Studier av trender og nyheter gjennom tidene er alltid gøy. Hobbymiljøet er i stadig utvikling. Hvilke trender kan vi se for året som kommer? Noen trender har vi sett i startgropen i 2016. Andre trender og nyheter i scrappemarkedet er det i disse tider lagt ut “sneak peek” av. Flere store leverandørmesser arrangeres i januar. Her viser leverandørene de nye kolleksjonene sine til butikker og resten av scrappemarkedet.
På 80-tallet var strikking og korssting populært her i Skandinavia. Vi strikket gensere og broderte løpere og duker. I tillegg var det mange av oss som satte bilder i album, pyntet med klistremerker og ulike utklipp. Mange lagde også en del kort og bordkort selv. For snart 12 år siden (1. februar 2005) kom den første utgaven av bladet Ett trykk ut. Det begynte å dukke opp flere butikker som hadde papir og stasj til å pynte kort og albumsider. For 10 år siden ble Norgesmesterskapet i scrapping arrangert og scrappingen gjorde for alvor sitt inntog.
Utvalg av bidrag i NM i scrapbooking i 2007. Foto: Kirsten Hyde
Da NM skulle arrangeres, hadde jeg deltatt på et kurs i layout. Selv om jeg hadde laget albumsider og kort i flere år, var dette veldig amatørmessig og kun til eget bruk. Jeg var med på NM-arrangementet, og beundret da de fine Magnoliastemplene og fargeleggingene, som til sammenligning med mye av det som lages i dag, var veldig enkelt. Papirene jeg brukte på denne tiden, hadde ofte mye små mønster i alle slags farger.
Trendene har endret seg. Det er morsomt å se tilbake på utgaver av Ett trykk som er 10-12 år gamle. Det er mange av de som var aktive i denne tiden, som også er aktive i dag, men stilene har endret seg. Fargeleggingene er ofte utrolig mye mer forseggjorte med mye skygger og folder i klærne. For 10-15 år siden kuttet jeg ut bokstaver med skalpell og en mal. Jeg brukte også mye mønstersaks. Nå er dies utrolig populært og mye mer tilgjengelig. Albumsidene våre var ganske enkle for 15 år siden, i forhold til mange av layoutene i dag. Nå er det en trend mot å lage mer tredimensjonale, i lag på lag på lag, og Mixed Media-layouts. Disse passer som regel ikke så godt i album, men kan rammes inn i 3D-ramme eller monteres på lerret. Det har også vært en trend å lage Project Life-sider, som kan være litt kjappere å lage og som man kan sette i album.
Det arrangeres flere leverandørmesser i januar. Den ene store messen er CHA. CHA er Craft & Hobby Association sin store leverandørmesse, som arrangeres to ganger i året i USA. I år er vårens CHA messe i Phoenix i Arizona fra 19. til 23. januar. De to første dagene er satt til kurs før messa, som varer i tre dager. Noen leverandører har lagt ut «Sneak Peek» av det som kommer i 2017, mens andre leverandører holder «kortene (eller kolleksjonene) tett til brystet».
CHA er en utrolig stor messe. Det tar tre dager for å komme igjennom alle standene. I fjor var jeg på CHA-messa og fikk med meg de nye trendene for 2016. Jeg tror at vi vil se mange av trendene videre i 2017.
Illustrasjonsfoto: Kirsten Hyde
Plannere
Plannere er kommet for å bli. Dette er skikkelig hot for øyeblikket. Det å bruke planner er litt «barnslig gøy» og minner meg litt om «Pusurdagboka» jeg selv brukte på 80 tallet. Det finnes et stort utvalg av plannere og tilbehør. Selv bruker jeg planner og har utrolig glede av den. Jeg bruker gjerne ulik Washi-tape som jeg kan skrive på og fargekoder det meste. Du får også et stort utvalg av klistremerker, post-it lapper med figurer og mønster og pynt til planneren. Plannermiljøet er ganske stort i mange land, også i Norge. Prima har lansert noen plannernyheter og accesories. Graphic 45 sitt designteam har også vist en del egenlaget plannere, laget med utstyr fra Graphic 45, de siste ukene.
Graphic 45 på CHA – vinteren 2016. Foto: Kirsten Hyde.
