Vannmerking

Jeg lovet og lage en egen artikkel om vannmerking på nett om noen av dere spurte etter det. Og nå er spørsmålet kommet, så da har jeg laget en liten tutorial eller mal som det vel heter på norsk til dere. Tre av mine siste artikler har jo handlet om redigering i gratisprogrammer. Så vannmerkingen foregår også i et gratis program som heter Editor by Pixlr.com

Editor er egentlig veldig lik Photoshop, og jeg skal prøve og forklare så godt jeg kan. Dette er siden du møter når du trykker på linken for og komme deg til Editor. Jeg valgte bare Create a new image. Men du kan også jobbe med ting du har på pc eller åpne noe fra nett også videre.

SE OGSÅ: BILDEREDIGERING I PAINT

1 vm

Når du velger Create a new image kommer du til dette bildet. Her velger du hva du vil kalle prosjektet ditt og størrelsen. Jeg valgte 800 x 600 noe som er stort nok for de fleste vil jeg tro.Det er alltid bedre og lage de for store en og lage de for små. For du kan alltids justere de ned, men justerer man slike filer opp, blir de ofte kornete. Husk også og huke av i boksen for transparent, slik at du får gjennomsiktig bakgrunn. Jeg liker og jobbe med hvit bakgrunn, så jeg beholder den hvit, og fjerner den heller i etterkant.

2 vm

Da er det bare og starte kreativiteten. Når du skal skrive trykker du på A (1) i verktøyboksen din på venstre siden og da kommer det opp en tekstboks. Her kan du velge farge på teksten din, font, størrelse og lignende. Jeg ville ha to linjer med tekst, men i forskjellige farger og font. Så da ba jeg editor om og lage et nytt layer som de kaller det for meg. Det er det lille merket som ser ut som et ark som blas om (2) i boksen til høyre. Denne boksen viser deg alle lagene du jobber med til en hver tid. Og det lønner seg og lage et nytt lag/layer for hver eneste ting du lager.Du kan navngi alle lagene ved og dobbeltklikke på det som allerede står der, og du kan da skrive inn det du velger og kalle laget. For da er det enkelt og gå tilbake og redigere om det skulle trenges. I boksen under ser du de siste tingene du har gjort. Så trenger du og gå fort tilbake fordi du har gjort en feil, trykker du deg bare tilbake i denne.

3 vm

Når du nå har laget tekst nummer to, så står den kanskje ikke helt slik du vil. Gå da i verktøyboksen din og trykk på pilen med et kryss (1) Pass på at det layeret du vil flytte er markert med blått i layers boksen. Er det et annet layer du vil flytte på så trykker du bare på det laget du vil flytte på slik at det blir blått, også flytter du det.

5vm

Også kommer vi da til det morsomme. Legge til bilde. Jeg har bare valgt et copyright merke. Og man må masse på at bilde man velger ikke har bakgrunn, altså en png fil. Pass også på at om du henter bilde fra nett, at du faktisk får lov til og bruke de. De fleste bilder har jo copyright. Så søk etter bilder uten Copyright. I google kan man trykke innstillinger for søket, også velge bruksrettigheter, så filtrerer den det for deg.

Når du har funnet bilde du vil bruke Går du på File øverst til venstre (1) og velger da open image fra menyen som kommer ned. Og når filen er åpnet i editor må du dra den over til filen du jobber med. I layers panelet ditt er det nå kun en fil, for nå ligger bildet foran den filen du jobber med. Om det er bilde av en lås istedenfor en hake her (2) så trenger du og dobbelklikke rett over låsen. Da vil laget åpne seg for redigering. Så passer du på at du har trykket på flytte pilen din som var øverst i verktøyboksen din. Hold den på det blå laget i layers boksen din, og dra den bort til den filen du jobber med, og slipp. Så har du den der, og da kan du bare legge bort bildefilen.

vm7

Bildet er nok ikke tilpasset det du har laget så da trenger vi og gjøre om størrelsen på bildet. Pass på at du jobber på riktig lag, gå så opp i toppmenyen din og velg edit. Så velger du free transform (1). Da kommer det opp flere punkter rundt bildet ditt som du kan dra i for og få det mindre. Jeg pleier og holde ned shift knappen på tastaturet, samtidig som jeg drar i et hjørne, for da beholder bildet proporsjonene sine. Og når du er fornøyd med størrelsen så kanskje du synes bildet tar for mye oppmerksomhet. Vel da kan du faktisk tone det ned. Gå til layers boksen din, og nederst mot høyre der ser du en liten boks med piler. Trykk her. Da får du opp valgene opacity og mode. Opacity gjør da bildet ditt mer gjennomsiktig etter hvor mye du drar i slideren.

vm8

Har du som meg jobbet med hvit bakgrunn må du huske og slette den nå før du lagrer. Du drar da bare det laget som er hvit ned i søplekassa du ser i samme boks. Du vet at bakgrunnen din er gjennomsiktig når den har sjakkmønster slik som under her.

Og en ting til som jeg nesten glemte her. Alt det tomme området rundt vannmerke mitt er unødvendig. Så da går du i verktøyboksen din og trykker på den firkanten helt øverst til venstre, ved siden av move pilen din, verktøyet heter crop tool, så trekker du bare det krysset du får opp rundt motivet. og enter, så tar den bort all den tomme luften.


For og lagre går du på øverste verktøylinjene din under File, og velger Save. Og den gir deg utrolig mange valg. Men velg save to computer, og PNG. Vil du jobbe på den senere bør du også lagre en versjon som PXD. For en PXD fil kan du åpne i Editor, og fortsette og jobbe på.

vm11

Så der har du basisen. Så nå handler det bare om og leke seg. For dette er et veldig godt program og jobbe i , og man har tålmodighet til og lære seg det. Og siden det er så likt photoshop, så kan man se en del videoer på youtube, også prøve seg i Editor senere.


Posted

Translate »