,

Silhouette – Tips og triks i starten

Spread the love

Jeg har ofte fått mye spørsmål om Silhouettemaskiner og programvaren Silhouette Studio. Jeg har brukt Silhouette i 10 år, og holder innimellom kurs i maskinene og programvaren. Under følger noen tips for deg som har gått til innkjøp av maskinen og som ønsker å lære litt mer. Artikkelen under, inneholder andre momenter enn kursene jeg holder. 

Husk også. Det tar tid å bli flink på Silhouettemaskinen. Du blir ikkesuperflink til å lage stensiler, vinyl til t-skjorter og julekuler, eller kan bygge alt det du vil i 3D, bare fordi du har en Silhouette. Det kreves allikevel mye bakgrunnskunnskap. Silhouetten er bare et verktøy, for å gjøre kuttinga enklere, mer nøyaktig og kjappere. Du kan kan allikevel ha det ganske gøy, uten å designe så mye selv. Mye filer kan kjøpes. Husk da at du sjekker restriksjonene for filen, om den er kjøpt til privat bruk eller kommersielt bruk.

 

Silhouetteversjoner

Silhouette kommer i flere versjoner. Portrait, Cameo og Curio er hovedmaskinene som brukes til vinyl og papir. Portrait har mindre kutteflate A4, enn Cameo (12″ x 12″). Curio har kutteflate 8,5″ x 12″, men har også litt andre funksjoner. Nummeret etter (2,3 eller 4) er bare versjonen. Vi er nå på versjon 4. Versjonene har litt nyere funksjoner ettersom det er høyere nummer.

 

Programvare

Det første du må gjøre er å laste ned Silhouette Studio. Dette kan du også gjøre før du kjøper Silhouetten. Kuttemaskinene bruker samme programvare, uansett maskin. Basispakken med programvare er gratis. Hos Silhouette America, kan du se sammenligningene mellom de forskjellige programvarene og vurdere hva du trenger. Du trenger egentlig bare gratisversjonen. Dersom du vil kjøpe SVG filer, da må du kjøpe designer edition av programvaren. Silhouette Studio fungerer med studio og dxf filer. Forskjellige forhandlere kan innimellom ha gode tilbud på oppgradering av programvaren, så du må ikke kjøpe den fra Silhouette. Silhouette Studio er egentlig et ganske avanserte program, hvor du virkelig kan designe mye. Husk at du ikke trenger å vite alt med en gang, det er umulig. Kos deg og lær litt av gangen.

Det kommer stadig oppdatering av programvaren, som du kan laste ned. Når det er sagt, har Silhouette en lei tendens til å lansere nye versjoner av programvarene med endel nybegynnerbug. Jeg venter dermed en stund før jeg laster ned nye versjoner av programvaren.

Bytte mellom cm og inch

De fleste her i Norge, liker å jobbe i cm, istedet for inch. Dette byttet kan du gjøre under “Preference panelet”. Dette åpner du ved å klikke på tannhjulet nederst i høyre hjørne. Her kan du også gjøre andre standardinnstillinger i programmet, som hvilken type kniv som skal være standard og størrelsen på kuttematta. Her lagres instillingene i det du trykker ok.

 

Silhouette Cameo 4

Pakke ut maskinen og forklaring på de ulike delene som kommer med maskinen.

 

 

Vinyl:

Velg kvalitetsvinyl som er beregnet til det du skal ha det til. Du har vinyl til skilt og lignende utendørs (feks Hexis), hobbyting innendørs (Oracal), tekstiler (feks Siser). Mange sier de ikke helt like å jobbe Silhouette sin egen vinyl. Innstillinger på ulike typer vinyl, finner du inne i programmvaren, når du er inne i fanen “send”. Disse fungerer ofte bra. Ta et lite testkutt på en liten firkant eller sirkel først, for å se at du har riktige innstillinger. Vinyl til stoff – HTV -har ofte et plastark som ligger på framsiden av vinylen, som fungerer som matte. Du skal kutte fra baksiden av vinylen, ikke fra plastsiden/forsiden. Her speilvender du motivet før du kutter. Vinyl med klister, som klistres på ting ute og inne (ikke stoff), har ofte papir på baksiden. Her kutter du fra framsiden av vinylen. Papiret ligger her på baksiden av vinylen. Her speilvender du ikke. Kun kutter som du skal ha det. Her trenger du også en folie til å hente opp tekst of figurer, for senere å klistre det på det stedet du vil ha det. Uten folien blir det en umulig oppgave for de som har et snev av OCD, å få bokstavene på rett linje.

