Det finnes mange ord og uttrykk man lett kan gå seg vill i, i denne hobbyen. Så skal prøve og samle de fleste i en ordliste til papirhobby. Og skulle det være noe du mener mangler, eller lurer på så må du gjerne skrive det i kommentarfeltet så skal jeg oppdatere listen.
SE OGSÅ: HVA ER PAPIRHOBBY?
Ordliste til papirhobby
3D puter – Skumgummi med lim på begge sider som brukes for å heve detaljer opp fra arket, slik at det virker som om elementet popper ut.
12×12 – Den mest vanlige størrelsen å lage layout i. Målene er angitt i inch. Dette er størrelsen de fleste mønsterpapir og kartong kommer i.
8,5×11 – Lettersizeformat. Målene angis i inch. Det er litt bredere, og litt kortere enn vår A4.
A4 – En internasjonal standardstørrelse på papir (ISO216) Tilsvarer 21 x 29,7 cm.
Accucut – Utstansemaskin, ganske stor. Den stanser ut figurer fra papir og kartong. Disse maskinene er for de fleste litt for store til privat bruk i hjemmet.
AJ – AJ står for Art Journaling. Aj er en kreativ prosess hvor man hiver ned alt man har lyst til i en bok, sprayer, stempler, drodler, skriver med mer. Det blir som en dagbok hvor man lager bilder til tankene.
ATC – Artist Trading Card, kort i størrelsen 2 1/2″ x 3 1/2″, eller 64mm x 89mm. Mange samler på disse og har egne bytteklubber.
ATG – Advanced tape glider. Det er et verktøy man putter en limrull i, også ruller man bare limet på ved og dra verktøyet over ønsket limflate.
Bazzil – Kartong. Bazzil er bare en produsent, men er det merket som det selges mest av. Det finnes utallige farger, og mange forskjellige strukturer.
Bind it all – Er et verktøy som lager hull, og setter spiralrygg på album og lignende.
Bobbiner – En liten bit i kartong eller plast til å surre bånd/fiber på.
BOM – Book of me. Et album om deg selv.
Bonefolder – Falseben på norsk. Brukes oftest til og lage gode skarpe brettekanter ved og dra falsebenet langs kanten på bretten. Brukes også ofte for og bryte ned fibrene i papiret når man vil lage egne blomster og lignende.
Brads – Også kalt splittbinders. Stikkes gjennom et hull i arket, og festes ved å brette ut de to splittene på baksiden.
Brayer – En gummirulle med håndtak som oftest blir brukt til å legge på farge på stempler eller papir.
CAS – Clean and simple. En scrappestil hvor man dekorerer lite, og etterlater store tomrom på kortet eller layouten.
CASE – Står for Copy and steel everything. Så da kopierer du et helt kort eller layout fra noen andre
Chalk – Kritt som brukes til og fargelegge med.
Charms – Charms ser ut som små smykkeanheng. De er som oftest i metall. Charms finnes i mange forskjellige utforminger, fra små hjerter, til dyr, biler, verktøy og tekst med mer. Charms kan også mangle anheng-løkke, og derfor være beregnet på å lime på siden, eller å feste med eyelets.
Chipboard – Er et papplignende materiale. Tynnere enn papp, men tykkere enn kartong. Fåes ofte i masse forskjellige figurer og former. Så kan man spraye de, fargelegge eller bruke de som de er.
Clear stamp – Gjennomsiktige stempler laget i akryl eller polymer.
Crop-a-dile – En kraftig hulltang, som lager hull i ark, tykk papp, lær, metall og lignende.
Dekorfolie – Plastfolie med lim på ene siden som brukes til å dekorere med sand, perler og lignende. Strø på og hell av overskuddet.
Die cut – Ferdig utstanset motiv av papir. Består av én enkelt papirbit, i motsetning til paper piecing som består av flere.
Dymo – pregemaskin som lager små tekststriper. Fåes med og uten preging.
Embellishment – Samlebetegnelse på løs pynt som brukes på en side. Knapper, perler, blomster og lignende.
Embossing – Det finnes mange måter å embosse på. Embossing er en måte å få et uthevet mønster eller tekst i papiret. Man kan bruke ferdig kjøpte embossingfoldere som er en plastform som man legger papiret inn i og kjører igjennom en die cut maskin som presser selve papiret i form, kalles for tørrembossing. Man kan også embosse ved hjelp av stempel og embossingpulver. Da bruker man vannmerke stempelpute, stempler ønsket stempel, heller embossingpulver på, for og så bruke varmepistol for og få den ønskede uthevningen. Kalles heat embossing.
Extentionskruer – Brukes til å utvide post-bound album, for å få plass til flere sider.
