Nybegynneren – Valg av blogg

Blogging er jo en del av de fleste scrapperes hverdag. Vi leser de, blir inspirert, og prøver og blogge litt selv. Men er det bare å blogge, eller er det et triks eller to du trenger og ha opp i ermene? Jeg har iallefall hatt en utfordring eller to, så jeg tenkte jeg skulle dele med dere av mine erfaringer. Så får dere se om dere tar de med dere på veien.

Tema i dag er valg av blogg:

Hvordan velger man seg blogg. Det finnes jo så mange der ute. Skal man bruke de ferdige oppsatte eller lage eget og bestille domene? Om du tenker å lage egen og bestille et domene, så er du ingen nybegynner. Så derfor akter jeg ikke og skrive om det her.

Her i Norge er de to største aktørene blogspot.com og blogg.no.
Blogspot er enkel og redigere og sette opp. Den inneholder ingen reklame. Du velger selv hvor mange innlegg den skal vise per side, og det er lett og bla seg bakover. Du har også muligheten til og sette igang noe som heter adsense, altså reklame, men her får du da betalt for og ha reklamen på bloggen din.
Blogg.no er også veldig enkel og sette opp, og enkel å redigere. Du har også mulighet til og tjene penger på reklame her igjennom noe de kaller bloggklubben. Blogg.no har nylig forandret seg, så jeg er usikker på om man kan velge antall innlegg, men tidligere måtte du gå på arkivet for og lese videre fra måned til måned. Dette er nå endret, og den fungerer på samme måte som blogspot. Så disse to er så like, at hvem du velger er en smaks sak, for jeg tror de er akkurat like bra begge to.

I Sverige er det som i Norge. Blogspot.com og blogg.se er de mest populære.

Mens i Danmark holder de fleste seg til blogspot.com


Hvem man velger er altså smak og behag. Men noe man bør tenke på er leseropplevelsen. Den er jo også selvfølgelig forskjellig fra person til person. Men jeg tror at de fleste av oss foretrekker blogger vi kan se hele artikkelen og bare scrolle oss nedover og kose oss med bilder, og bla videre, videre, og videre.
Ting de fleste ikke liker er:
*Kun deler av bilde og teksten les mer her i hjørnet. Da må du inn på et og et innlegg, og du aner ikke om du liker det du kommer inn på engang.
*Blogger som kun viser et helt innlegg av gangen, så du må bla deg videre for hvert eneste innlegg.
*Og enda verre, blogger som åpner seg i ny fane hver gang man blar seg bakover i arkivet.

Designet på bloggen din er også noe du bør tenke over. Det finnes utrolig mange sider der ute som tilbyr gratis template til de fleste blogger rundt omkring. Bare søk med navnet på den bloggen du bruker. F.eks: template blogspot. Designet sier jo ofte om noe om hva leseren kan forvente seg. En romantisk bakgrunn gir jo rot for og tenke chabby og vintage, mens en enkle gir kanskje uttrykk av CAS. Man kan også når man blir litt tryggere lage egne headere og bakgrunner. Men hva er de forskjellige tingene spør du deg kanskje? Jeg skal prøve og forklare så godt jeg kan.

blogtemplate

 

Template er hvordan du ser siden. Hvordan du ser knappene start, utfordringsblogger også videre. Du kan endre fonten og fargen på teksten, men ikke selve utseende på linjen. Hvordan alle linjene går rundt “boksene” er også en del av templaten. Hvordan datoen vises, og rammene rundt bildene er også en del av templaten.  Template er altså det reine utseende, og ikke innholdet ditt.
Header er den øverste delen av bloggen din, og det er her du presenterer bloggen din, og denne kan man godt lage selv. Om man vil ha egen men ikke er så flink med slik, finnes det mange som gjerne lager en til deg for en billig penge.
Bakgrunn vil være på alle områdene mellom og utenfor “boksene”. Jeg har ingen da jeg ville ha en enkel side.
“Boksene” kalles ofte for gadgets.

Når du oppretter bloggen, så lek deg med den en liten stund før du bestemmer deg for hvordan den skal se ut, du får liksom ikke gjort noe galt da. Det er heller ingen problem og skifte utseende på bloggen etter en stund. Så du er ikke låst fast i det du velger første gangen.

Skulle det være noe du lurer på, så legg gjerne igjen et spørsmål i kommentar feltet, så skal jeg prøve og svare så godt jeg kan.

 

Translate »