Skandinaviske stemninger: Februar

I den norske sangen “Vi tenner våre lykter” lyder en av strofene slik “Vi tenner våre lykter når det mørkner, og når alle lyder pakkes inn i vatt”. Hva er vel bedre enn å koke seg en god kopp med te, kle på seg varme ullsokker og tusle stille inn på hobbyrommet i denne mørke og stille årstiden? Der inne, omgitt av mønsterark, stempelsverte og vintagebilder glemmer man fort både mørket og kulda. Vi ønsker dere en koselig og kreativ vinter – her finner du tips og inspirasjon å ta med deg på veien.

STEMNINGSBILDE – FEBRUAR
Vi har satt sammen et stemningsbilde (“Mood Board”) som vi håper kan være til inspirasjon i kortlagingen og scrappingen i februar. Dette stemningsbildet og artikkelen kan dere bruke som inspirasjon, i design av stempler og annet papirhobbymateriell med skandinavisk preg eller kanskje som en utfordring i en utfordringsblogg i vinter. Dersom stemningsbildet gjenbrukes på nett er det ønskelig at det linkes tilbake til denne artikkelen. Du kan høyreklikke på bildet for å laste det ned til din datamaskin.

FEBRUAR MOODS

Februar er utvilsomt en vintermåned i Skandinavia, men ettersom solen nå skinner lengre og lengre for hver dag bærer februar bud om at lysere tider står for døren. I Norge er det morsdag denne måneden, tett etterfulgt av den internasjonale kjærlighetsdagen “Valentines Day” eller “Alle hjerters dag” som dagen gjerne blir kalt for i Norden og Fastelavn. Det er med andre ord mye å se fram til i februar også.

FAKTA OM FEBRUAR
amethyst-265338_640Januar og februar ble lagt til i den romerske kalenderen etter en reform, trolig rundt år 153 f.Kr. Februar var den siste måneden i den romerske kalenderen og det er årsaken til at skuddårsdagen har blitt lagt til denne måneden. Februar er oppkalt etter Februus som var guden for underverdenen og for renselse (Wikipedia). Månedstenen for februar er ametyst som du ser bilde av til høyre. Dersom man lager bursdagskort i februar kan det være en artig detalj dersom man dekorerer kortet med perler/bling som likner ametyst og med blomster som likner Fiol eller Primula som er månedsblomstene i februar.

 primrose-5902_640violets-330625_640


 

 

 

 

 


Stjernetegn i februar
Det er stjernetegnene  “Vannmannen” og “Fiskene” som gjelder for de som er født i februar. Er man født mellom 21. januar og 19. februar er man “Vannmann”, er man født mellom 20. februar og 20. mars er man født i Fiskens tegn.

Stjernetegn kjennetegnes av symboler som man for eksempel lett kan lage ved hjelp av en elektronisk kuttemaskin og bruke som dekorasjon på kort eller layouts laget til bursdagsbarn i januar. Symbolene for  “Vannmannen” og “Fiskene” ser du nedenfor.

MP_Aquarius_2015
Symbol for Vannmannen
189px-Pisces.svg
Symbol for Fiskene

 

 

 

 

 

 

 


OVERTRO I FEBRUAR
Både varsler om vær og andre mer eller mindre skumle fenomen knyttes til enkelte av dagene i februar. Det er nok ikke så mange som tror på dette lengre, men også slike varsler og overtro fra eldre tider kan være morsomme å ta med for eksempel dersom man lager en kalender eller lignende.

Varsler om vær
Dersom været er mildt 2. februar lover det godt for folk som bor vest i Skandinavia. Lengre øst mente man at så dyp snøen var på hustaket 2. februar ville gresset være høyt på Sankt Hans-aftenen. Dersom været er fint den 3. februar vil det holde seg fint lenge, men dersom det blåser vil det bli mye vind også resten av året. Etter 22. februar bør man ikke lengre gå på is da tele og is nå tiner nedenfra, og fra gammelt av het det at den som gikk på isen etter denne dagen måtte redde seg selv. Dersom det tiner så mye at det drypper såpass mye vann fra taket at en høne kan drikke seg utrøst 22. februar vil det bli et godt år. Den 24. februar kan du slippe ungene ut etter en lang vinter – nå begynner det, i følge gammel overtro, å bli mildt nok i været.

Annen overtro
Dersom du vil ha klærne hvite bør du vaske de 2. februar. Hvitt tøy vil bli hvitere enn noen gang denne dagen. Dersom det er mye vind 3. februar vil det bli mye orm, frosk og insekter dette året. Er vinden ekstra sterk kan det hende bjørnen går ut av hiet og da vil den være ekstra farlig. Man skal ikke bruke redskap som går rundt på 3. februar, da vil kyrne løpe rundt og rundt helt til de kreperer. På Fastelavnssøndag (som i 2015 blir 15. februar) bør du være den første til å stå opp – da kan du rise alle de som fremdeles sover. På Fastelavn bør du også spise så mye som mulig for å ha noe å gå på før fasten. Første onsdag i fasten kalles “Askeonsdag” og da skal man kle seg i fattslige klær. 24. februar kan jentene fri, og dersom de legger tøflene i en T under sengen vil de drømme om den de skal gifte seg med.