Eyeletsetter – Er verktøyet man bruker for å feste en eyelet (malje). Dette er et lite metallverktøy som er kjegleformet i enden, og hvor spissen settes ned i maljeåpningen fra baksiden av arket. Så gir man den et dunk eller to med hammer, for å utvide og flate baksiden, slik at maljen blir sittende fast. Man får også verktøy hvor en setter inn både maljen og papiret og presser de sammen ved hjelp av en forlenger på toppen av verktøyet.
Eylet Hole Punch – eller Eyelethuller – Er et verktøy som brukes for å lage hull i arket, til å tre eyelets (maljer) gjennom. Dette er et lite verktøy med en sylinderformet kniv i ene enden, som bankes lett gjennom papiret med en hammer, eller med en handklemme på verktøyet. Finnes i forskjellige størrelser som passer de forskjellige typer eyelets.
EZ-foam – Skum med lim på ene siden og en festeflate til akrylkloss på andre siden. Brukes på baksiden av umonterte stempler.
Fiber – Dekorativt garn og snorer blir ofte brukt på kort- og scrapbooksider.
Filing Strips – Løse, smale striper med hull for ringperm, som kan festes direkte til arket.
Finerdekor – Diverse pynt som er skåret ut av finér.
Fiskars – Produsent av diverse utstyr som for eksempel embossing-verktøy og diverse kutteverktøy.
Flocking – Veldig små fibre som festes i klister eller lakk. Menge bruker dette for og etterligne pels og lignende på stempeltrykk.
Foamstamps– Et slags stempel i skumgummilignende materiale.
Fotohjørner – Ofte trekantede foldede hjørner som tres inn på hvert hjørne av fotoet, og som festes til arket med dobbeltsidig tape eller annen type lim. Kan brukes til å feste bilder eller til dekor.
Glimmer mist – Vann tilsatt glitterpulver, gir en skinnende overflate. Kommer i mange farger.
Glossy Accents – 3-dimensjonal form for lim, som tørker med en hard skinnende overflate. Flott og bruke for og fremheve briller, vinduer og lignende på prosjektene dine. Mange sverger også til dette som sitt vanlig “go-to” lim.
Glue Dots – Små limkuler som kan kjøpes blant annet på rull. Finnes med forskjellige styrker, og brukes gjerne til å feste ting som er vanskelige å feste på annet vis, som for eksempel knapper.
Inch – En måleenhet. Det samme som tommer. 1 inch er 2,54 cm.
Journaling – Tekst til en layout hvor du dokumenter hendelsen, tid, sted og personene i bildet.
Kartong – Tykk variant av papir. Man kaller det gjerne kartong når det passerer ca. 200 gram pr. kvadratmeter.
Krympefilm/krympeplast – Plastark som krymper når det blir utsatt for varme. Man bruker stekeovnen eller en varmluftspistol. Man kan for eksempel stemple på det, klippe ut stempeltrykket, og så krympe det. Stempeltrykkene blir da en miniversjon av seg selv og cirka 3 mm tykke. Det finnes to typer krympeplast. Den ene er glatt på begge sider, denne er vanskelig å stemple på. Den andre er ru på ene siden og kan lett stemples på.
Layout – Bedre kjent som LO. Betyr kort og godt et oppsett, en ferdig albumside.
Lift – Man kopierer en annen papirelskers prosjekt, men man kan bruke forskjellige ark og farger.
Lim – Fåes i en stor variasjon av utforminger. Du har flytende lim, og dobbeltsidig tape. Limpenner, og limstifter. Pass på at du kjøper lim som er syrefri dersom du skal bruke den i nærheten av et bilde.
Magic Mesh – Nettinglignende, litt stiv tekstil som har lim på den ene siden så det er selvklebende. Finnes i forskjellige bredder og farger.
Making Memories – Produsent av scrapbooking-artikler.
Maljer – Bedre kjent som eyelets. Det er i prinsippet det samme man finner på klær for å hindre at hullet ut av løpeganger med snorer i ikke rakner. Sylinderformet, liten dings som stikkes gjennom et hull i papiret og festes ved å flates på baksiden ved hjelp av en eyeletsetter. Maljer finnes med forskjellig dekor, og i alle farger.
Masking sheets/tape – En form for papir, med svakt lim på baksiden som gjør at du kan dekke til områder du ikke vil skal bli påvirket av misting,stempling og så videre. Når du er ferdig med og miste/stemple drar man making sheet/tape av forsiktig, og området under er da helt rent.
Mist – Fortynnet akrylfarge i sprayflaske som man sprayer på papir for å få en spennende bakgrunn eller effekt.
Monokromatisk– Forskjellige nyanser av samme grunnfarge.
Mosegummi – Fast, skumgummilignende materiale. Kan kjøpes i ark med forskjellige tykkelser, i mange farger. Mange bruker de til og lage egne stempler, andre bruker de til og bygge opp shaker bokser.
