,

Presentaskar och mini-godisskålar till det lilla kalaset

Just nu är ju inte tid för de stora festerna men kanske har man ett litet kalas för de allra närmaste och kanske känner man då att man har både tid och lust att pyssla lite extra inför den den födelsedagen. Därför tänkte jag visa både en presentask som är extremt lätt att vika och en liten liten godisskål.


Type prosjekt: Presentask/papperspyssel
Anledning:  Födelsedagar
Stilart:  Whimsy
Teknikker bruk: Askvikning, papperspyssel, paper-piecing
Pynt/dekor: Mönstrat papper, stämplar
Hovedfarge:   Brunt/ljusrosa
Utstyr som er brukt: Linjal, sax, lim, penna, mönstrat papper från American Crafts och My Favorite Things. Visible Image stämpelset – Wings of Change, djurstämplar från Waffle Flowers stämpelark – Be Her.


Tänk vad gulligt det kan bli med handgjorda presentaskar i vackert mönstrat papper för de små presenterna. Och varför inte en liten liten skål också till födelsedagsdukningen. Den kan man ha lite godis i eller bara använda som dekoration.


Det mönstrade pappret till räven och den stora asken är från American Crafts serie Sunshine and Good Times – Rainbow Love, och den lilla asken kommer pappret från American Crafts Picnic in the park. Pappret till Enhörningen är från My Favorite Things.

Så här gör du godisskålen:

  1. Platta till en toarulle och rita konturerna av ett fyrbent djur från sidan. Klipp ut det.
  2. Ta en bit mönstrat papper och mät så att den är lika lång runt om som toarullens omkrets plus en centimeter.
  3. Vik den likadant som toarullen när den är platt, med en centimeters överlappning. Ta ditt toarulledjur och rita av det på mönsterpappret. Klipp ut. Men vänta med att klistra på toarullen.
  4. Nu ska du göra själva skålen. Skär 6 stycken 1 cm breda remsor av mönsterpappret (ca 8 cm långa). Fläta ihop dem så du har tre remsor horisontellt och tre remsor vertikalt. Häfta/limma ihop remsorna till en på varje sida.
  5. Tryck ner din lilla korg en bit ner i toarullen så det blir en skål. Häng remsorna över kanten och limma fast och fäst vid huvud och svans.
  6. Klä i toarullen med mönsterpappret. Fäst det stämplade huvudet på. Om du vill kan du stämpla delar av huvudet på mönstrat papper och klippa ut och fästa på. Den tekniken kallad Paper Piecing.

Den lilla lilla korgen rymmer ungefär en tablettask och det kan ju vara lagom ibland.

Asken är busenkel att göra. Ta ett rektangulärt papper. Storlek som A4 eller A5, men det måste inte vara exakt. Så här gör du:

  1. Biga runt om hela pappret så många centimetrar som du vill ha asken hög. Min stora ask är 4 cm hög. Min lilla är 3 cm.
  2. Låt pappret lika med kortsidan mot dig och vik upp den nedre kanten till den övre bigningen. Snurra på pappret 180 grader och gör likadant från den andra kortsidan.
  3. Klipp in till långsidans bigning så att det bildas tre flikar längs bägge långsidorna.
  4. Nu kan du vika ihop asken och limma flikarna på insidan av kanterna. Dekorera asken som du vill.

tips! Använd gärna dubbelsidigt mönstrat papper så får du oxå en tjusig insida.

Hoppas du tyckte detta var lite rolig inspiration för vårens små firanden!

 

Translate »