Renässans för vellum

När jag var ny i denna fantastiska hobby så skapade jag ofta med vellum. Sen har jag tappat bort det där lite och inte använt vellum på några år men nu känner jag att det är dags för en revival för vellum. Det finns så mycket man kan göra med detta skira semitransparenta papper som skapar spännande detaljer och intressanta designmöjligheter.

  • Type prosjekt: Alla typer
  • Anledning: Trend, Material
  • Storlek: Det väljer du själv. De flesta Vellum säljs i A4 storlek eller lettersize
  • Teknikker bruk: Vellum, embossing, stämpling, etc.
  • Pynt/dekor: Vellum
  • Udstyr som er brukt: Sax, heat it tool, stansmaskin, embossing.

SE OGSÅ: PRINT PÅ VELLUM

Det finns i en massa olika typer av vellum på marknaden idag. Hur transparant pappret är varierar. Det finns olika färger och även vellum som är lite glansigt eller glittrigt.

Det mest utmanande med att använda vellum är egentligen att fästa fast det utan att klistret syns igenom. Eftersom pappret är transparent i någon grad så blir också de allra flesta typer av klister synliga från ytan. Man får därför vara lite fiffig och hitta olika sätt att dölja fästpunkten. Det kan man tex göra genom att limma bakom en dekoration eller genom att fästa med en häftklammer istället för att använda lim.

En annan utmaning är att stämpla på vellum. Det gäller att välja rätt typ av ink (vattenfast) och framförallt ha tålamod och vänta tills att det torkat rätt. Men så snyggt det blir! Väl värt att vänta på! Att torka med varmluft kan göra att vellument blir buckligt. Om du önskar embossa så måste du så klart värma. I så fall ska du först värma upp värmefönen, sen måste du röra den hela tiden och värma omväxlingsvis på fram- och baksidan av ditt vellum. Det bästa är att använda någon slags stamping tool (Misti eller liknande) så att du får en snygg stämpling. Utan ett verktyg kommer sannolikt motivet att röra sig något mot den glatta ytan och bli suddigt.

Du kan välja att placera vellum framför en brokig bakgrund för att tona ner den och göra den mjukare och lugnare, eller bakom ett motiv som en fotomatta.

Det finns också vellum med motiv eller mönster.

Det finns en typ av vellum som man kan använda till AlcoInks (Yupo papper) som också blir semitranspare nt. Väldigt fint! För att få texten att fastna har jag embossat. Oups det blev visst lite buckligt. Oh well….

Hur använder du vellum på det du skapar?

Tagga TPC Magazine och låt oss inspirera varandra!


Posted

Translate »