Tips & Tricks: Utstyrsliste

Tips til nybegynnere

0 1,725

Begynner du og bli hekta? Har du fått prøvd deg på litt forskjellig? Ja da er vel tiden inne for og utvide scrappeutstyret. Er det ikke?

Om du spør en scrapper hva de mener er det beste utstyret, så vil du få like mange svar som personer du spør. Vi har nemlig alle våre favoritter. Så jeg skal prøve og gi dere en liten liste over utstyr man bør utvide med, objektivt. Og jeg antar at du da har basicen som vi gikk igjennom i artikkelen:  Nybegynneren – Hva trenger du?

1 – Det første jeg ville ha utvidet med er et skjærebrett. Det finnes mange forskjellige leverandører på markedet. Merke er ikke så viktig. Det du må tenke på er; Vil du ha inch eller centimeter, eller kanskje begge deler. Vil du bruke brettet ditt som scorebord, eller ha scoreboard utenom? Skjærer du bare tynne ark, eller vil du ha muligheten til og skjære chipboard? Hvor lett er det og få tak i nye blader?

2 – Scoreboard. De er utrolig hendige når det kommer til og få skarpe flotte kanter, og supre til og lage esker og lignende. Det er ikke så mange av disse på det norske markedet, så her er det ikke fult så vanskelig og velge. De to store er Martha Stewart og score pal. Og forskjellene mellom de to forklares veldig godt i denne videoen: Martha Stewart Score Board vs Score Pal. Det har også nå nylig kommer et nytt brett på markedet som er kombinert skjærebrett og scorebord: Trim and Score Board 

3 – Stansemaskin. Igjen er det mange på markedet, og de fleste tar alle die`s på markedet. Så her er det smak og behag. Vil du ha en som er lett og reise med, eller en som kan stå fremme hjemme. De fleste dier på markedet er ikke bredere en 6″. Men Spellbinders  kommer med dier opp til 8-9″. Da trenger du en maskin som heter Grand Calibur eller Big Shot Pro. Alle disse maskinene brukes også til embossing av papir. Man kan også få kjøpt elektroniske kuttere man kan koble til data og lage egne former, eller kjøpe på nett. Men disse koster en del, og mange scrappere opplever at de blir stående og støve ned. Så investerer man i disse bør man være sikker på at de kommer til og bli brukt. Her også finnes det mange merker, og alle har sine fordeler og ulemper.

4 . Dies –  Her finnes det tusenvis, så her igjen er det smak og behag. Mange forskjellige leverandører og mange forskjellige stiler. Men de litt viderekomne vil nok anbefale deg og kjøpe noen basic shaper  til og begynne med. Vanlige glatte ovale, med og uten scallop. Sirkler, med og uten scallop og stjerner.Det er nok de du vil komme til å bruke mest. Så kan man heller kjøpe alle de fancy etterhvert. Om du vil vite hvilke Spellbinders-dies som passer med hverandre så finner du det inne på siden til Spellbinders. Om du trykker på de shapene som er basic så ser du under hvem som hører til samme serien. Om du vil ha sirkler med tilhørende scallop må du bare huske at om sirkelen er merket LG må du også kjøpe scallops i LG. For de kommer i str LG, SM og grand.

5 – Hullemaskin. Du finner mange typer hullemaskiner. Men her skal jeg faktisk gå ut av objektiviteten og anbefale dere og kjøpe en som heter crop-a-dile big bite. Dette fordi jeg ser mange ender opp med og kjøpe seg mange billigere og mindre versjoner, og ender opp med denne til slutt. Så selv om den i utgangspunktet er litt dyrere, så blir det billigere og investere i denne med en gang. Denne når inn til midten av 12×12 ark, den kommer med måleenhet, lager hull i 1/8″ og 3/16″. Og den fungerer som en eyelet settter. Den er også sterk nok til og hulle metal.

Utstyr til papirhobby - Puncher

6 – Puncher. Noen edge punchere og hjørnepuncher kan gjøre mye for prosjektet ditt, og det finnes tusentalls der ute. Så her handler det om hva du liker. Her har jeg kun en anbefaling, og det handler om hjørnepuncher. Du finner enkle hjørnepuncher fra flere produsenter, men jeg vil anbefale og kanskje gå for de litt dyrere som faktisk kan klippe chipboard, og som du kan bruke selv om prosjektet ditt skulle være ferdig. Kjøper du for eksempel ek success sine og du vil ha hjørner når prosjektet er ferdig får du ikke til det om du har pynt i hjørnene. Velger du derimot We R Memory sine møter du ingen begrensninger. Her opplever jeg også at det er bedre og gå for de, en og kjøpe en billigere versjon først, for og så ende opp med og bytte de ut.

7 – En god saks. Man sier at man skal ha en saks til stoff og en til papir. I vår verden er ikke dette så viktig. Grunnen til at mange har egen saks til stoff, er fordi papir inneholder ofte kjemikalier som gjør at saksene blir fortere sløvere. Så jeg vil heller si at du trenger en saks til fin klipping, og en til mer grovt arbeid, som og klippe av blomster wire og lignende. Tim Holtz har en non stick saks jeg virkelig vil anbefale til alt grovarbeidet. Hvilke saks du velger til finarbeidet er smak og behag. Men jeg må si at som venstrehendt var det vanskelig og finne en god saks. Så jeg ende opp en en saks fra Fiskars som har slette håndtak isteden for huller til og putte fingrene i.

Nå har du en god basic og kan virkelig leke deg med hobbyen. Og det er ikke til og legge under en stol at denne hobbyen inneholder til en vis grad litt manisk shoppe avhengighet. Og tror de fleste scrappere kjenner seg igjen i denne videoen som vi tidligere har lagt ut her på TPC Magazine, med tillatelse fra eieren.

Det var det for denne gang. Kos deg med hobbyen din!

Andre artikler i serien “Nybegynneren”: Nybegynneren

Foto: Marit Pedersen


Nøkkelord dansk: Udstyrsliste
Nøkkelord svensk: Utrustningslista

close
Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Translate »