Etterhvert som vi har scrappet og drevet med hobby en stund, samler det seg opp en del utstyr som vi trenger å systematisere. Noen har eget rom, og andre har ikke det. I lengre tid har det vært mye spørsmål om forskjellige oppbevaringsløsninger på norske nettsider. Her har jeg prøvd å samle litt oppbevaringstips fra ulike norske scrappere og løsninger som er mulig å få tak i og til en overkommelig pris i Norge.
Scrappeskap
For de som ikke har eget scrapperom/hobbyrom, så kan et skap med dører som kan lukkes være ideelt. Du kan dermed stenge vekk rotet og kaoset når du ønsker det. Det er flere som har oppdaget The original scrapbox sitt system, med et skap som kan rulles ut. Her er det skuffer, hyller og oppbevaring som romer mye.
Denne modellen koster nesten 14 000 kr bare for skapet. I tillegg må man ta med kostnader for å få den transportert til Norge, toll og MVA, som fort kan være veldig mange tusen. Da blir skapet fort for dyrt og uaktuelt for de fleste her i Norge. Men ved litt byggeferdigheter lar det seg gjøre å bygge slike ting selv. Det finnes flere tutorialer på you-tube og her er en av dem:
En annen løsning er å bruke IKEA skap som basis og bygge en lignende løsning selv. Løsningen under er bygget av IKEA skap, og tilhører Camilla Wollan Mellesdal (bilder og ide er gjengitt med tillatelse). Det er satt inn en gammel arbeidspult og skapet kan brettes sammen slik at hobbyutstyret gjemmes.
Scrappe tote
De fleste har behov for noe å oppbavare ting som sakser, linjaler og blyanter i noe på pulten. Det finnes et utall av oppbevaringsløsninger, og de fleste gode scrappebutikker har et lite utvalg. Dersom du bor et stykke unna en scrappebutikk, kan det hende du finner dette i en byggbutikk. Etter å ha studert en del ulike oppbevaringsløsninger, lagde jeg tilslutt en selv. Denne var laget utifra at jeg ville ha store skuffer i bunnen og dette eksisterte ikke i de løsningene som var i butikken. Denne er laget i MDF, og malt hvit. Den er kun limt og ikke spikret/ skrudd sammen. Denne har holdt i mange år, men er litt upraktisk å dra med seg på treff.
Oppbevaring av dies
De mest vanlige oppbevaringen av dies hos norske scrappere må være på magnetplater i bokser for eksempel ArtBin eller på magnettavler som er skrudd opp på veggen, eller sortert i poser.
Oppbevaring i bokser
ArtBin fungerer utrolig bra. Dette er små bokser med magnetplater som du fester diesene på. Boksen kommer med tre magnetplater, så må du kjøpe de andre utenom.
Magnetplatene kan også settes i større bokser. I Vestfold har de brukt noen plastbokser som passer perfekt i størrelse til ArtBin platene. Boksen er fra Memory Keepers og har nummer AM660270 og føres av flere scrappebutikker.
Oppbevaring i permer
Det finnes ulike typer permer du kan oppbvare dies i. Her har Hildegunn Håvoll kuttet opp magnetplatene fra Art Bin boksene og satt de i permer. Her kan du feks bruke permer til CDer eller lignende.
Oppbevaring i poser
Du får også kjøpt gjennomsiktige poser i tykk plast fra feks Sizzix (storage envelopes) til oppbevaring av dies. Disse kan sette sortert i litt større bokser. Her viser Anita Sjøthun litt av sin lure diesoppbevaring.
Oppbevaring på vegg
Du kan få tak i ulike magnetplater til å ha på veggen. Jula har magnetplater til verktøy som også fungerer til dies. Mange av de gamle Kaisercraftdiesene kom med en liten magnetplate til oppbevaring. Dette er min diesoppbevaring så langt. Her har jeg kun montert de diesene som er mest i bruk, og lagt vekk en god del. Her er det brukt hylleplater i metall fra IKEA – Algot. De er montert på veggen. De er lett magnetiske, så diesen vil ikke sitte av seg selv på disse, men Kaisercraft sin magnetplate sitter godt på. og diesene henger godt på magnetplatene. Dette gjør også at de svarte magnetplatene er flyttbare om man skulle ønske det. Her passer også IKEA sine Bygel sine oppbevaringstenger og kurver perfekt til hullene i hylleplatene. Mer informasjon om delene som er brukt for å sette sammen dette kan du finne i denne bloggposten i min blogg.
Oppbevaring av tykkere dies
Tykkere dies (feks fra Tim Holtz oppbevarer jeg i gamle, stødige trebokser. Dette er arvegods, men jeg har sett slike esker selges på loppemarked av og til.
Oppbevaring av ark
Ark som oppbevares i hyller er en veldig fin løsning. Det er ikke alltid veldig lett å finne gode hyller. Av og til kommer det hyller som er beregnet for ark til salgs i ulike bruktgrupper på facebook. Prisene ligger ofte på 500-1000 per hylle (brukt), litt avhengig av størrelse.
