SKANDINAVISKE STEMNINGER: DESEMBER

0 2,456

I den norske sangen “Vi tenner våre lykter” lyder en av strofene slik “Vi tenner våre lykter når det mørkner, og når alle lyder pakkes inn i vatt”. Hva er vel bedre enn å koke seg en god kopp med te, kle på seg varme ullsokker og tusle stille inn på hobbyrommet i denne mørke og stille årstiden? Der inne, omgitt av mønsterark, stempelsverte og vintagebilder glemmer man fort både mørket og kulda. Vi ønsker dere en koselig og kreativ vinter – her finner du tips og inspirasjon å ta med deg på veien.

STEMNINGSBILDE – DESEMBER
Vi har satt sammen et stemningsbilde (“Mood Board”) som vi håper kan være til inspirasjon i kortlagingen og scrappingen i desember. Dette stemningsbildet og artikkelen kan dere bruke som inspirasjon, i design av stempler og annet papirhobbymateriell med skandinavisk preg eller kanskje som en utfordring i en utfordringsblogg i høst. Dersom stemningsbildet gjenbrukes på nett er det ønskelig at det linkes tilbake til denne artikkelen. Du kan høyreklikke på bildet for å laste det ned til din datamaskin.

DESEMBER MOODS


Desember forbindes først og fremst med advent og jul. Samtidig er det i desember at vinterkulden fester taket i de skandinaviske landene. Lengst i nord har man nå gått inn i mørketiden som vil vare i et par måneder. Lengre sør er dagene også blitt merkbart kortere. Inni mellom julehandelen tilbringes mye av tiden innendørs nå. Noe som kan lokke barn og voksne ut er snø, og det går an, i likhet med Bing Crosby, å drømme om en hvit jul. Om vi får det gjenstår å se.

Geschliffener_blauer_TopasFAKTA OM DESEMBER
Desember var opprinnelig den tiende måneden i den romerske kalenderen og har sitt navn fra det latinske ordet decem som betyr ti. Den romerske kalenderen hadde tilsammen ti måneder (januar og februar ble lagt til etter en reform, trolig rundt år 153 f.Kr). Månedstenen for desember er topas som du ser bilde av til høyre. Dersom man lager bursdagskort i desember kan det være en artig detalj dersom man dekorerer kortet med perler/bling som likner topas og med blomster som likner kristorn eller narsiss som er månedsblomstene i desember.

800px-European_Holly Narcissus_papyraceus-Jerusalem-3

 

 

 

 

 

 

 


 

Stjernetegn i desember
Det er stjernetegnene  “Skytten” og “Steinbukken” som gjelder for de som er født i desember. Er man født mellom 23. november og 21. desember er man “Skytte”, er man født mellom 22. desember og 20. januar er man født i Steinbukkens tegn.

Stjernetegn kjennetegnes av symboler som man for eksempel lett kan lage ved hjelp av en elektronisk kuttemaskin og bruke som dekorasjon på kort eller layouts laget til bursdagsbarn i desember. Symbolene for  “Skytten” og “Steinbukken” ser du nedenfor.

Symbol for “Skytten”
capricorn-36390_640
Symbol for “Steinbukken”

 

 

 

 

 

 

 

 

 


OVERTRO I DESEMBER
Både varsler om vær og andre mer eller mindre skumle fenomen knyttes til enkelte av dagene i desember. Det er nok ikke så mange som tror på dette lengre, men også slike varsler og overtro fra eldre tider kan være morsomme å ta med for eksempel dersom man lager en kalender eller lignende.

Varsler om vær
Lucimesse den 13. desember er en viktig merkedag for vær. Noen mener at slik været er den 13. desember slik vil det fortsette å være i tre uker fremover. Andre mener at de 12 dagene etter 13. desember og fram til julaften varsler været for de 12 månedene i neste år. 21. desember er dagen for mildvær. Hvordan været blir på vintersolverv som i år havner på natt til 22. desember vites ikke, men skal du nyte dagen bør du være rask da det er årets korteste dag og lengste natt. Slik været blir den 25. desember blir det å fortsette å være i hele januar, mens været 26. desember avgjør været for februar.

Annen overtro
6. desember er en ulykkesdag og i dag bør du ikke bruke kniv eller skarpe redskap. Du må også unngå å plystre denne dagen. Dersom du drar ut på tur 6. desember bør du ikke møte på ei dame, da vil det gå deg ille og dersom du går på skogstur bør du gå med vrangsiden av lua ut for å unngå å gå deg vill. 8. desember, Marias unnfangelsesdag, er dagen du bør bake pepperkakehus – fra gammelt av var det nemlig slik at 8. desember skulle det bakes et brød som ikke skulle spises, men som skulle være vakkert å se på. Dette brødet ble kalt for “skuebrød”. Pepperkakehuset kan imidlertid spises på 20. dag jul. Marias unnfangelsesdag er også en fin dag for frieri eller giftemål siden kvinner er ekstra kjærlige denne dagen. 8. desember er også dagen for å brygge til jul og vaske klær. 13. desember er dagen for skrømt og trollpakk så denne dagen skal du legge stål under senga og tegne kors over dørene. 21. desember skal juleveden og julebrygget være klart og i hus. 25. desember, 1. juledag, var det fra gammelt av både uhørt og uhøflig å gå på besøk til noen.

