,

Scrapping på budsjett

Spread the love

Scrapping har vært, og er, en viktig hobby for veldig mange. Scrappeutstyr er dyrt, og veldig mange sliter i utgangspunktet med å få endene til å møtes i hverdagen. Det er mange grunner til at økonomien ikke strekker til, om det er at familien bare har en inntekt, uførhet, lavt lønnet arbeid, høye utgifter eller gjeld. Men utgangspunktet blir det samme, det er ikke så mye penger igjen til hobby. Mange lager så mye fint.  Hva gjør du da? Her er noen sparetips fra meg, som ikke trenger å gå utover det å lage fantastiske prosjekter.

De første sparetipsene
Grunnutstyr

Pass på at du har grunnutstyret i orden. Du trenger kartong, mønsterark, lim/tape, skjærebrett, noen stempler med stempelputer, saks, et par distress-stempelputer og eventuelt en dieskuttemaskin med noen diessett. Tenk over hva slags dies du virkelig trenger, og pass på at du kan bruke diesene til mange forskjellige prosjekter. Dette kan feks være et sett med sirkeldies, blomster og bladdies og et par tekstdies. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen fra i fjor i TPC. Tips til kjøp av noe av grunnutstyret litt billigere kan du lese om under.

SE OGSÅ: GJENBRUK FRA SØPPELKASSA

Bruk det du allerede har av utstyr

De fleste har allerede veldig mye scrappeutstyr. Enten det er gamle stempler, embossingfoldere, dies, alkoholblekk, eller gamle kolleksjoner av ark. Bruk utstyret. Kan du finne nye og moderne måter å bruke gamle ting på?

Denne layouten er laget fra ark fra Prima fra 2006. Arket har jeg fått av en venninne som utfordret meg til å bruke det, da hun ikke helt visste hvor hun skulle ta fatt selv. Arket var det eldste jeg fikk tak i fra Prima, og har jo en helt annen stil enn Prima sine ark i dag. Layouten er presentert i TPC i mai 2020.

Eget scrappebudsjett

Lag deg en egen konto til hobby og scrapping. Selg gjerne litt kort og prosjekter og sett inn pengene du tjener på scrappekontoen. Det du tjener kan du bruke til å handle nytt scrappeutstyr for, enten det er noe du virkelig trenger (lim, tape, sakser, kniver til skjærebrettet, kartong) eller noe du bare har veldig lyst på (mønsterark eller dies). Dermed kan scrappebudsjettet på sett og vis gå rundt av seg selv.

Shoppestopp

Flere har prøvd ut shoppestopp i et år i forhold til scrapping. Da har ikke det essensielle som lim, tape og kniver til skjærebrettet vært inkludert i dette. De fleste har egentlig tilstrekkelig med utstyr til å holde seg flytende i minst en hel Koronaperiode over flere år med scrappeutstyr.

Utfordringer og konkurranser

Delta i utfordringer og konkurranser. Her er det ofte premier å vinne, som kan spe på scrappeutstyret ditt. Du finner utfordringer i en rekke facebookgrupper, hos leverandører, butikker og utfordringsblogger. Noen ganger velges det vinnere her, andre ganger trekkes vinnere tilfeldig.

Et par tips til deg som skal delta på utfordringer; Les reglene i utfordringen godt, hold deg til oppgaven, ikke lever samme prosjekt til for mange utfordringer (selv om det er lov). Et siste tips, se gjerne stilen til DT eller leverandøren du leverer hos. Leverer du hos en leverandør, bør mesteparten av materialene du har brukt være fra denne leverandøren.

Merk deg også stilen og type prosjekter til tidligere vinnere. Det kan hjelpe deg i å bli trukket ut som vinner om vinneren stemmes frem. Merk deg også at tilfeldig trekning, ikke alltid er helt tilfeldig i alle utfordringer. Det er mange som trekker på nytt av ulike årsaker (feks om du ikke holder deg til reglene, deltar i for mange utfordringer, har vunnet mye tidligere), selv om det egentlig var du som vant. Ofte vil man vise til Mr Random, som er et lite dataprogram som trekker tilfeldig. Men, Mr Random kan kjøres flere ganger.

Lag kort og gaver selv

Ved å lage gaver og kort selv, istedet for å kjøpe, får du spart inn i forhold til “annet” posten på ditt eget budsjett. Lag gjerne opp et lite lager av enkle kort, i tillegg til de du lager til spesielle anledninger. Du kan også pynte esker med sjokolade, lage bokser til lys og servietter, eller mye annet fint. Hva med å lage et kortkit med mange kortbaser, ferdig kutta paneler i resteark, tekster, diecuts og motiver til barnebursdagsgave?

Resteprosjekter

Samle opp restene dine av ark og pynt. Lag egne resteprosjekter. Det ufattelig hvor mye du egentlig kan få ut av rester.

Alle basene i bildet over er laget av gamle rester. Her ble det nok baser til omlag 200 kort, og jeg kunne nesten ikke se at jeg hadde tatt tak i resteposen en gang.

