PLAGIAT, LIFT ELLER SKISSE?

Vi her i TPC har skrevet en del i det siste om creative commons og åndsverkloven. I min første artikkel så skrev jeg om Creative Commons, og hva de betydde, samt litt om åndsverkloven, og hvordan vi kunne, om vi kunne dra sammenligninger inn i vår hobby. Et par uker etterpå skrev jeg en oppfølger, og tok med hva jeg hadde vært så heldig g diskutere, + en undersøkelse Marit hadde lagt ut om lifting, og i denne artikkelen sa jeg at jeg skulle lifte noen av dere, og det er nettopp det jeg har gjort nå.
Marit skrev også en helt fantastisk artikkel som tok for seg mye av både mine og hennes tidligere artikkel og skrev den på en måte som er forståelig for de fleste, og den er virkelig verdt og lese. 

Jeg har plukket ut tre helt random mennesker fra undersøkelsen som hadde svart på følgende spørsmål : Er det greit at noen lifter (etterlikner) dine kort? og svart : ja, men det er kjekt at de linker tilbake til meg.

Den første jeg plukket ut var Wenche Snuppelure Auen. Wenche har ikke oppdatert bloggen sin siden 2012, men hun er fortsatt en solstråle i scrappemiljøet inne på FB. Wenche og jeg har veldig forskjellig stil, men det er jo nettopp det som gjør dette så gøy.

   (Jeg har brukt et motiv som er et kort fra upstairs, papir fra pink paislee, doily er English tea party/Cheery LynnDesign.)

Her er Wenche sitt kort til venstre og mitt til høyre. Jeg prøvde så godt det lot seg gjøre å kopiere det identisk. Det lar seg jo ikke gjøre helt for man har jo ikke de eksakt samme produktene.

Jeg synes det var supert og prøve meg på en type kort jeg aldri ville funnet på, på egen hånd, og ikke minst at jeg følte at til og med en som meg med stilen CAS kan se at denne vintage stilen også kan gjøres enkelt. Så tusen takk til Wenche som lot meg gjøre dette.

Så kommer da spørsmålet til dere. Er det plagiat? Scrappelift? Eller skisse?

Den andre som havnet i lifte bunken min var Jytte. Jytte har en blogg med stor variasjon, så her finner man virkelig inspirasjon om man er vintage, shabby eller CAS. Jeg kjente det var fristende og skulle velge et av hennes flotte CAS kort, men det ligger meg jo så nært hjerte, at jeg jeg motstod fristelsen og lagde heller noe jeg aldri pleier å gjøre. En fantastisk tag, og det med religiøst motiv.

   (Tekstene er fra Fynmark. Gullet er 2 forskjellige gullfarger fra Rub`n Buff. Blåfargen er Spice Tin fra Jenny Bowin i blanda litt H&M øyeskygge)

Og spørsmålet er fortsatt: Er det plagiat? Scrappelift? Eller skisse?

Det tredje menneske jeg trakk ut var Helle Knutsdatter.  Helle har en blogg fylt til randen med spesielt altering prosjekter, og herlig prima stil. Og en ting som slo meg når jeg gikk igjennom bloggen er alle de flotte bok kortene, så da valgte jeg å kopiere en av de, og hun skriver selv at det er favoritt brette teknikken hennes.

(Det første jeg måtte gjøre var å finne en mal, og den fant jeg hos Hjerteboden.  Så har jeg brukt ark fra fabscrap, blomster fra WOC, blader fra memory box, dies fra kaBoks på alle bokstaver og tall)

Jeg tror kanskje jeg lagde litt mindre kort enn Helle, for her ble det dårlig plass, også gikk jeg så fort frem at jeg brukte mønster ark inne i selve bok delen. På skrivefeltet var jeg nødt til å legge på litt mønster ark for jeg hadde jo ikke bånd, så de måtte jeg prøve og farge selv, og den fargen overførte jeg til ganske mange steder.. (kreeemt.. rookie mistake) Også valgte jeg og ikke dekorere den inne, for jeg har nemlig ingen slike pynteting hjemme.

Og spørsmålet er fortsatt: Er det plagiat? Scrappelift? Eller skisse?

Definisjonen på plagiat er ifølge store norske leksikon: «Plagiat brukes om å ettergjøre andres verk på en utilbørlig måte og utgi dette som sitt eget. Plagiat er ikke et rettslig begrep og brukes ikke i åndsverkloven.»

Definisjonen på scrappelift varierer litt rundt om, noen mener at det er en helt eksakt kopi, andre mener at du skal bruke oppsettet, men endre på elementene. Men majoriteten er etter som jeg har lest meg til enige om at en scrappelift, er når du trenger inspirasjon, og finner et prosjekt hos andre som du kopierer, enten eksakt eller bytter elementene til din egen stil.