NOEN MERKEDAGER OG MERKELIGE DAGER I DESEMBER
Dagene i desember preges først og fremst av advent og jul, men det er også noen andre merkedager som man gjerne kan merke seg. For eksempel er 3. desember internasjonal dag for funksjonshemmede, mens 10. desember er Menneskerettighetsdagen (og dagen for utdelingen av Nobels fredspris). 12. desember er julestjernens (blomsten) dag, så hva med å lage en koselig førjulshilsen og gi en julestjerne til noen som fortjener det denne dagen?

1. desember: Internasjonal AIDS-dag
2. desember: Internasjonal dag for avskaffelse av slaveri
3. desember: Internasjonal dag for funksjonshemmede
Seasons4. desember: Barbromesse
6. desember: Nilsmesse/Nikolausmesse
8. desember: Marias unnfangelsesdag
10. desember: Menneskerettighetsdagen
12. desember: Julestjernens dag
13. desember: Lucimesse/Lussinatt
18. desember: Internasjonal migrasjonsdag
21. desember: Thomasmesse
24. desember: Julaften
25. desember: Juledag
31. desember: Nyttårsaften

SKANDINAVISKE NAVNEDAGER I DESEMBER
Navnedager er en annen anledning hvor man kan sende en liten hilsen. Hva med å finne ut hva navnene betyr (f.eks betyr Marit perle) og forsøke å dekorere kortet ut fra det? Som du ser av tabellen nedenfor varierer hvilke navn som markeres på de ulike datoene mellom de skandinaviske landene. Navnedagene i Danmark er stort sett alle helgennavn.

DATO DANMARK NORGE SVERIGE
1. desember Arnold Arnold/Arnljot/Arnt Oskar/Ossian
2. desember Bibiana Borghild/Borgny/Bård Beata/Beatrice
3. desember Svend Sveinung/Svein Lydia
4. desember Barbara Barbara/Barbro Barbara/Barbro
5. desember Sabina Stine/Ståle Sven
6. desember Nikolaus Nils/Nikolai Nikolaus/Niklas
7. desember Agathon Hallfrid/Halstein Angela/Angelika
8. desember Marlene/Marion/Morgan Virginia
9. desember Rudolph Anniken/Annette Anna
10. desember Judith Judit/Jytte Malin/Malena
11. desember Damasus Daniel/Dan Daniel/Daniela
12. desember Epimachus Pia/Peggy Alexander/Alexis
13. desember Lucia Lucia/Lydia Lucia
14. desember Crispus Steinar/Stein Sten/Sixten
15. desember Nikatius Hilda/Hilde Gottfrid
16. desember Lazarus Oddbjørg/Oddbjørn Assar
17. desember Albina Inga/Inge Stig
18. desember Lovise Kristoffer/Kate Abraham
19. desember Nemesius Iselin/Isak Isak
20. desember Abraham Abraham/Amund Israel/Moses
21. desember Thomas Tomas/Tom/Tommy Tomas
22. desember Japetus Ingemar/Ingar Natanael/Jonatan
23. desember Torlacus Sigurd/Sjur Adam
24. desember Adam/Alexandrine Adam/Eva Eva
25. desember
26. desember Stefan Stefan/Steffen Stefan/Staffan
27. desember Narve/Natalie Johannes/Johan
28. desember Unni/Une/Unn Benjamin
29. desember Noah Vidar/Vemund Natalie/Natalia
30. desember David David/Diana/Dina Abel/Set
31. desember Sylvester Sylfest/Sylvia/Sylvi Sylvester

 

HA EN FLOTT DESEMBER!
Da gjenstår det bare å ønske dere en riktig flott og kreativ desember. Tips oss gjerne dersom det er noe du tenker kunne vært interessant å få med i vår serie om “Skandinaviske stemninger”. Vi håper dere har fått noen nye idéer og inspirasjon på veien og vi vil gjerne se hva dere lager. Send oss link eller bilde på e-post: editor@thepapercrafting.com

Kilder: Wikipedia, whocares, families.com, Bergens Tidende
Foto: Public Domain Images
David Singleton,Wikimedia (Julekule), License: CC BY 2.0
geralt, Pixabay (Julelys), License: CC0, Public Domain
Jeff Weese, Wikimedia (Julekrybbe), License: CC BY 2.0
Tina D, Flickr (Julekalender), License: CC BY 3.0
Leily Whyte, deviantART (Krans), License: CC BY 3.0
Sweet Soul Sister, deviantART (Julepynt), License: CC BY 3.0
LesFacettes, Wikimedia (Topas), License: CC BY-SA 3.0
Emilio del Prado, Wikimedia (Kristorn), License: CC BY-SA 2.0
Yair Haklei, Wikimedia (Narsiss), License: CC BY-SA 3.0
SeLarin, Wikimedia (Skytten), License: CC BY-SA 3.0
SeLarin, Wikimedia (Steinbukken), License: CC BY-SA 3.0
Maksim, Wikimedia (Årstidene), License: CC0, Public Domain

close

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More