Kartong og ark

Jeg bruker masse kartong hele tiden. Jeg bruker det til baser til kort, bokser og layouter. I utgangspunktet er ikke et ark med kartong så dyrt. Men, når det går såpass store mengder, blir det dyrt. Jeg har løst dette på ulike måter.

Kartong fra bruktmarkeder

Når jeg er innom bruktbutikker, ser jeg ofte etter ubrukte fotoalbum. Dette kan være med 12″x12″ sider som er limt inn i albumene, eller ringpermer med hvit eller sort kartong. Dermed kan du få en haug med kartong for noen tiere.

Billig kartong i store bunker

Jeg kjøper også mye kartong og bruker Colour Choise (250g) fra Staples. Dette er A4 ark som selger i i pakker av 250 ark. Men de koster under en krone arket. På Europris, kan du også få bunker med A4 kartong (220g). Det er 3X10 fargete ulike ark i en bunke til 45 kroner.

Sølv, gull og glitterark

Kartong i sølv, gull og glitter, har jeg fått tak i hos Søstrene Grene. Noen ganger kan det også hende at du kan få tak i ensfarget julepapir med glitter, til en god pris. Dette gjelder ihvertfall rett før eller over jul. Dette papiret kan du fint bruke som glitterark til ulike prosjekter. Det kan brukes mellom paneler og baser og du kan diese ut tekster.

Andre ark

Du kan også bruke gamle boksider eller sider fra gamle notebøker på ulike prosjekter. Disse finner du for en billig penge på bruktmarkeder og i bruktbutikker. Bølgepapp brukes ofte som pakningsmateriale fra leverandører rundt potter som kan knuse, eller feks til å pakke tallerkner i. Her kan du enten høre med butikker, eller ta vare på det om du får inn noe nytt i hus.

Mønsterark

De fleste har noen favorittleverandører av ark, og kanskje noen favorittserier. Men de fleste scrapper ikke alltid av helt nye serier og ikke alltid fra favorittleverandøren. De fleste har mye mønsterark i utgangspunktet. Kan du bruke ark du allerede har? Utfordre deg selv til å bruke opp ark. Kanskje du få tak i ark på salg eller kanskje i en av salgsgruppene? Samle også opp resteark i en bunke, og lag ting av restearkene. Det er utrolig hvor mye man kan få ut av rester.

Lim og tape

Det finnes et hav av lim. Her er det forskjell på preferanser, tørketid (ombestemmelsestid), og hvor godt det hefter. Egentlig trenger man forskjellig lim avhengig av hva man skal lime. I utgangspunktet anbefaler jeg deg ikke å spare inn på typen lim. Du må ha noe som hefter skikkelig. Allikevel har jeg noen gode sparetips her.

Tape

Liker du å bruke dobbeltsidig tape, så er den dobbeltsidige tapen fra Biltema skikkelig god. Den er 5cm bred og 15m lang og koster 50kr. Det betyr at den, selv for meg som er storforbruker, er ganske drøy. Tapen klippes lett opp i mindre biter, uten å henge seg fast i saksen. Tapen er så sterk at den holder fint til både til å lime papir i spenn i 3D prosjekter og til å lime sider og papir i minialbum, som skal brukes og blas i.

Flytende lim

Godt lim er helt essensielt. Synes du limet søler når du jobber? Bruk en liten tube med presisjonstupp og hell over limet i denne. Liker du å bruke RX lim, er dette mye billigere å kjøpe i utvalgte matvareforetninger enn andre steder. Er du også en av de som reiser til Ullared? Her kan du faktisk gjøre et varp på RX lim. Det noen år siden jeg gjorde dette stuntet, men fikk da limflaskene til 17kr stk (59kr ved andre butikker her i Norge på den tiden).

Ellers er har jeg kjøpt flasker med Casco skolelim på 0,75l for omtrent 100 lappen. Dette er et lim som koster rett under 40kr for 100ml, så det er klart at man sparer på å kjøpe en stor flaske. Dette er et lim som egentlig hefter veldig godt, selv med spenn i papiret. Du får ikke løsnet ting fra hverandre igjen uten å rive i papiret. Tørketiden er ganske kort. Her bruker jeg små limflasker og har over limet i disse. Det gir mer presisjon og mer hendig å jobbe med. Limet tørker blankt og lukter ikke så mye som RX limet.

3D puter – papp

Hos meg går det mengder av 3D puter, siden jeg liker å bygge opp prosjektene mine i høyden. Jeg har ofte kjøpt 3D puter rimelig, når jeg har kommet over dette. Men et tips fra veldig mange av de kjente scrapperne er å bruke biter av pappesker under for å bygge opp, istedet for 3D puter. Dermed får du “gratis” materiale å bygge opp ting av.

Plast – Acetat

Mye av det man kjøper kommer i plastmateriale. Dette kan du ta vare på. Ren, rett plast kan brukes til vinduer i shakerkort. Du kan også bruke deler av plasten som shakerlommer. Her kommer for eksempel en del shampoer og tannkremtuber i klare plastfat fra leverandøren til butikken. Disse står produktene i når de står i hylla i butikken. De hives når de er tomme. Disse kan du høre om du kan få. Kjempefine til shakerkort.