Kutteinnstillinger til vinyl kan du finne hereller i skjemaet her.

 

Papir

Her finnes det ikke så mange gode manualer, rett og slett fordi det ikke er så mange som lager avanserte ting fra bunnen av med Silhouette i Skandinavia. Her teller jeg ikke med det å kjøpe en fil, som du eventuelt endrer størrelse på og kutter (selv med en litt avansert 3D fil). Det å kjøpe en fil, kutte den og sette den sammen, kan de fleste få til. Anbefaler å starter med kjøpefiler. Du finner mange filer i Silhouette shop (åpnes i Silhouette Studio), eller fra andre nettsider (SVG cuts, Birds Cards osv). De jeg har oppgitt her er litt sikre salgssider. Ikke alle har egentlig rettighetene på det de selger, vær derfor litt varsom. Ikke støtt de som selger det som ikke er deres eget.

Knivene slites relativt fort med papir, i forhold til vinyl. Kutteinnstillingene varierer fra papirtype til papirtype. Noen papirer er seige, og tykkelsen varierer. Prøv deg litt fram med innstillingene i programmet. Mattene må faktisk ha litt støv på seg før du kutter papir. Helt nye matter kan legges inntil t-skjorten eller buksa di en gang, før du legger på papiret. Ellers kan papiret feste seg godt til matte og du vil ha problemer med å få det av igjen.

Skal du lage bokser selv, og synes det er litt vanskelig å se hvordan du skal starte. Sjekk Template makeren, som kan gi deg litt hjelp for å komme i gang. Det å bli flink til å designe.avanserte 3D prosjekter fra bunnen av er ganske vanskelig, det trening, endel tidsbruk i programmet for å lære det å kjenne, og at du faktisk forstår 3D konstruksjon. I denne artikkelen kan du få litt mer inspirasjon.

 

Matter:

Silhouette sine egne matter er ganske dyre. Du kan bruke andre matter fra andre leverandører som koster mindre. Jeg er nok litt kjip på det å bruke penger på matter, da det går mye matter hos meg. Jeg har egen vri på dette som du kan lære på kurs.

 

Kniver:

Kniver er forbruksvare. Spesielt om du kutter papir. Jeg kjøper gjerne 4-5 kniver i slengen og tømmer ofte butikken for kniver – hver gang. De bestilles fort opp igjen, så det er ingen fare. Jeg er bare grusomt redd for å være midt i et prosjekt og ende opp med en sløv kniv. Du kan få Autoblade, som skal stille seg seg ettersom du stiller dybden på kniven i programvaren. Jeg har kjøpt Autoblade en gang, og kjøper det aldri igjen. Makan til dårlig kniv. Så her kuttes det kun med de gamle Rachet bladene.

Har du kjøpt en gammel maskin brukt, og har fått med kniver med ulike fargete hetter? Disse knivene har utgått for lenge siden, og var skikkelig dårlige. Disse er det bare å hive. Invester i et par Rachet blades kniver istedet. Knivene kommer i sort og blå. Disse knivene er faktisk helt like. Poenget med to farger er at du selv skal kunne skille mellom kniv brukt til vinyl og papir. Papir sliter mer på kniven enn vinyl, derfor er det lurt å holde dem adskilt. Du må regne med å skifte papirkniven oftere enn vinylkniven.

Kutter kniven dårlig? Kniven kan være sløv. Stryk forsiktig kniven over fingeren din, så kjenner du lett om kniven er sløv. Det kan ligge papir inne i knivbladet. Skru forsiktig ut bunnen i kniven, som ligger rundt knivbladet. Inni her kan det ligge papirrester. Da disse forsiktig ut og skru sammen kniven igjen. Kniven kan brukes selv om den er litt sløv, om arbeidet ikke er for detaljert. Bruk dobbeltkutt eller still kniven til å kutte dypere

 

Print and cut

Silhouette har en print and cut funksjon. Her lages en fil bestående av bilde og kutt, i samme fil. Pass på å ha “registration marks” slått på. Her kan du laste inn bilder og tekster og tegne hvor du vil at Silhouette skal kutte rundt bildene. Dette kan brukes til veldig mye. Jeg har brukt det blant annet til å lage klistremerker, eller kutte ut tekster og utsnitt av bilder. Gjør alltid prøvekutt før du printer og kutter noe som det er fare med. Dersom kuttingen ikke stemmer i forhold til det du har designet, så er det lurt å kalibrere maskinen.

