Paper Clay – Papirleire i silikonformer

For noen uker siden så var jeg på kurs med Katja Joulak fra Sverige. Hun lager så mye fint og mange av detaljene på hennes prosjekter er med nydelige figurer laget av papirleire. Vil dere se noe av det hun lager, så finner dere henne under navnet Mezzanoteskapar på Instagram, Blogg og You Tube. På kursene hun holdt, så fikk vi i kitene noe pynt som var laget av Paper clay- Papirleire. Det er dette jeg vil vise dere her i dag.

For å lage de forskjellige figurene, så trenger man som skrevet papirleire, samt silikonformer og olje til å smøre formene med. Jeg har brukt kokosolje.

Leiren finnes i mange forskjellige varianter. Jeg har prøvd 4 forskjellige. En som er helt kritt hvit og utrolig lett, en som var veldig våt og litt grå på fargen, en som var hard og tung å jobbe med og den siste som er hvit, myk og lett å jobbe med. Det sies at den var hard og tung å jobbe med, skal gi best resultat på former med veldig mye detaljer i mønsteret. Så her må en bare prøve seg frem til hvilket resultat man ønsker seg.

Prisen varierer fra 39.- til 89.- og kan kjøpes i scrappebutikker og andre hobbybutikker i Norge. Regner med at dette er likt i Sverige og Danmark.

Utstyr, former og leire

Silikonformene finnes i butikker som selger bakeutstyr, men er nok også på vei inn i scrappebutikkene.  Min erfaring er at formene ikke må ha for dypt mønster. Vi skal jo faktisk bruke pynten på kort, layouts, esker og de må derfor ikke bli for tunge.

Jeg starter med å pensle litt olje nedi formene. Så drar jeg av en bit leire og ruller den inni hånden min til en ball før jeg dytter det nedi formen. Er det en lang form jeg skal bruke, så triller jeg ut en pølse for så å dytte den nedi fra en ende og mot andre siden.

Sånn pensler jeg oljen nedi formene

For å fjerne leiren som er over kanten av formen, så kan du bruke en spatel eller et gammelt bank kort. La tørke i 10 minutt og dytt forsiktig figuren ut av formen. Gjenta prosessen til du har laget så mange figurer du ønsker å ha ferdige.  La alt luft tørke i 24 timer.

Former med leire

Figurene kan brukes som de er, males eller gi dem et lag med spray. Bruk det dere har og vær kreativ med å ta frem pynten og bruke dem til ting dere lager.

Ferdige former
En bokside med hvite stenger, før de er malt med akrylmaling
Ferdig bokside. Teknikken vi lærte med malingen, som ser ut så alt er rustet.
Gult kort: Ballerina, sommerfugl, ramme og stenger er laget med leire
Turkis kort: Sommerfugler og stenger laget med leire

Artikkelen er skrevet av vår gjesteskribent Jorunn Elin Rasmussen. Dersom du ønsker å se mer av det Jorunn lager finner du bloggen hennes her: Jorunns scrapperier og Instagram-kontoen hennes her: Lakrisjenta70

Foto: Jorunn Elin Rasmussen
Publisert med tillatelse


Posted

Translate »