SCRAPPERE FORENER SEG I KAMPEN MOT NETTMOBBING

0 973

“Crafters together against cyberbullying” er et nytt prosjekt som er startet av Silje Kristin Aunan fra Norge. Prosjektet handler om å skape økt bevissthet rundt mobbing og trakassering på nett, spesielt innenfor papirhobbymiljøet. Silje ble inspirert til å starte opp prosjektet med utgangspunkt i egne erfaringer og etter å ha lest om Susanne Halseths opplevelser i forhold til sjikane på nett. 

Silje_(BW)_DSC6028
Silje Kristin Aunan

Hva er bakgrunnen for at du startet med “Crafters together against cyberbullying”?
Det hele begynte med at en annen norsk scrapper kom ut med sin historie om anonym mobbing som hun hadde opplevd på sin egen blogg. Jeg fant motet mitt gjennom henne til å fortelle min egen historie og hva jeg hadde opplevd de to siste årene i det norske scrappemiljøet. Jeg ble inspirert etter all den støtten jeg hadde fått, og personlig så trodde jeg ikke det var mulig at det var så mange scrappere der ute som hadde så mye positivt å si, dette er noe jeg vil være evig takknemlig for. Så kom ideen, en idé om å ha flere giveawayer på min egen blogg som produsenter og butikker kunne sponse. På denne måten sto de sammen med meg mot ett felles mål: “Uansett hvem vi er og hva vi lager, er vi alle kunstnere. Verden er stor nok for oss alle”.  Så jeg tok kontakt med butikker og produsenter her i Norge og utlandet, fortalte min histore, og hva som var målet mitt. Responsen har vært fantastisk, jeg fikk mange støtteerklæringer og tilbakemeldinger på at dette ville de være med på å støtte.

Jeg er så heldig at jeg har en meget god venninne, ikke bare er hun en flott scrapper, men hun er veldig god på data også. Hun foreslo at jeg skulle ta det ett steg lengre og lage en egen blogg. På denne måten kunne jeg skille min egen blogg og samtidig nå ut til så mange flere scrappere. Så med hennes hjelp, begynte vi å skape å lage en blogg, logo, banner, ulike knapper og så videre. Bloggen hadde ikke blitt til uten hennes hjelp.

Hvordan tenker du at “Crafters together against cyberbullying” skal motvirke mobbing og trakassering på nett?
Jeg laget en setning, helt i starten før jeg begynte å sende meldinger til butikker og produsenter:

“Uansett hvem vi er og hva vi lager, er vi alle kunstnere.
Verden er stor nok for oss alle”.

Denne setningen er basert på den mobbingen jeg selv hadde opplevd offentlig og anonymt i miljøet. Helt frem til at noen satte stemme på dette problemet har mobbingen og trakasseringen i scrappemiljøet vært ett tema ingen snakket om. Med denne bloggen, har vi nå bestemt oss for å sette fokus på ett problem som vokser og vokser, vi har ført det ut i lyset, fordi vi sammen kan gjøre en forskjell. Fremfor at ingen snakker om det, snakker alle om det og alle vet at det ikke er greit å angripe andre sin kunst, fordi de vet at dette er ett angrep på personen bak kunsten og det er ikke greit. Vi og så mange andre står nå sammen for at vi skal godta mennesker for hvem de er og hva de lager fordi alle sammen har sin frie kreativitet. Jeg tror at sammen med alle de andre scrapperne der ute som er i mot mobbing og trakassering, sørger vi for at mobberne blir tvungen til å tenke seg om neste gang de føler for å angripe noen i miljøet.

Med en aktiv blogg og Facebook-side er det lettere å stå sammen, uansett hvem man er. Med hjelp av sponsorer og mye positiv scrapping, jobber vi aktivt for å få slutt på det som skjer rundt i miljøet vårt. Vi tvinger mobberne til taushet, sammen.

Kan du fortelle litt mer om hva som kommer til å skje på bloggen?
Planen bak bloggen er at scrappeverden skal stå sammen, butikker og produsenter støtter dette ved å sponse ulike premier til ulike Giveawayer. Noen av Giveawayene er laget slik at det kun er Norge og Skandinavia som kan delta på dem, mens andre er for hele verden. Dette varierer ut i fra hvem som sponser. Giveawayene er også slik at produsenter som sponser får sin egen, mens premiene fra norske butikker blir blandet, dette for at butikkene setter konkurranse til side, for at de skal stå sammen mot mobbing i miljøet.
Varigheten på Giveawayene vil variere, men alt fra 2-4 uker.