Kortene over er laget med pakkeplast. Det første, med plast etter noen knapper og det andre kortet, med ren pakkeplast. Du finner mer informasjon om disse kortene i bloggen min.

En del pakkeplast kan du. også bruke som krympeplast, Prøv å klippe eller diese ut og krymp i ovnen eller med varmepistolen. Dette blir fine charms til bruk på kort.

Motiver – FuZZy cut

Veldig mange leverandører har pakker med ulike utstansede figurer. Veldig mye av dette kan du egentlig lage selv, ved å klippe ut av mønsterark.

Her er blader og flamingo klippet ut av et ark fra Fancy Pants.

På esken over, er det brukt to billetter, som er klippet ut fra et Bo Bunny ark, under blomstene. Sommerfuglen er klippet ut fra et ark fra Kaisercraft. Den lille reven, er et motiv fra et ark fra Alexandra Renke. Alle disse tre arkene, har en mengde av billetter, sommerfugler og rever. Tre ark, kan dermed gi deg utrolig mye pynt, til mange prosjekter for en rimelig penge.

Bruk også 3D puter eller papp mellom delene og dermed kan du lage egne 3D stickers og få de utklipte motivene litt mer “levende”.

Blomsterhav

Veldig mange er glad i å pynte med blomster. Dette kan i utgangspunktet bli dyrt, dersom du kjøper pakker med dyre blomster og kun bruker dette. Dersom du er glad i fine blomster, ha noen og bruk på prosjektene dine, men bland de med hjemmelagde blomster. Her finner du et stort hav av dies og stempler for å lage blomster. Jeg liker egentlig Heartfelt sine sett best, siden du der også har mulighet til å lage 3D struktur i papiret i tillegg. Hvert sett koster omkring 1000 lappen, så dette er i utgangspunktet litt dyrt.

Hjertet over er pyntet med roser laget med Heartfelt sin Classic Rose. Dette er et utrolig fint sett, som kan brukes til å lage mange forskjellige blomster. Du kan egentlig spare inn en del på blomster, bare ved å ha dette ene settet. Bruk både rester av mønsterark, akvarellark (billig type), og vellum. Jeg har testa ulike typer vellum, og jeg liker den fra Søstrene Grene godt til blomster.

Eksplosjonsboksen over, er pyntet med blomster som også er laget med Classic Rose settet fra Heartfelt. Jeg har tatt det med, for å vise at akkurat dette settet kan brukes til å lage forskjellige typer blomster. Det er derfor jeg liker akkurat dette settet. Jeg har brukt det så mye, at jeg har spart inn prisen av settet, i forhold til å kjøpe ferdige blomster.

Du kan også rulle små roser, som er kjempesøte i bruk. Begge prosjektene over har kun hjemmelagde rulleroser som blomster. Innimellom blomster, kan du også legge både polergarn, heklegarn og tykk sytråd. Dette gjør at blomstene får litt mer fylde, uten at du trenger å bruke masse blomster.

Mer inspirasjon til å lage og pynte med blomster kan du finne i denne artikkelen fra TPC Magazine.

Blonder

Blonder er det veldig mulig å få tak i for nesten ingen ting. Gå på brukt og loppemarkeder. Her kan du finne både “bestemors blondegardiner” og duker med blondekanter. Handle når du får en pose for nesten ingenting. Demonter dukene og bruk blondene. En bestemors blondegardin holder og holder til utrolig mange prosjekter. Fine å blant annet bruke som bakgrunner i mixed media prosjekter.

Du kan også få tak i kantpunshere og dies, som du kan lage blonder og doilies av. De er utrolig fine. Har du ingen fra før av, er dette noe du fort kan få tak i på ulike bruktsider.

Perler og bling

Perler og bling er noe som jeg er utrolig glad i å bruke. Men du trenger ikke kjøpe alt nytt. På bruktmarkeder, kan du fort få tak i poser med gamle smykker av perler og metallsmykker. Disse kan du demontere og bruke til ulike prosjekter.

Her er den grønne lille steinen og den store blå steinen, fra ulike gamle juggelsmykker, kjøpt i en stor brødpose for 30kr på bruktmarked.

Elektronisk kuttemaskin

Skal du selge mye bokser og esker til markeder, eller ser behovet for å bruke mye dies, kan det være en fordel å investere i en elektronisk kuttemaskin istedet. Da har du egentlig mulighet til å laste ned kuttefiler for en 10er, eller lage egne, enkle kuttefiler, uten så mye trening. Dette kan våde være sirkler i rett størrelse eller tekster. Informasjon om elektroniske kuttemaskiner finner du i denne artikkelen i TPC magazine.

Skal du selge på markeder, er det mange som jobber hele året med denne produksjonen. Ta det i etapper. Lag kuttefiler til sjokoladeesker. Kutt ut en liten haug, sett sammen og pynt etterhvert. Sjokoladen kjøper du rett før markedet eller før du skal gi den vekk. Det er gjerne salg på dette av og til. Benytt deg av salgene.


Spread the love

Posted

Translate »