Vellum er et materiale som både er elsket og hatet blant kortlagere og scrappere. For hva er vel mer irriterende enn å få blekk smurt utover eller å se en stor limklatt gjennom vellumet på et elegant bryllupskort? Her får du noen tips og inspirasjon slik at du og vellumet kanskje kan bli litt bedre venner i framtiden.
Vellum er et tynt, tilnærmet gjennomsiktig papir som tradisjonelt ble laget av kalveskinn, men som i dag fremstilles av fibre fra trær og planter (cellulose). Vellum er et glatt papir som lages i forskjellige tykkelser. Det er tykkelsen som avgjør hvor gjennomsiktig vellumet er.
SE OGSÅ: RENESSÄNS FÖR VELLUM
Vellum finnes i ulike farger og mønstre. Kvaliteten på vellum kan variere og det kan lønne seg å bruke vellum av god kvalitet til spesielt stempling, heatembossing og bretting. Vellum bør oppbevares på et kaldt, tørt sted.
STEMPLING
Man kan stemple på vellum, men vær oppmerksom på at blekk trenger lang tid på å tørke. Det er best å bruke permanent blekk (for eksempel StazOn) på vellum. For å få blekket til å feste seg bedre kan du gni en ball av avispapir over vellumet før du stempler.
HEAT EMBOSSING
Man kan heatembosse på vellum (bruk helst antistatisk pute på vellumet først). Vær forsiktig med varmen slik at vellumet ikke krøller seg. Ha gjerne litt lengre avstand mellom varmepistol og vellum enn vanlig når du heatembosser.
PRINTING
Man kan skrive ut tekst og bilder på vellum. Beregne lengre tørketid enn ved normale utskrifter. Printere bruker mer eller mindre blekk litt avhengig av innstillingene, og du kan gjerne prøve deg fram med å sette innstillingen på draft (kladd) slik at printeren bruker mindre blekk og utskriften dermed tørker fortere.
I artikkelen “Print på vellum” finner du et flott eksempel på hvordan print på vellum kan brukes på en layout.
NEDTONING
Man kan bruke vellum for å tone ned designpapir med mye mønster og skarpe farger. Da får man en dusere bakgrunn og eventuelle bilder og motiv kommer bedre frem.
DYBDE
Man kan skape dybde i et motiv ved å stemple på to vellumark og legge de opp på hverandre. Her kan man for eksempel stemple et landskapsmotiv på et ark, og mennesker på et annet og legge landskapsmotivet bakerst. Stempling av naturmotiv som blomster, trær og planter kan også gi flotte dybdeeffekter.
TØRREMBOSSING
Man kan tørrembosse/prege vellum. Siden vellum kan bli litt mer skjørt av denne behandlingen kan man fukte vellumet forsiktig dersom man skal skjære eller rive i det etter tørrembossing/preging. Det minsker risikoen for at vellum revner.
GJENNOMSIKTIGE LOMMER
Man kan bruke vellum til å lage delvis gjennomsiktige lommer på kort og layouts. I disse kan man for eksempel legge gavekort, penger eller bilder. Det går også veldig fint an å bruke vellum på Shaker Cards. Da brukes vellum istedenfor for eksempel acetat.
BRETTING
Du kan brette vellum og bruke det som kortbase eller som en delvis gjennomsiktig konvolutt.
FARGELEGGING
Du kan fargelegge stempelmotiv på vellum. Da er det best å fargelegge med Gel Pens, Markers eller fargeblyanter i god kvalitet. Dersom du ønsker et mykere uttrykk kan du fargelegge fra baksiden.
Man kan også fargelegge vellum ved å bruke for eksempel alkoholblekk. Siden alkoholblekk er delvis gjennomsiktig kan man skape flotte effekter ved å bruke det på vellum.
DEKORASJON
Man kan lage flotte blomster og andre die cuts av vellum. Tips og inspirasjon finner du i denne artikkelen: Criss Cross kort – vårlig og rustikt med blomster av vellum. Man kan også lage border av vellum, gjerne ved å rive litt i det for å få det til å likne vann – for eksempel på en maritim layout. Vellum kan gjerne også brukes sammen med stensiler.
FESTING AV VELLUM
For å feste vellum kan du bruke spraylim, glue dots, limstift, fotohjørner, eyelets, stifter, brads, stickers. Vått lim kan få vellum til å krølle seg.
PAPIRPROSJEKTER MED VELLUM
Nedenfor finner du et galleri bestående av papirprosjekter hvor det er brukt vellum på mange spennende og kreative måter.