,

Unike stempler, stensiler og kunstverk fra Melina Dahl

Mange funderer nok på hvordan man skal utvikle seg videre innen papirhobbyen. En som har tatt spranget er talentfulle Melina Dahl fra Sverige. Melina designer egne og helt unike stempler,stensiler, designark og kunstkort som hun tilbyr i sin nyoppstartede nettbutikk. I tillegg skaper Melina kunstverk i større format med hjelp av Mixed Media-teknikker. Felles for både stemplene, stensilene, arkene og kunstverkene er Melinas store kjærlighet for naturen.

Når begynte du med papirhobby?
Jag började lite smått med scrapbooking och korttillverkning när barnen var små i början på 2000-talet. Jag gjorde fina bebisalbum till dem alla, och kort skapade jag på kvällarna som ett sätt att koppla av.

Hva slags papirhobby holder du på med?
Nu för tiden är det bara mixed-media som gäller för mig. Jag håller på med art journaling, skapar en del kort och tags och skapar konst i större format med mixed-mediatekniker.

Jag är lyckligt lottad att jag kom i kontakt med företag som har önskat producera stämplar, stenciler, papper och annat som jag har designat.

Så nu arbetar jag mest med egendesignade produkter, skapar Youtube videos och har även skapat en online-kurs i mixed media art journaling.

Hva inspirerer deg?
Naturen!
I naturen hittar jag inspiration att titta på livet ur ett lekfullt och öppensinnat perspektiv.
Allt jag gör färgas av min omsorg för vår jord, empati för alla varelser och bekräftar mitt sanna, kreativa jag.
Jag skapar färgglad och fantasifull konst för att sprida glädje och ett uns av barnslig nyfikenhet.
Jag önskar att den som köper min konst eller mina designade produkter ska känna sig glad, upplyft och få glömma vardagen en stund och drömma sig bort i en förtrollad värld.

Hvordan bruker du teknikker og materiale fra papirhobby i kunsten din?
Jag använder i stort sett samma material och tekniker i min konst som i min art journal till exempel, bara i större format. Jag kan använda stämplar och stenciler, men bara sådant jag själv har designat. Jag vill att konsten skall kännas 100% min egen. Ibland gör jag konstverk med kollage av egna illustrationer.

Når og hvorfor bestemte du deg for å satse på kunst?
Jag blev sjuk. Smärtor i lederna hade jag haft länge, men efter mitt fjärde barn (2012) blossade sjukdomen upp ordentligt. 

2014 sökte jag äntligen hjälp för mina besvär med lederna och kom i kontakt med reumatologen. Jag fick diagnosen Psoriasisartrit.

En dag på hösten 2015 satt jag på jobbet och tårarna bara rann. Jag var så trött att jag inte orkade lyfta mina armar, och när jag skulle försöka ringa min man för att komma och hämta mig så kom jag inte ihåg hur jag skulle använda telefonen. Då var det stopp och jag fick diagnosen utmattningssyndrom med sekundär depression. Jag blev sjukskriven. 

Under dessa år blev min kreativitet och min konst räddningen! Jag har alltid varit kreativ och konstnärlig, men nu fick jag plötsligt tiden att utforska min kreativitet på allvar. Jag blev beroende av att skapa och det blev min terapi. Jag var som allra lyckligast när händerna var täckta av färg. Jag började dela med mig av mitt skapande på sociala medier och det blev en ny typ av bekräftelse och en känsla av samhörighet. Orken att vara social och träffa människor på riktigt fanns inte…

Jag blev publicerad flertalet gånger i den engelska tidskriften Craft Stamper och att mina projekt flera av dessa gånger hamnade på omslaget gav mig självförtroende.

Under denna tid föddes drömmen om att kunna tjäna tillräckligt med pengar på mitt konstnärskap för att kunna vara hemma på heltid. Att kunna styra min egen tid och anpassa mig efter dagsformen. Att ha tid att göra de saker jag älskar, vilket förutom att skapa konst är trädgårdsarbete och att ha tid och ork för familjen och kunna finnas tillgänglig för mina barn.

Sedan 1a April i år har jag börjat jobba 25% i mitt eget företag, och i mitten på Maj öppnade jag min webbshop. Jag hoppas att mina fysiska och psykiska begränsningar skall tillåta mig att kunna jobba 50% i mitt eget företag på sikt och att jag ska kunna klara mig på det.

Hvilke produkter selger du i webshopen?
I nuläget säljer jag egendesignade stämplar, stenciler/masker, designpapper och konstkort. Jag planerar att utöka sortimentet allt eftersom och också lägga till chipboard jag har designat samt Fine art prints.

Min originalkonst säljer jag inte i webbshoppen, utan på min hemsida under ”Art for sale”

Har du deltatt på utstillinger?
Ja, det har jag! Jag var med i min första utställning på ett galleri här i Gävle under påsken nu i år. Nästa utställning är 5-20 juni på Galleri BLÅ i Gysinge, och jag har även en utställning planerad 6-8 augusti på Juste Gallery i Stockholm. Om någon läsare bor i närheten vore det jätteroligt om ni kommer och besöker mig!

Har du solgt mye av det du lager?
Jag har sålt en del kort och egengjorda album genom åren, men mest till vänner och familj för materialkostnad. En hel del av det jag har skapat har jag givit bort som gåvor.

När det gäller konsten har jag aldrig haft något till salu förrän jag startade företaget.
Nu, i och med starten av företaget, känner jag mig friare att börja sälja det jag skapar till allmänheten.
På min första utställning sålde jag 5 originaltavlor och jag har också haft en försäljning av en tavla från hemsidan redan. Det är jag otroligt glad för!

Selger du også kort og andre papirhobby-relaterte produkter?
Jag funderar på att sälja handgjorda kort/tags och art journals i min shop framöver, men har inte kommit dit än.


Hemsida:
https://melinadahldesign.se/
Shop: https://shop.melinadahldesign.se/
Online-kurs: https://melinadahldesign.se/courses/


Posted

Translate »