 

Kalibrering av Silhouettemaskinen

Ofte er ikke kallibrering så viktig. Dette er noe du egentlig sjelden trenger å gjøre. Det er litt som smarttavlen på skolen eller kontoret, som må kalibreres slik at skjermen vet at du trykker på riktig sted på skjermen og oppfatter det rett. Kalibreringen av Silhouetten, fungerer egentlig likt, uansett hvilken type maskin du har. Du må bare ha fast innstilt, hvilken maskin du har i programvaren. Innstillingen lagrer du, og så kan du glemme det.

Kalibrering brukes med sammen med Print and Cut funksjonen. For at kuttingen skal treffe riktig rundt figurene du har tegnet, kan det hende den må kalibreres. Under vises en god video på dette. Skal du kalibrere, er ikke det så vanskelig. Du må beregne litt god til, slik at du blir ferdig med kalibreringen og ikke stopper midt inni. Følg videoen steg for steg. Stopp videoen og gjør det samme. Følg videoen videre. Da går det ganske lett de første gangene.

 

Funksjoner i programmet

Programmet fungerer som et tegneprogram, der du kan legge inn figurer som rektangler, sirkler, streker, mangekanter og legge inn tekster. Figurene kan du dele opp med kniven. Strekke og dra i, speilvende, kopiere osv. Det er dette jeg bruker som grunnformer når jeg lager mine filer. Mer om tips og triks her, er ting jeg går igjennom på kurs. Det er laget en norsk Silhouettehåndbok. I tillegg kan du laste ned en håndbok på engelsk fra SIlhouette store. 

Her går Christie igjennom funksjonene i programmet i gratisversjonen av programmet  – Basic edition.

 

Tracing

Du kan gjøre om et bilde til kuttefil. Åpne Silhouetteprogrammet. Hent opp bildet du vil trace. Åone “Trace panel”. Du finner knappen for det i panelet helt til høyre. Trykk “Select trace area” og merk bildet ditt. Nå må du leke litt med settingene i menyen for å få best mulig resultat, og klart skille mellom gule og hvite områder. Trykk så trace. Misfornøyd? Undo og prøv igjen. Når du har tracet, trenger ofte file litt bearbeiding. Først må du få delene til å ikke henge sammen. Velg kuttefilen du har laget. Trykk “Objekt” i menyen øverst. Trykk “Release compound path”. Nå dobbeltklikker du på fila igen. Du vil få opp en “Point editing meny”. Her kan du velge og flytte på punkter, lage rette hjørner og forenkle kuttefilen. Fjern også deler av kuttefilen du ikke trenger. Her kan du finne mer forklaring på tracing.

Husk på copyrighten på bilder som du velger å trace. Det er ikke alle bilder du lovlig kan trace og bruke i arbeidene dine. Skal du ta egne bilder til tracing, kan det være lurt å planlegge bildet, slik at du får en ensformig bakgrunn, som hvit papp, eller ensfarget blå himmel. Med blader og trær som bakgrunn, blir tracingen litt mer vanskelig.

 

Weld

Du kan lage figurer ved å smelte flere figurer sammen. Du kan feks lage en tag, med et snøflak som henger fast i bunnen eller få skrift til å henge sammen. Start med å lage de enkelte figurene eller bokstavene. Legg de over hverandre. Marker alt og trykk på “Modify” i menyen helt til høyre. Her trykker du så “Weld”, for å få ting til å henge sammen. Du kan også prøve deg på flere funksjoner her etterhvert. Merk at du kan bare smelte /Welde figurer sammen som er hele figurer. Har du tegnet en figur som består av flere streker, kan du ikke automatisk Welde denne. Da må du få strekene til å henge sammen først (Marker fila – Object -Make Compund Path. Dobbeltklikk på figuren og fysisk henge de røde endepunktene sammen der de passer sammen i programmet)

 

Offset – Lage skygge

Du kan lage dine egne tekstdiecut tekster med skygge. Start med å lage en tekst, og få denne til å henge sammen. Legg bokstavene litt over hverandre om det trengs og bruk Weld funksjonen (beskrevet over). Velg “Offset” i høyre meny. Marker teksten og trykk “offset” i menyen. Det kommer nå et forslag på hvor mye plass du vil ha mellom teksten og skyggen. Jeg pleier å bruke 0,2cm. Trykk Apply.

