SKANDINAVISKE STEMNINGER: APRIL

0 2,390

Nå er våren kommet til Skandinavia! Om det skulle komme noen snø- og sluddbyger spiller det ingen rolle nå, snøen kommer snart til å gi tapt for vårsolen. April… til og med navnet på denne måneden er vakkert! Nyt våren, vi ønsker dere en strålende og kreativ april – her finner du tips og inspirasjon å ta med deg på veien.

STEMNINGSBILDE – APRIL
Vi har satt sammen et stemningsbilde (“Mood Board”) som vi håper kan være til inspirasjon i kortlagingen og scrappingen i april. Dette stemningsbildet og artikkelen kan dere bruke som inspirasjon, i design av stempler og annet papirhobbymateriell med skandinavisk preg eller kanskje som en utfordring i en utfordringsblogg i vår. Dersom stemningsbildet gjenbrukes på nett er det ønskelig at det linkes tilbake til denne artikkelen. Du kan høyreklikke på bildet for å laste det ned til din datamaskin.

APRIL MOODS

April er nok vårmåneden framfor noen i Skandinavia. Mens været ennå kan være ustabilt i mars begynner vårværet å gjøre seg mer og mer gjeldende denne måneden. I 2015 faller påsken i begynnelsen av april.

FAKTA OM APRIL
800px-Quartz_BrésilApril var den andre måneden i den romerske kalenderen. April forbindes med vår i den nordlige hemisfæren, og med høst i den sørlige. Man tror at navnet april kommer fra det latinske aperire som betyr “å åpne” og som viser til at blomster og trær “åpner” seg denne måneden (Wikipedia). Månedstenen for april er krystall. Dersom man lager bursdagskort i april kan det være en artig detalj dersom man dekorerer kortet med perler/bling som likner krystall og med blomster som likner tusenfryd som er månedsblomsten i april.

daisies-276112_640


Stjernetegn i april
Det er stjernetegnene “Væren” og “Tyren” som gjelder for de som er født i april. Er man født mellom 21. mars og 20. april er man “Vær”, er man født mellom 21. april og 21. mai er man “Tyr”.

Stjernetegn kjennetegnes av symboler som man for eksempel lett kan lage ved hjelp av en elektronisk kuttemaskin og bruke som dekorasjon på kort eller layouts laget til bursdagsbarn i januar. Symbolene for  “Væren” og “Tyren” ser du nedenfor.

aries-36388_640
Symbol for Væren
Taurus
Symbol for Tyren

 

 

 

 

 

 

 


OVERTRO I APRIL
Både varsler om vær og andre mer eller mindre skumle fenomen knyttes til enkelte av dagene i april. Det er nok ikke så mange som tror på dette lengre, men også slike varsler og overtro fra eldre tider kan være morsomme å ta med for eksempel dersom man lager en kalender eller lignende.

Varsler om vær
14. april er sommerdag – en festdag til ære for sommeren. Dagen gir varsel om sommerværet, er været bra den 14. april vil det bli en fin sommer, er været dårlig vil det bli mye uvær om sommeren. 23. april er en merkedag for vårværet – er det fint vær denne dagen vil også våren bli fin, er det dårlig vær vil det bli en tilsvarende dårlig vår. 25. april er merkedag for høstværet – godt vær denne dagen gir en fin høst, dårlig vær betyr en høst med mye uvær.

Annen overtro
1. april er “Narredagen” – en tradisjon som henger igjen både i media og hos folk flest. 6. april kommer bjørnen ut av hiet i de kaldere delene av Skandinavia. Nå er bjørnen både sulten og sint så man bør passe seg dersom man møter på den. Den 14. april må du ikke sy – da vil det komme mark i osten! ! 14. april ble også kalt flyttedag eller faredag da dette var dagen tjenestefolks ansettelsesforhold kunne avsluttes. 16. april er det tid for bønder og hageeiere å begynne med vårarbeidet. Dersom skjæra har lagt flere egg enn vanlig den 23. april er det tegn på at det vil bli et godt kornår. Den 25. april er det tid for å spise marsipan – marsipan betyr “Markusbrød” og er oppkalt etter evangelisten Markus. Valborgsaften 30. april er da heksene reiser til Blokksberg, og i landene hvor man markerer Valborgsaften gjøres det ved bålbrenning, avfyring av skudd og mye bråk – dette for å skremme heksene.