Mounting Squares – Dobbeltsidig teip i små ferdigkappede firkanter. Kjøpes gjerne på rull.
Mulberry – Tynt papir som består av fine, lange fibre.
Mønstersaks – Saks som klipper mønstrede kanter – bølger, sikk-sakk etc.
Overlays – Et litt tykt plastark, kan ligne overhead-ark med mønster på. Brukes ofte som dekor over bilder.
Paljetter – Flate, små foliefigurer. Festes ved hjelp av lim eller med tråd gjennom et lite hull i paljetten. Kan også brukes som fyll i shakere/ristebokser.
Paper Piecing – Forkortet til PP. Figurer som er laget ved å lime sammen to eller flere biter papir.
Papirkutter – Verktøy som blir brukt til å dele ark jevnt. Finnes med en liten kniv som skjærer gjennom papiret, roterende knivhjul eller med et stort knivblad som virker mer som en giljotin. Fåes i mange utgaver – fra de som kapper et ark om gangen, til større versjoner som kan kappe store bunker med papir.
PH penn – En tusj som brukes til å teste om papir inneholder syre. Pennen antyder med farge om papiret er syreholdig eller ikke.
Prima – Produsent av papir, blomster, stempler og lignende.
Project Life – Scrappestil som er en måte å ta vare på minner på en rask og effektiv måte.
Puncher – Utstanser som stanser ut et bestemt motiv av papir.
Quickutz – Utstansetang til hjemmebruk.
Quilling – Man ruller papir til forskjellige former og lager bilder av det.
Raindrops – Små glassperler som ligner vanndråper. Fåes i mange forskjellige farger
RAK – Random act of kindness. Man sender hverandre gaver. Ofte foregår dette i små grupper hvor man avtaler hvor mye man skal sende og hva slags type produkter.
Ric Rac– Sikksakk bånd.
Rivets – En slags trykk-knapp.
Rubber stamp – Et stempel laget i gummi. Kommer som oftest montert på trekloss, men kommer også umontert, og da må man selv montere de enten på trekloss, eller med EZ-Mount.
Rubons – Tekster og motiver som er festet på et klebrig plastark. For å overføre motivet til papir gnir man en hard gjenstand mot baksiden av plast arket.
Scoreboard – Pregeprett på norsk. Et brett med riller i som man bruker til og prege papir enkelt. Som for eksempet når man lager esker og lignende.
Shaker – Risteboks.
Shape cutter – Verktøy for skjæring i papir fra Fiskars.
Shapeboss – Embossingverktøy fra Fiskars.
Sjablong – Et hjelpemiddel til å tegne eller skjære ut forskjellige former, mønster og bokstaver.
Skjæreplate – Underlag for skjæring med papirkniv og skalpell.
Stickels – Lim med glitter i.
Swap – En byttering hvor man kan bytte hva enn man måtte avtale.
Swirls – Elegante kruseduller
Syre – Blir brukt i fremstilling av en del papir etc. Syreholdig papir egner seg ikke til scrapbooking fordi syren over tid vil angripe bildene og gjøre fargene gulaktig og bleke.
Tag – Kjennetegnes ved at de har et oppheng med hull eller snor. Kalles Manilla tags i Danmark.
Template – En mal.
Thickers – klistrebokstaver og tall i ulike materialer, filt, vinyl, papp, foam og så videre.
Tote – En veske som er laget spesielt for scrappesaker.
Vannmerkestempel – Stempel laget med et vannmerke-stempelpute. Som for eksempel Versamark. Blekket er fargeløst, og det du stempler blir bare en anelse mørkere enn resten.
Varmluftspistol – Et verktøy som avgir varme uten og blåse. Må ikke forveksles med varmluftspistoler man bruker til og fjerne maling med. Sistnevnte avgir alt for mye varme. Man får kjøpt egne varmluftspistoler beregnet til scrapping hos de fleste scrappebutikker.
Vellum – Tynt, nesten gjennomsiktig papir
Vellumlim – Lim som er beregnet spesielt for vellum. Limet vil ikke synes igjennom.
Washer – En plate til å ha bak eyelets/maljer for å få en penere bakside. De kan også brukes på fremsiden som dekor, og det er laget washere som er ment som pynt på fremsiden.
Washi tape – Japansk papir, håndlaget. Det er en dekorativ maskeringstape. Kommer som tape-ruller og brukes ofte som pynt.
Wire – Tynn metalltråd.
Xyron – Verktøy for å lage papirbiter om til klistremerker.
Det de fleste scrappere har problemer med er og forstå måleenheten inch. Så da har jeg laget en video, og prøvd etter beste evne og forklare det enkelt og forståelig.