SKANDINAVISKE STEMNINGER: MARS

0 2,453

I de sørlige delene av Skandinavia begynner våren å gjøre seg gjeldende, spesielt i lavlandet. I nord og i høyfjellet kan snøen ennå bli liggende en stund, men dagene blir lengre og det går ubønnhørlig mot vår også der. Vi ønsker dere en strålende og kreativ vår – her finner du tips og inspirasjon å ta med deg på veien.


STEMNINGSBILDE – MARS
Vi har satt sammen et stemningsbilde (“Mood Board”) som vi håper kan være til inspirasjon i kortlagingen og scrappingen i mars. Dette stemningsbildet og artikkelen kan dere bruke som inspirasjon, i design av stempler og annet papirhobbymateriell med skandinavisk preg eller kanskje som en utfordring i en utfordringsblogg i vår. Dersom stemningsbildet gjenbrukes på nett er det ønskelig at det linkes tilbake til denne artikkelen. Du kan høyreklikke på bildet for å laste det ned til din datamaskin.

MARCH MOODS

Mars er kanskje den måneden hvor forskjellene mellom Nord- og Sør-Skandinavia merkes mest. I nord er kan vinteren ennå holde stand i lang tid, i sør begynner følelsen av vår å gjøre seg gjeldende. Når det gjelder merkedager og høytider er mars en nokså stille måned dersom påsken ikke faller i mars. 

FAKTA OM MARS
438px-Beryl-Muscovite-aquamarine_nagar_balanced_budd-WBdMars var den første måneden i den romerske kalenderen. Måneden ble kalt for mars etter den romerske krigsguden som også var regnet som vokteren av jordbruket og det romerske folkets forfar gjennom sønnene Romulus og Remus (Wikipedia). Månedstenen for mars er akvamarin. Dersom man lager bursdagskort i mars kan det være en artig detalj dersom man dekorerer kortet med perler/bling som likner akvamarin og med blomster som likner påskelilje som er månedsblomsten i mars.

light-22117_640


Stjernetegn i mars
Det er stjernetegnene  “Fiskene” og “Væren” som gjelder for de som er født i mars. Er man født mellom 20. februar og 20. mars er man født i Fiskens tegn, er man født mellom 21. mars og 20. april er man “Vær”.

Stjernetegn kjennetegnes av symboler som man for eksempel lett kan lage ved hjelp av en elektronisk kuttemaskin og bruke som dekorasjon på kort eller layouts laget til bursdagsbarn i januar. Symbolene for   “Fiskene” og “Væren” ser du nedenfor.

189px-Pisces.svg
Symbol for Fiskene
aries-36388_640
Symbol for Væren

 

 

 

 

 

 

 


OVERTRO I MARS
Både varsler om vær og andre mer eller mindre skumle fenomen knyttes til enkelte av dagene i mars. Det er nok ikke så mange som tror på dette lengre, men også slike varsler og overtro fra eldre tider kan være morsomme å ta med for eksempel dersom man lager en kalender eller lignende.

Varsler om vær
Dersom det er sønnavind og det drypper fra takene natt til 12. mars blir det et godt år. Dersom det også drypper fra kirketaket minst tre ganger i løpet av den 12. mars blir det også en fin sommer. Den 17. mars er en annen merkedag når det gjelder været – hvis du hører skrikene til svartspetten denne dagen blir det dårlig vær. Den 21. mars er det vårjevndøgn, som betyr at dag og natt er like lange. Dersom man hakker opp jord som man strør på snøen denne dagen kan det hjelpe på snøsmeltingen, i følge eldre overtro. Den 25. mars bør det i allefall ikke snø, for da vil det komme snø ni ganger til før sommeren. Hvis sola skinner den 25. mars vil det bli en varm og fin august og et godt år.

Annen overtro
Hvis du har en sopelime, eller en annen kost, bør den kastes utenfor døren 12. mars. Da vil det bli lite lus og lopper til sommeren. Men, den som kommer seg sist i seng 12. mars vil likevel bli plaget av lus og lopper så det gjelder å legge seg samtidig. 21. mars er, i følge overtroen, en dag hvor man kan teste om grisene har livets rett. Hvis grisene tåler et hardt stokkeslag uten å ramle overende har de fått tilstrekkelig med for igjennom vinteren, hvis de ramlet var de underernærte og hadde dårlige fremtidsutsikter.

NOEN MERKEDAGER OG MERKELIGE DAGER I MARS
Dagene i mars preges først og fremst av vinter og tidlig vår, men det er også noen merkedager i mars som man gjerne kan merke seg.