Jeg hadde lenge ønsket meg en vanlig trehylle som var tilpasset ark, men riktig størrelse er vanskelig å finne. De små hyllene til høyre i det første bildet er snekret selv. Den høye hylla er en hylle fra IKEA som er omgjort litt. Den er kappet litt i bredden, slik at hylleplatene inni er 35cm brede. Hylleplatene har jeg fått kappet til hos Ski bygg. Dette er en byggforetning som har platesag og som kapper til platen for deg etter dine mål. Ekstra hylleknekter kan du få kjøpt hos de fleste byggforetninger, eller kanskje i restepose hos IKEA om du er heldig.
Cecilie Bjørndal forteller at hun bruker Bissa Ikea skoskap til oppbevaring av kartong og er veldig fornøyd med det.
Er du heldig kan du også finne gamle arkivskap som er superfine til oppbevaring av ark. Her har jeg funnet et arkivskap i tre, gratis på gjenbruksstasjonen. Dette ble vasket og malt hvit. Dette passer A3 størrelse.
Blomsteroppbevaring
Det er mange måter å oppbevare blomster på, og her kommer det litt ann på hvor mange du har og bruken. Mange bruker bokser i ulike størrelser. Her viser Hildegunn Håvoll sin blomsteroppbevaring hvor hun har brukt Really Useful box settet fra Staples.
Ellers finnes ulike sortimentskap fra feks Biltema i ulike størrelser (Eks stort sortimentskap, lite sortimentskap og liten sortimentboks). Jeg tror jeg har forsøkt alle disse versjonene, men har nå endt opp med å oppbevare blomster etter hovedfarge og leverandør i gjennomsiktige plastbokser.
Båndoppbevaring
Det er mye ulike båndoppbevaringer. Alt fra vesker som er beregnet for dette til sortimentsbokser. Her viser Anita Norèn Kristensen litt av sin båndoppbevaring i en sortimentsboks.
Det finnes også slik oppbavaringsposer til bånd som heter Pull-Ez Ribbon Purse. Denne har jeg brukt i veldig mange år, og kjøpt for veldig lenge siden.
Stempeloppbevaring
Jeg tror jeg har organisert stempler på utrolig mange måter. I starten hadde jeg relativt få stempler og jeg lagde meg to permer med laminerte stemplede sider (A4). Sidene ble bundet sammen med Bind it all. Dette fungerte til en viss grad. Jeg hadde oversikt over produsenter og alle stemplene hadde sin plass.
Etterhvert som stempelsamlingen vokste fant jeg ut at jeg trengte en annen løsning. Jeg trengte også en løsning der sidene var ihvertfall omlag A5 størrelse (halvparten av størrelsen jeg hadde brukt). Jeg ville også ha en boks, slik at stemplene datt ned i boksen om de datt av arkene. Løsningen ble store gamle trebokser (Fått disse i arv), med mindre laminerte kartotekark. Arkene er kuttet på Silhouette før de er laminert og klippet til. Jeg har flere slike bokser og er nå fornøyd med dette systemet.
Jeg har sett at det er forespørsler om hvordan man oppbevarer ferdige stempeltrykk. Jeg oppbevarer stort sett ikke ferdige stempeltrykk, rett og slett fordi jeg stort sett stempler opp og bruker dem med en gang. Noen ganger har man imidlertid behov for å oppvare disse. For eksempel hvis du skal på ferie og vil farge på ferien. Her har jeg laget en liten perm, hvor jeg har ferdige stemplede stempeltrykk. Lommene til permen har jeg laget i riktig størrelse selv, med fuse tool og plastlommer til fotoalbum. De tre arkene nederst i høyre hjørne er laminerte, med hver distress ink farge på. Her oppbevarer jeg fargen mens jeg maler, som en maler palette. Enkelt og oversiktelig (tips lært av Camilla Støen Bakke).
Distress ink oppbevaring
Her er det også mange ulike løsninger for oppbevaring. I starten hadde jeg få distressinkputer. Jeg fikk tak i en gammel treeske på et loppemarked. Dette var en typisk vinbokstreeske. Jeg brukte tykk sort papp og lagde hyller inne i boksen, slik at det ble en fin liten oppbevaring til distressinkputene mine. Denne har vært med på mye treff. Veldig mange bruker også ulike bokser til oppbevaring av distressink. Hos meg har antallet distressink og distressoxideputer steget, derfor trenger jeg nå en full skuff til oppvevaringen.
Jeg maler mye med distressink. Distressinkrefil har jeg også oppbevart i en gammel treboks som det har vært vin i. Også denne boksen ble kjøpt på loppemarked. Inni denne lagde jeg rom som passet distress ink refillerne. Romdelerne er laget av papp som er dekket med mønsterark. Her er det også plass til å oppbevare penslene.
Oppbevaring av punchere
Punchere er noe veldig mange av oss er glad i å hamstre og bruke. Denne oppbevaringen lagde jeg da jeg hadde få punchere. Den har lister på kantene hvor punchene kan henge, rom i toppen til mønstersakser og skuffer inni til mindre punchere. Oppskrift og mål på denne finner du i denne bloggposten.
Det er mange som setter opp stengere og lister som de henger opp punchere på. Eksempler på slike stenger finner du blant annet hos IKEA (vanligvis til oppheng av kurver, kjøkkenkluter og kroker).
Lykke til med organisering av scrapperommet ditt.