Nye kolleksjoner
Ulike leverandører har ofte sin helt unike stil og kvalitet på papirene. Det er lett å kjenne igjen ark fra Graphic 45, Prima, Maja og Pion. Det er imidlertid veldig forskjell på hvordan type kolleksjoner vi liker å bruke, utifra kultur og land vi kommer fra. Vi har litt forskjellig stil utifra hvor vi kommer fra. Maja, Pion og Papirdesign, er godt likt i Skandinavia, men ikke alltid representert på CHA. Prima og Kaisercraft er på CHA og har mye fine arkkolleksjoner som er godt likt i Norge. En av de nye seriene til Prima, heter «Love Clippings», og er en utrolig søt rosa serie med tilhørende blomster. Kaisercraft har seks nye arkkolleksjoner for februar, mars og april som publiseres på CHA. Jeg har jobbet med alle kolleksjonene, og kan si at her kommer det flere fine kolleksjoner som passer godt inn i det skandinaviske markedet. Kaisercraft pleier ikke å ha Sneak Peek på sine kolleksjoner, derfor kan jeg ikke røpe så mye om hvordan kolleksjonene ser ut. LDRScreative er et utrolig fint merke med dies, embossingfoldere og stempler. Deres stand er kjent for et utrolig hav av fantastiske kort med stempelmotiver som er lekkert fargelagt. De har “Sneak Peek” med noen av de nye CHA kolleksjonene sine.
Mixed Media
Flere leverandører og designere utvikler Mixed Media produkter. Dette er stort for øyeblikket. Noen av de som er verd å følge er Andy Skinner. Han har mange fine produkter og fantastiske online kurs. Finnabair er også en populær Mixed Media-kunstner som inspirerer mange. Hun har vist «Sneak Peek» av noen av sine nye produkter. Noen av de produktene jeg har tro på er den nye Mixed Media-voksen (Art Wax), maling med Limestone og Patina med Brass og Blue farge. Mixed Media-voksen ser ut til å være enkel å smøre på ulike prosjekter og ser ut til å minne litt om konsistensen og bruken til Inka Gold, for dere som er vant med å bruke det. Limestone maling er en type maling som gir et kalkstein preg på det du maler. Malingen ser ut som den er tykk og som om den har struktur. Dette gir et naturlig preg på det du lager. Stenstruktur, betongmaling, rustmaling og mosemaling har vært populært i 2016, og dette tror jeg vi også ser i 2017. Patinamaling med Brass og Blue er fint å ha sammen. Brassmalingen gir et kobbereffekt på det du maler, mens den blå malingen legger du på klattvis etterpå, når kobbermalingen har tørket. Den blå malingen påføres for eksempel med svamp. Dette lager en effekt på kopperet som gjør at det ser ut som om den irrer.
Finnabair og Primaprodukter på CHA messen – vinteren 2016. Foto: Kirsten Hyde
Finnabair har lagt ut små videoer hvor hun viser noen av de nye voksproduktene sine. Disse tror jeg vil bli populære i løpet av våren.
Flere har sikkert også market seg at Finnabair bruker beskyttelse på ermene når hun søler med Mixed Media. Disse er nå også produsert for salg.
Tim Holtz utstilling på CHA 2016. Foto: Kirsten Hyde.
Miniatyrer og 3D
I fjor ble Tim Holtz sine Sizzix-husdies veldig populære. Miniatyrer, småhus og ulike 3D-prosjekter vil vi kanskje se mer av i tiden fremover. Graphic 45 har i mange år hatt fantastiske stands på CHA med utrolige 3D-kreasjoner laget av designerne. For dere som er interessert i fantastiske 3D-kreasjoner, så få med dere bilder og film fra G45 sin stand på CHA. For de som har fulgt The Gentleman crafter dette året, så er han i full gang med produksjon av ulike 3D kit og kurs med bruk av kitene. Her tror jeg det kommer mye fint i løpet av året.
Interiørtrender hos Prima sin stand på CHA – våren 2016. Foto Kirsten Hyde.