1024px-Supreme_happiness
20. mars: En dag for glede

4. mars: International Scrapbooking Industry Day
8. mars:
Kvinnedagen
12. mars:
Gregormesse
14. mars: PI-dagen (3,14)
17. mars: Gjertrudmesse
20. mars: Internasjonal gledesdag
21. mars: Vårjevndøgn
22. mars: Verdens vanndag
25. mars: Marimesse/Marias bebudelsesdag/Vaffeldagen

SKANDINAVISKE NAVNEDAGER I MARS
Navnedager er en annen anledning hvor man kan sende en liten hilsen. Hva med å finne ut hva navnene betyr (f.eks betyr Marit perle) og forsøke å dekorere kortet ut fra det? Som du ser av tabellen nedenfor varierer hvilke navn som markeres på de ulike datoene mellom de skandinaviske landene. Navnedagene i Danmark er stort sett alle helgennavn.

DATO DANMARK NORGE SVERIGE
1. mars Albinus Audny/Audun Albin/Elvira
2. mars Simplicius Erna/Ernst Ernst/Erna
3. mars Kunigunde Gunnbjørg/Gunnveig Gunborg/Gunvor
4. mars Adrianus Ada/Adrian Adrian/Adriana
5. mars Theophillus Patrick/Patricia Tora/Tove
6. mars Gotfred Annfrid/Andor Ebba/Ebbe
7. mars Perpetua Arild/Are Camilla
8. mars Beata Beate/Betty/Bettina Siv
9. mars Sverre/Sindre Torbjörn/Torleif
10. mars Edel Edel/Edle Edla/Ada
11. mars Thala Edvin/Tale Edvin/Egon
12. mars Gregorius Gregor/Gro Viktoria
13. mars Macedonius Greta/Grete Greger
14. mars Eutychius Mathilde/Mette Matilda/Maud
15. mars Zacharias Christer/Christel/Chris Kristoffer/Christel
16. mars Gudmund Gudmund/Gudny Herbert/Gilbert
17. mars Gertrud Gjertrud/Trude Gertrud
18. mars Alexander Aleksander/Sander/Edvard Edvard/Edmund
19. mars Joseph Josef/Josefine Josef/Josefina
20. mars Gordius Joakim/Kim Joakim/Kim
21. mars Benedictus Bendik/Bengt/Bent Bengt
22. mars Paulus Paula/Pauline Kennet/Ken
23. mars Fidelis Gerda/Gerd Gerda/Gerd
24. mars Judica, Ulrica Ulrikke/Rikke Gabriel/Rafael
25. mars Maria/Marie/Mari
26. mars Gabriel Gabriel/Glenn Emanuel
27. mars Kastor Rudolf/Rudi Rudolf/Ralf
28. mars Eustachius Åsta/Åste Malkolm/Morgan
29. mars Jonas Jonas/Jonatan Jonas/Jens
30. mars  Quirinus  Holger/Olga  Holger/Holmfrid
31. mars  Balbina  Vebjørn/Vegard  Ester

HA EN FLOTT MARS!
Da gjenstår det bare å ønske dere en riktig flott og kreativ mars. Tips oss gjerne dersom det er noe du tenker kunne vært interessant å få med i vår serie om “Skandinaviske stemninger”. Vi håper dere har fått noen nye idéer og inspirasjon på veien og vi vil gjerne se hva dere lager. Send oss link eller bilde på e-post: editor@thepapercrafting.com

Kilder: Wikipedia, whocares, families.com, Bergens Tidende
Foto: Public Domain Pictures, Pixabay (Påskeliljer), License: CC0, Public Domain
Nemo, Pixabay (Væren), License: CC0, Public Domain
Rob Lavinsky, iRocks.com (Akvamarin), License: CC BY-SA 3.0
Electron, Wikimedia (Glede), License: CC BY-SA 2.0
mpiet, Wikimedia/Mindbox (Gaupe), License: CC BY-SA 2.0 DE
fill, Pixabay (Gren), License: CC0, Public Domain
Mary Carson, Wikimedia (Tulipaner), License: CC BY-SA 2.5
stewart, geograph (Spring Snow), License: CC BY-SA 2.0 
CPinoB, Pixabay (Snøklokker), License: CC0, Public Domain
Vantiveman DCFC, Flickr (Spurv), License: CC BY 2.0
Kaz, Pixabay (Fugler), License: CC0, Public Domain

close

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More