NOEN MERKEDAGER OG MERKELIGE DAGER I FEBRUAR
Dagene i februar preges først og fremst av snø og vinter, men det er også noen andre merkedager som man gjerne kan merke seg. For eksempel faller morsdagen i Norge alltid på den andre søndagen i februar og 6. februar er Samefolkets dag.

1024px-Ursus_maritimus_Polar_bear_with_cub_2
Isbjørnen har også sin egen dag – det er den 27. februar

2. søndag i februar: Morsdag, Norge
2. februar:
Kyndelsmesse
5. februar: Kinesisk nyttår
6. februar: Samefolkets dag
14. februar: Valentines Day
20. februar: Internasjonal pannekakedag
21. februar: Internasjonal morsmålsdag
24. februar: Mattismesse
27. februar: Isbjørnens dag

SKANDINAVISKE NAVNEDAGER I FEBRUAR
Navnedager er en annen anledning hvor man kan sende en liten hilsen. Hva med å finne ut hva navnene betyr (f.eks betyr Marit perle) og forsøke å dekorere kortet ut fra det? Som du ser av tabellen nedenfor varierer hvilke navn som markeres på de ulike datoene mellom de skandinaviske landene. Navnedagene i Danmark er stort sett alle helgennavn.

DATO DANMARK NORGE SVERIGE
1. februar Brigida Birte/Bjarte Max/Maximilian
2. februar Jomar/Jostein
3. februar Blasius Ansgar/Asgeir Disa/Hjördis
4. februar Veronica Veronika/Vera Ansgar/Anselm
5. februar Agathe Agate/Ågot Agata/Agda
6. februar Dorothea Dortea/Dorte Dorotea/Doris
7. februar Richard Rikard/Rigmor/Riborg Rikard/Dick
8. februar Conrintha Åshild/Åsne Berta/Bert
9. februar Apollonia Lone/Leikny Fanny/Franciska
10. februar Scholastica Ingfrid/Ingrid Iris
11. februar Ingve/Yngve Yngve/Inge
12. februar Randulf/Randi/Ronja Evelina/Evy
13. februar Svanhild/Svanaug Agne/Ove
14. februar Valentinus Hjørdis/Jardar Valentin
15. februar Faustinus Sigfred/Sigbjørn Sigfrid
16. februar Juliane Julian/Juliane/Jill Julia/Julius
17. februar Findanus Aleksandra/Sandra/Sondre Alexandra/Sandra
18. februar Concordia Frøydis/Frode Frida/Fritiof
19. februar Ammon Ella/Elna Gabriella/Ella
20. februar Eucharias Halldis/Halldor Vivianne
21. februar Samuel Samuel/Selma/Celine Hilding
22. februar Tina/Tim Pia
23. februar Papias Torstein/Torunn Torsten/Torun
24. februar Mattias Mattias/Mattis/Mats Mattias/Mats
25. februar Victorinus Viktor/Viktoria Sigvard/Sivert
26. februar Inger Inger/Ingjerd Torgny/Torkel
27. februar Leander Laila/Lill Lage
28. februar Øllegaard Marina/Maren Maria
29. februar
       

 

HA EN FLOTT FEBRUAR!
Da gjenstår det bare å ønske dere en riktig flott og kreativ februar. Tips oss gjerne dersom det er noe du tenker kunne vært interessant å få med i vår serie om “Skandinaviske stemninger”. Vi håper dere har fått noen nye idéer og inspirasjon på veien og vi vil gjerne se hva dere lager. Send oss link eller bilde på e-post: editor@thepapercrafting.com

Kilder: Wikipedia, whocares, families.com, Bergens Tidende
Foto: Martin Norman, Geograph (Aking), License: CC BY-SA 2.0
Richard Allaway, Flickr (Benker i snø), License: CC BY 2.0
Nic Franklin-Woolley, Geograph (Trær), License: CC BY-SA 2.0
Wikimedia (February), License: CC0, Public Domain
AgnosticPreachersKid, Wikimedia (Dupont Circle), License: CC BY-SA 3.0
Infamous Hussy, Wikimedia (Noter med hjerte), License: CC0, Public Domain
Stux, Pixabay (Ametyst), License: CC0, Public Domain
Hans, Pixabay (Primula), License: CC0, Public Domain
Lombarexport, Pixabay (Fiol), License: CC0, Public Domain 
SeLarin, Wikimedia (Vannmannen), License: CC BY-SA 3.0
T’lusta, Wikimedia (Fiskene), License: CC0, Public Domain
Clayquot, Wikimedia (Isbjørn), License: CC0, Public Domain


Posted

Translate »