Definisjonen på en skisse kan egentlig ligne på scrappelift slik enkelte definerer det. For selv om noen mener at man skal følge en skisse slavisk, så mener vel flesteparten at en skisse skal man la seg inspirere av, og man kan rokere rundt på den så mye man vil, så lenge den er gjenkjennbar i sluttproduktet ditt.

Jeg vil gjerne ta med inspirasjon også, da det er vel det ordet jeg hører mest og hører folk flest er uenige om. Det finnes ingen definisjon i de store ordbøkene våre, men wikipedia har en som jeg synes beskriver det godt: «Kunstnerisk inspirasjon kan defineres som den inspirasjon som stimulerer til kreativitet, driv og motivasjon til å arbeide, produsere eller skape.»
Og det tror jeg at vi alle finner overalt til enhver tid uten at vi tenker over det.

Er du en av de som liker å ha «restriksjoner» på dine kunstverk, så husk at man kan legge inn CC fast i alle innlegg, eller man kan legge til sine restriksjoner i en footer på bloggen, så vet alle hvor man står hen. For selv om de fleste ser på det som en ære å bli liftet, så er det mange som også synes det motsatte, og det må vi jo ta hensyn til og respektere. Og huske og nevne hverandre er jo bare en god ting, og spesielt viktig om du faktisk sitter og lifter/kopierer. De fleste synes det er gøy og bli spurt, og det er sjeldent man får nei. Bare se på de tre herlige menneskene jeg spurte.

Nå håper jeg du går ut og også lar deg inspirere til og lifte noen, for det her var utrolig gøy!

Kos deg med hobbyen din, vi sees.

Foto: Wenche Auen med tillatelse
Foto: Jytte med tillatelse
Foto: Helle Knutsdatter med tillatelse
Plagiat. (2016, 24. august). I Store norske leksikon. Hentet 30. oktober 2016 fra https://snl.no/plagiat.
Wikipedia (https://no.wikipedia.org/wiki/Inspirasjon)CC BY-SA 3.0

 

2 kommentarer
 1. Maryann Laursen skriver

  Super cool kort, du havde lavet Lena, og jeg vil i hvert fald kalde det liftning. Måske lige lidt tvivl om taggen, som jo er helt det samme, men som jeg har sagt før, så er jeg en af dem, der synes det er en ære at folk synes mit arbejde er værd at efterligne, for så må det jo være godt, og vi lifter nok alle mere eller mindre i alt hvad vi laver, da man jo altså kun kan opfinde elpøren en gang ikke?

 2. Christin Grønnslett skriver

  Hei
  Har en liten kommentar. Jeg er opplært med den forståelsen at å lifte er å ta en del av prosjektet og bli inspirert av det, det trenger ikke å være helt likt, men du kan se hva som er utgangspunktet for inspirasjonen. Det jeg ser du har gjort blir ofte kalt CASE som står for COPY AND STEAL EVERYTHING.. Da gjør man helt likt. Man kaller det casing på samme måte som man sier lifting.

  Så mitt syn på både casing og lifting. Jeg synes det er utmerkede måter å lære seg ulike teknikker – altså som trening til å finne sin egen stil. Kanskje ikke alle casede eller liftede prosjekter trenger å bli lagt ut på nettet, mange som ikke vil si hvor de har funnet inspirasjonen kanskje burde latt være å legge det når når de ikke kan kreditere den som står for inspirasjonen.

  Jeg har mange ganger opplevd å bli både liftet og cased og det har i stor grad påvirket hvordan jeg har scrappet. Jeg legger jo ut materiale til fri bruk til inspirasjon, men det er likevel litt grenser for hva jeg trives med at folk hermer. Jeg har opplevd at noen i forbifarten har gitt meg kreditt for inspirasjon for teknikker jeg ofte bruker, men så har de mer eller mindre gått over til bare å bruke “min stil” av teknikk og ikke gjort den til sin egen som hadde vært naturlig, men bare rent av i stor grad gjort sånn jeg har gjort. Dette fikk meg til å endre stil…. Da var ikke stilen lengre min..

  Over til et annet aspekt ved å case/lifte. Man bør kanskje se grunnen til at det blir liftet/cased. Er det fordi man er nybegynner, er det fordi man har dårlig tid eller er det fordi man selv mangler inspirasjon eller fordi man rett og slett ikke klarer å komme på noe originalt. Det siste låter kanskje litt krasst, men jeg har vært i scrappeindustrien lenge nok til å se scrappere som i designteam oppdrag regelrett kopierer layouter av andre og kaller det sitt eget uten å blunke. Vi har alle vært i de tre andre situasjonene.. Jeg kan forstå at man ikke heller alltid klarer å huske hvor man har funnet inspirasjonen, det kan holde at man skriver at det ikke kommer fra ens eget hode, men at man beklageligvis ikke kommer på hvem som kom med ideen.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More