NOEN MERKEDAGER OG MERKELIGE DAGER I APRIL
Dagene i april preges av vårstemning, men det er også noen merkedager i april som man gjerne kan merke seg.

1. april: Narredagen
april-fool7. april:
Verdens helsedag
9. april:
Frigjøringsdag (Norge)
14. april: Sommerdag
16. april: Magnusmesse
22. april: Jordens dag
23. april:  Verdens bokdag
25. april: Markusmesse
30. april: Valborgsaften

SKANDINAVISKE NAVNEDAGER I APRIL
Navnedager er en annen anledning hvor man kan sende en liten hilsen. Hva med å finne ut hva navnene betyr (f.eks betyr Marit perle) og forsøke å dekorere kortet ut fra det? Som du ser av tabellen nedenfor varierer hvilke navn som markeres på de ulike datoene mellom de skandinaviske landene. Navnedagene i Danmark er stort sett alle helgennavn.

DATO DANMARK NORGE SVERIGE
1. april Hugo Aron/Arve/Arvid Harald/Hervor
2. april Theodosius Sigvard/Sivert Gudmund/Ingemund
3. april Nicæas Gunnvald/Gunvor Ferdinand/Nanna
4.april Ambrosius Nanna/Nancy/Nina Marianne/Marlene
5. april Irene Irene/Eirin/Eirill Irene/Irja
6. april Sixtus Åsmund/Asmund Vilhelm/Helmi
7. april Egesippus Oddveig/Oddvin Irma/Irmelin
8. april Janus Asle/Atle Nadja/Tanja
9. april Otto/Procopius Rannveig/Rønnaug Otto/Ottilia
10. april Ezechiel Ingvald/Ingveig Ingvar/Ingvor
11. april Leo Ylva/Ulf Ulf/Ylva
12. april Julius Julius/Julie Liv
13. april Justinus Asta/Astrid Artur/Douglas
14. april Tiburtius Ellinor/Nora Tiburtius
15. april Olympia Oda/Odin/Odd Olivia/Oliver
16. april Mariane Magnus/Mons Patrik/Patricia
17. april Anicetus Elise/Elsa/Else Elias/Elis
18. april Eleutherius Eilen/Eilert Valdemar/Volmar
19. april Daniel Arnfinn/Arnstein Olaus/Ola
20. april Sulpicius Kjellaug/Kjellrun Amalia/Amalie/Emelie
21. april Florentius Jeanette/Jannike Anneli/Annika
22. april Cajus Oddgeir/Oddny Allan/Glenn
23. april Georgius Georg/Jørgen/Jørn Georg/Göran
24. april Albertus Albert/Olaug Vega
25. april Markus Markus/Mark Markus
26. april Cletus Terese/Tea Teresia/Terese
27. april Ananias Charles/Charlotte/Lotte Engelbrekt
28. april Vitalis Vivi/Vivan Ture/Tyra
29. april Peter Martyr Toralf/Torolf Tyko
30. april  Severus/Valborg  Gina/Gitte  Mariana
       

 

HA EN FLOTT APRIL!
Da gjenstår det bare å ønske dere en riktig flott og kreativ april. Tips oss gjerne dersom det er noe du tenker kunne vært interessant å få med i vår serie om “Skandinaviske stemninger”. Vi håper dere har fått noen nye idéer og inspirasjon på veien og vi vil gjerne se hva dere lager. Send oss link eller bilde på e-post: editor@thepapercrafting.com

Kilder: Wikipedia, whocares, families.com, Bergens Tidende
Foto: Optimusius1, Pixabay (Tusenfryd), License: CC0, Public Domain
Nemo, Pixabay (Væren), License: CC0, Public Domain
SeLarin, Wikimedia (Tyren), License: CC BY-SA 3.0
Didier Descouens, Wikimedia (Krystall), License: CC BY 3.0
gsagri04, Open Clipart (April Fools), License: CC0, Public Domain
Alvesgaspar, Wikimedia (Tulipaner), License: CC BY-SA 3.0
Benson Cua, Wikimedia (Hare), License: CC BY-SA 2.0
PublicDomainPictures, Pixabay (Trapp), License: CC0, Public Domain
Atistatplay, DeviantArt (Jente), License: CC BY 3.0
Texel-Girl Stock, DeviantArt (Blomster), License: CC BY 3.0
Arshen Gushin, Wikimedia (Bjørn), License: CC0, Public Domain
Kjetil Bjørnsrud, Wikimedia (Seter), License: CC BY-SA 3.0

close

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More