Denne funksjonen kan også brukes om du feks har laget en tag, eller et kort, og vil lage et panel inne i kortet. Velg da “Internal Offset” i menyen istedet for “Offset”. Skyggen legger seg på innsiden av prosjektet ditt. Dersom du har laget tagen, men ønsker å lage en tag som ligger bak og lager en kant rundt tagen du har laget, så velger du “offset”, slik at skyggen legger seg på utsiden av arbeidet ditt.

 

Problemsøking

Som nybegynner kan det hende at du synes det er litt vanskelig i starten og at du får feilmeldinger du ikke helt skjønner. Pust med magen og ikke få panikk. Kutter den feil, så skru av selve Silhouetten. Så problemløser du. Her er noen tips:

Silhouette studio finner ikke Silhouetten min:

Trykk på send i øverste høyre hjørne. Nederst i høyre meny skal du trykke send. Dersom det står “unavaiable” her, finner ikke programmet Silhouetten.

  • Har du koblet til alle ledninger?
  • Vises det nederst i høyre hjørne at det er flere Silhouette koblet til? Lukk eventuelt ekstra                      Silhouetter.
  • Skru av og på Silhouetten. Eventuelt. Skru av Silhouetten. Koble ut ledninger. Koble på                          ledninger. Skru på Silhouetten igjen.
  • Skru av og på Silhouette studio.
  • Er det lenge siden du har oppdatert programvaren Silhouette Studio? Oppdater den.
Silhouetten vil ikke kutte
  • Det er forskjell på filer med kuttelinjer og bilder. For å kunne kutte, må du ha kuttelinjer i fila                og ikke bare et bilde.
  • Sjekk om filen har kuttelinjer og ikke er satt til “No cut”. Trykk på “Send”. Velg filen og trykk på “Cut” i menyen.
  • Sjekk kutteinnstillingene i programmet og på kniven.
  • Sjekk at kniven står riktig i holderen sin. På nyere maskiner skal den den i holderen (riktig vei)               og den horisontale holderen skal skyves inn mot kniven.
  • Sjekk om det ligger papirrester inne i selve kniven. Skru opp lokket rett under kniven og ta ut              eventuelle papirrester. Skru på plass lokket igjen.

 

Noen generelle tips:

  • Lagre alltid filene dine på hardisken og ekstern enhet. Du kan i tillegg lagre designene dine i programmet, men ikke lagre dem kun her. Ved oppgraderinger av programmet kan du miste filer du har lagret i selve programmet. Derso maskinen din krasjer, mister du filene dine dersom du ikke har lagret dem på ekstern enhet i tillegg.
  • Vent med nye oppdateringer. Silhouette legger ofte ut nye versjoner av programmene, før de har luket ut programfeil. Ikke oppdater Silhouetteprogrammet med en gang det er en ny versjon, vent litt før du oppgraderer. Dermed kan Silhouette få fjernet en del bugs i programmet før du laster det ned.
  • Filer du laster ned eller kjøper kan inneholde feil. Det kan hende du må rydde opp i filen før den er brukenes.
  • Viktige funksjoner når du bruker andre sine filer (gratis eller kjøpefiler) er funksjonen “ungroup”. “group” og “Release Compund Path” under “Objekt” i menyen i toppen. Når du kjøper eller henter en gratisfil. Vil ofte delene henge sammen i filen. Ved bruk av disse funksjonene (merk objektet først), har du muligheten til å plukke delene fra hverandre. Dette er nyttig fordi det kan hende du skal kutte delene i ulike farger, eller fordi alle delene ligger oppå hverandre.
  • Det er relativt enkelt å laste ned filer og bruke de. Det er derimot ganske mye mer komplisert å designe filene selv, spesielt i 3D. Å kunne designe selv krever trening. Tren utenfor programmet. Med saks, skjærebrett og papir. Bli komfortabel med 3D konstruksjon før du designer 3D i programmet. Mer også at det å designe i 3D faller veldig lett for noen og for andre er det faktisk veldig vanskelig, selv med veiledning.
  • Dersom du kjøper fil eller får fil av noen, opplys gjerne om hvor du har fått filen fra.
  • Dersom du skal selge tingene du lager, må du undersøke rettighetene du har på filen. Fra Silhouette store, kan du selge ting du lager med filene, men da må du kjøpe comersiell rettighet til filen. Fil med komersiell rettighet er litt dyrere enn en fil med rettighet til personlig bruk. Mange fonter er også kun til personlig bruk, og må kjøpes spesielt til komersielt bruk.

 

Lykke til med Silhouetten


Spread the love

Posted

Translate »