Akkurat nå er vi to personer som holder på med dette prosjektet, men så snart bloggen er oppe og går, kommer jeg til å søke etter ett Design Team, som vil jobbe med dette frivillig. Rollen til Designteamet vil være å publisere Giveawayer og vinnere i tillegg til å designe prosjekter som er positive som blir publisert med jevne mellomrom. Med andre ord ett team som kan hjelpe meg med å gjøre denne siden så bra som overhode mulig.

Jeg kan allerede nå avsløre at den første Giveawayen er sponset av Maja Design, hvor du kan være den heldige vinneren av en hel kolleksjon fra dem.

Når blir bloggen lansert?
Vi håper at bloggen er oppe og går i løpet av denne uken, men så fort bloggen er ferdig, blir åpningen avslørt på Facebook-siden først. Du finner den her: Crafters together against Cyberbullying

14207756_101542956452nn20831_958360442203519167_o

Hvordan har “Crafters together against cyberbullying” blitt mottatt så langt?
Jeg har fått så mange positive tilbakemeldinger på private meldinger før og etter Facebook-siden kom i drift. De kommer fra mennesker som ønsker å hjelpe til med dette og fra mennesker som ønsker meg lykke til med den nye bloggen og prosjektet. Mange mener jeg er tøff som tar opp kampen etter mine opplevelser, jeg personlig synes vi alle sammen er tøffe som tør å stå sammen mot de stygge ordene og handlingene.

Hvorfor tror du flere har blitt utsatt for mobbing i papirhobby-miljøet?
Dette spørsmålet har jeg spurt meg selv om så mange ganger i den siste tiden, og jeg kommer hele tiden frem til en kombinasjon av sjalusi, misforståelser, “kopiering” og mangel på respekt for andre mennesker vi ikke vet hvem er. Jeg tror mye av den mobbingen som skjer skyldes først og fremst sjalusi. Vi bor i Norge, og vi er ikke kjent for å støtte personer vi ikke kjenner så godt. Når det skjer noe positivt for enkelte mennesker, de vinner ulike konkurranser eller blir med i ett Design Team, kanskje noen som har en helt spesiell stil eller noen har hatt en utrolig utvikling på kort tid, så er disse faktorene vanskelig for enkelte å svelge, godta eller være glade for skjer. Det er da sjalusien oppstår, og det er fort gjort at denne sjalusien utvikler seg til å bli en negativ handling i form av ord eller rykter.

Jeg har også oppfatning av at det er veldig mange som blir sinte hvis noen “kopierer” noe man har laget. Jeg mener hvis du ikke vil at noen skal lifte det du har gjort, så ikke legg det ut heller. Det er helt umulig å finne opp kruttet på nytt, og sannsynligheten for at noen lagde det før deg er stor. Jeg sier ikke at det er slik, men er ikke en av grunnene for at vi holder på med scrapping er fordi vi ønsker å inspirere andre ? Man kan ikke forvente at alle skal gå rundt og si hvor man har hentet inspirasjon i fra eller hvor man hentet akkurat den ideen. For det finnes ingen garanti at den er hentet hos akkurat deg eller hos en dame i India. Vi må slutte å kreve av andre når vi deler prosjektene våre.

Når vi er på treff, så burde vi inkludere alle, hvem de er eller hvordan de er har ikke noe å si, for vi burde godta hvert enkelt menneske for hvem de er og ikke snakke om manglene deres eller snakke stygt om dem fordi de snakker høyt med seg selv. Vi er alle sammen forskjellige, vi lager alle sammen forskjellige prosjekter av papir, tenk hvor kjedelig verden hadde vært hvis vi hadde laget det samme hele tiden.

En viktig ting å tenke over er at jeg ikke er bedre enn noen andre, fordi vi alle samen skaper forskjellige prosjekter med vår egen kreativitet. Det handler ikke om å være best, det handler om at jeg får brukt min kreativitet til det jeg vil og da er jeg fornøyd. Hva andre sier spiller ingen rolle fordi jeg gjør den tingen jeg elsker mest.

Vil “Crafters together against cyberbullying” primært være en blogg for Skandinavia?
Denne bloggen er for scrappere over hele verden. Facebook-siden og bloggen vil fungere på engelsk og ett skandinavisk språk. Jeg håper for fremtiden at bloggen er med på å inspirere og gi håp til papirkunstnere over hele kloden. Det er så viktig å være synlig, at vi prater åpent om det som ikke er greit for ett felles mål. Så lenge det er en kamp å bekjempe, kommer scrappere, butikker og produsenter å stå sammen.

Foto og illustrasjon publisert med tillatelse fra Silje Kristin Aunan
Illustrasjonsfoto fra Jedidja, Pixabay. License: CC0 Public Domain

close

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More