunne holde deg innenfor strekene og kunne skyggelegge litt. Start gjerne med helt enkle Critters (smådyr), som er enkle å fargelegge.
- Bruk kartong til kortet og bruk mønsterark eller embossede ark som paneler.
- Bruk skjærebrett og vær nøyaktig. Unøyaktigheter synes veldig fort.
- Dropp glitterlim i linjer/prikker, det blir ofte ikke pent.
- Vurder hvordan du bygger opp kortene dine til å se profesjonelle ut. Gode tips på oppbygning av kort kan du finne i denne artikkelen.
- Få deg et ” laget av” stempel, som du kan merke kortene dine med. For eksempel kan du lage dette digitalt i for eksempel word, paint eller et redigeringsprogram. Print ut og bruk dies eller punch til å kutte ut stempelet.
- Markedsføring: Noen lager Facebooksider hvor de selger prosjektene sine. Noen selger på messer og gjennom butikker, hvor de har avtaler. Noe av den beste reklamen er folkemunne. På grunn av dette er det lurt å gi vekk kort, når du gir vekk gaver. Send julekort, påskekort eller sommerkort til naboene.
- Lag deg en portfolio, og sett pris på ulike typer kort. Da er det enklere for de som skal bestille kort å velge om de vil bestille et kort til 30 kr eller 80 kr og de vet hva de får.
- Noen velger å sette egen postkasse utenfor huset. Der kan bestilte prosjekter legges og kunder hente dem. Slik kan man redusere møtet med eventuelle kunder om man synes det er skummelt nå i koronatiden.
Prissetting
Du kan finne tips på prissetting her i TPC Magazine:
Lykke til med inspirasjonen!
Du finner flere artikler fra Kirsten her: Skribent Kirsten Grue Ulset
Kirstens blogg finner du her: My Craft and Garden Tales