Interiør
Interiør har vært populært i mange år. Vi er flinke til å pusse opp og vi liker å redesigne og lage interiørting selv. Det har også vært en stor trend med redisign og gjenbruk. Nyhetene etter CHA i fjor våres, viste også at scrappeprodusentene fortsetter å lage ting som vi kan bruke til å lage og redisigne interiørgjenstander. I fjor produserte Prima støpeformer, som man for eksempel kan støpe leire i. De støpte svirlene har blant annet blitt brukt på rammer, serveringsbrett og bord. Prima lanserte også vevrammer, til å lage små vevde bilder i fjor. Dette er også en del av denne interiørtrenden. Andre trender i markedet er for eksempel hjemmelagde skilt med tekst, hjemmelagde puter, rammer og bilder. Tidligere, har tekstene som har vært brukt på mye interiør hatt tekster som «home» og «living». Nye trender er litt morsomme tekster på skilt og puter. Naturfarger og naturtoner som kalkstein, mose og rust kan se ut som det også skal bli en trend på interiørdetaljer, også i 2017.
Den ultimate nyheten?
Det blir som sagt lansert mange nyheter på CHA denne våren. Kun noen av nyhetene er vist allerede. En av de morsomme nyhetene denne våren er linjaler som hjelper deg til å feste “Thickers” og klistremerkebokstaver på rette eller bølgete buer når du lager albumsider, Project Life sider, kort eller Mixed Media-prosjekter. Memory Keepers kommer ut med et sett med linjaler, som heter «Thickers alignment guide». American Craft har lignende type linjaler og viser bruken her:
https://www.youtube.com/watch?v=I5wDEPBKDdQ
Kan jeg besøke CHA messa?
Noen av messene rundt omkring i verden er åpne for publikum. Andre messer er lukkede og kun for forhandlere og butikker. CHA-messen er en lukket messe, beregnet for forhandlere og butikker. Dette er ikke en messe hvor du kan kjøpe scrappeutstyr og nyheter og ta med deg hjem. Dette er en messe, der leverandørene viser nyhetene som er på markedet og hvor butikker tar opp bestillinger på nyhetene og kolleksjonene. Det å få billett til messa, er ikke så veldig dyrt, men det er ikke en messe som man kan kjøpe billetter til uten videre. Messen er lukket. Det er gjerne leverandører, de som designer for leverandørene, eiere av hobbybutikker, enkelte som jobber for hobbybutikker, og eventuelt designere som kan få kjøpe billett. CHA har også to dager med kurs før messa. Disse kursene koster endel, dersom du skal være med på dem. I tillegg til prisen for inngangen til CHA og eventuelt kurs, kommer reise (Fly, leiebil mm – gjerne minst 10 000 norske kroner) i tillegg til hotell og mat. Dette er en dyr tur.
Å stille ut det du har laget på CHA?
Både i fjor og i år har jeg arbeider som er stilt ut på CHA. I fjor hadde jeg fire layouter og en papirkjole på CHA for Kaisercraft. I år har jeg sendt inn arbeider til to ulike leverandører der jeg er designer. Dersom arbeidene passer inn i utstillingen, blir de tatt med på messen. Det å sende inn arbeider til leverandøren hvor man er designer til CHA, er ikke en garanti for at det du har laget blir tatt med og utstilt på CHA. Produsentene bruker stort sett designerne sine for å lage de ulike tingene som skal sendes på CHA. Tingene på messen skal holde en høy kvalitet og er laget av de nye produktene som selges. Tingene som stilles ut skal vise hvordan de nye produktene kan brukes, slik at butikkene får lyst til å ta inn det som leverandørene selger. For å få ting utstilt på CHA, må du først og fremst være designer hos en av de store leverandørene som stiller med stand på CHA. Det er ingen lett vei, til det å bli designer hos en stor leverandør. Det krever hard jobbing, trening, søking og veldig mange nedturer underveis.
Produsentene får gjerne produktene de skal selge på CHA, en kort stund før messen. Produktene sendes så til designerne som lager utstillingsmodeller. Noen produsenter viser ting som har blitt laget i løpet av et helt år av designerne. Andre produsenter, som de jeg er designer for, bruker kun nye produkter på CHA-bidragene. Da har jeg gjerne fra tre kvelder til en uke på å produsere så mye som mulig i høy kvalitet til CHA. Dette er mellom 30 og 100 arbeidstimer fordelt på et par dager. Det vil si omtrent 10 arbeidstimer per dag, (for meg er det i tillegg til vanlig arbeid/jobb). Mye jobb, men veldig gøy.
Følg med de nærmeste dagene i blogger og på You Tube, for å se oppdateringer av nyhetene fra leverandørene for 2017.
Kilder: