SKANDINAVISKE STEMNINGER: NOVEMBER

0 2,277

Etter en aktiv og travel sommer bringer høsten med seg stillhet og ro. Den svenske sangeren Bjørn Afzelius kaller høsten for “betraktelsens tid”, en tid hvor man både kan betrakte de vakre fargene i naturen og hvor man får bedre tid til å se til hverandre. Begge deler passer fint for oss som holder på med papirhobby, vi kan bruke de flotte stemningene høsten bringer med seg, fange inntrykkene på et kort eller en layout, og ta med en håndlaget høsthilsen med oss når vi drar for å se til hverandre.

STEMNINGSBILDE – NOVEMBER
Vi har satt sammen et stemningsbilde (“Mood Board”) som vi håper kan være til inspirasjon i kortlagingen og scrappingen i november. Dette stemningsbildet og artikkelen kan dere bruke som inspirasjon, i design av stempler og annet papirhobbymateriell med skandinavisk preg eller kanskje som en utfordring i en utfordringsblogg i høst. Dersom stemningsbildet gjenbrukes på nett er det ønskelig at det linkes tilbake til denne artikkelen. Du kan høyreklikke på bildet for å laste det ned til din datamaskin.


NOVEMBER MOODS


I november er det akkurat som om naturen står litt stille. Jaktingen og sankingen er nå over, de siste bladene har falt av trærne og i de nordlige delene av Skandinavia starter mørketiden. Fra tidligere har november blitt kalt slaktemåned, det er nå man skal sikre kjøttforsyningen til vinteren. I nyere tid har november blitt måneden for fokus på kreftformer som særlig rammer menn, og mange markerer dette med å la barten vokse i november.

Geschliffener_CitrinFAKTA OM NOVEMBER
November var opprinnelig den niende måneden i den romerske kalenderen og har sitt navn fra det latinske ordet novem som betyr ni. Den romerske kalenderen hadde tilsammen ti måneder (januar og februar ble lagt til etter en reform, trolig rundt år 153 f.Kr). Månedstenen for november er citrin som du ser bilde av til høyre. Dersom man lager bursdagskort i november kan det være en artig detalj dersom man dekorerer kortet med perler/bling som likner citrin og med blomster som likner krysantemum som er månedsblomsten i november.

800px-Pink_Chrysanthemum_(5946972895)

Stjernetegn i november
Det er stjernetegnene “Skorpionen” og “Skytten” som gjelder for de som er født i november. Er man født mellom 24. oktober og 22. november er man “Skorpion”, er man født mellom 23. november og 21. desember er man født i Skyttens tegn.

Stjernetegn kjennetegnes av symboler som man for eksempel lett kan lage ved hjelp av en elektronisk kuttemaskin og bruke som dekorasjon på kort eller layouts laget til bursdagsbarn i november. Symbolene for  “Skorpionen” og “Skytten” ser du nedenfor.

214px-Scorpio.svg
Symbol for “Skorpionen”
Sagittarius
Symbol for “Skytten”

 


OVERTRO I NOVEMBER
Både varsler om vær og andre mer eller mindre skumle fenomen knyttes til enkelte av dagene i november. Det er nok ikke så mange som tror på dette lengre, men også slike varsler og overtro fra eldre tider kan være morsomme å ta med for eksempel dersom man lager en kalender eller lignende.

Varsler om vær
Dersom det legger seg is før Alle helgens dag 1. november blir det lite is kommende vinter. Dersom det legger seg is etter 1. november må man belage seg på en vinter med mye is. Dersom det regner 11. november skal det regne også de neste 50 dagene, noe som vil si helt fram til nyttår. 23. november er en annen varselsdag når det gjelder vinterværet, dersom det er fint vær 23. november blir det en hard vinter. Det er også fra den 23. november man bør forberede seg på vinterstormenes anmarsj. Karimesse 25. november varsler juleværet, er det fint vær denne dagen blir også juleværet bra.

Annen overtro
På Mortensmesse 11. november skal middagen gjerne bestå av gås. Dette er til ære for Den Hellige Martin fra Ungarn som mot sin vilje ble biskop i Frankrike og senere også nasjonalhelgen. Martin forsøkte å gjemme seg blant gjess for å slippe å bli biskop, men gjessene svaldret og skrek slik at han ble oppdaget. Martin ble sint og forlangte at gjessene skulle slaktes. Gås har ikke vært så utbredt i Skandinavia slik at det ble ofte til at man isteden spiste gris på Mortensmesse her. Uansett var middagen 11. november det siste festmåltidet før jul. På Klementsmesse den 23. november bør båtene ligge for anker. Karismesse 25. november skal være en flott dag for bryllup da kvinner i følge gammel overtro skal være ekstra ømme og kjærlige denne dagen. Dersom det regner i hodet på bruden blir hun rik, dersom det blåser vil ekteskapet bli vanskelig. Solskinn på bryllupsdagen betyr lykke, og en brett på brudekjole eller bunadstakk betyr at bruden er gravid. 30. november er det tid for å starte fisket etter julefisken, men dersom du møter på en katt eller en kvinne på vei til fisket betyr det ulykke, fisket blir dårlig og båten kan bli skadet. Ei enkelt kråke er også et dårlig tegn, men om du ser en flokk med kråker eller ei ørn kan du regne med å få mye fisk. Ingen må ønske deg lykke til når du skal ut på fiske, da blir turen mislykket. Derfor sier man “Skitt fiske” den dag i dag.

NOEN MERKEDAGER OG MERKELIGE DAGER I NOVEMBER
Dersom du går til skogs 1. november kan du se bjørn som sitter og tørker seg på stein før de skal gå i hi. 1. november er også Alle helgens dag som markeres til minne om helgener og mennesker som er blitt drept på grunn av sin kristne tro. Dagen markeres første søndag i november. Det er en gammel skikk at man tar med seg blomster og lys og besøker graver denne dagen. 25. november er det Karismesse og på denne dagen skulle man starte med spinning og klesvask slik at man ble ferdig til jul. På denne dagen skulle man også starte med støping av lys til jul. Andre søndag i november er det farsdag i Norge og Sverige. 

8850383221_960298aa7d_m2. søndag i november: Farsdag, Norge og Sverige
2. november:
Alle helgens dag
6. november: Internasjonal dag mot miljø-ødeleggelser i krig og væpnede konflikter
9. november: Minnedag for manglende sokker.
11. november: Mortensmesse
14. november: Verdens diabetesdag
16. november: Internasjonal toleransedag (UNESCO)
21. november: Verdensdagen for TV
23. november: Klementsmesse
25. november: Karismesse
30. november: Andersmesse

SKANDINAVISKE NAVNEDAGER I NOVEMBER
Navnedager er en annen anledning hvor man kan sende en liten hilsen. Hva med å finne ut hva navnene betyr (f.eks betyr Marit perle) og forsøke å dekorere kortet ut fra det? Som du ser av tabellen nedenfor varierer hvilke navn som markeres på de ulike datoene mellom de skandinaviske landene. Navnedagene i Danmark er stort sett alle helgennavn.

DATO DANMARK NORGE SVERIGE
1. november Veslemøy/Vetle
2. november Tove/Tuva Tobias
3. november Hubertus Raymond/Roy Hubert/Hugo
4. november Otto Otto/Ottar Sverker
5. november Malachias Egil/Egon Eugen/Eugenia
6. november Leonhardus Lennart/Leonard Gustav Adolf
7. november Engelbrecht Ingebrigt/Ingelin Ingegerd/Ingela
8. november Cladius Ingvild/Yngvild Vendela
9. november Theodor Tordis/Teodor  Teodor/Teodora
10. november Luther Gudbjørg/Gudveig Martin/Martina
11. november Morten bisp Martin/Morten/Martine Mårten
12. november Torkild Torkjell/Torkil Konrad/Kurt
13. november Arcadius Kirsten/Kirsti Kristian/Krister
14. november Frederik Fredrik/Fred/Freddy Emil/Emilia
15. november Leopold Oddfrid/Oddvar Leopold
16. november Othenius Edmund/Edgar Vibeke/Viveka
17. november Anianus Hugo/Hogne/Hauk Naemi/Naima
18. november Hesichius Magne/Magny Lillemor/Moa
19. november Elisabeth Elisabeth/Lisbet Elisabet/Lisbet
20. november Volkmarus Halvdan/Helle Pontus/Marina
21. november Maria ofring Mariann/Marianne Helga/Olga
22. november Cecilia Cecilie/Silje/Sissel Cecilia/Sissela
23. november Klemens Klement/Klaus Klemens
24. november Chrysogonous Gudrun/Guro Gudrun/Rune
25. november Catharina Katarina/Katrine/Kari Katarina/Katja
26. november Conradus Konrad/Kurt Linus
27. november Facindus Torlaug/Torleif Astrid/Asta
28. november Sophie/Magdalene Ruben/Rut Malte
29. november Saturnius Sofie/Sonja Sune
30. november Andreas Andreas/Anders Andreas/Anders

 

HA EN FLOTT NOVEMBER!
Da gjenstår det bare å ønske dere en riktig flott og kreativ november. Tips oss gjerne dersom det er noe du tenker kunne vært interessant å få med i vår serie om “Skandinaviske stemninger”. Vi håper dere har fått noen nye idéer og inspirasjon på veien og vi vil gjerne se hva dere lager. Send oss link eller bilde på e-post: editor@thepapercrafting.com

Kilder: Wikipedia, whocares, families.com, Bergens Tidende
Foto: rikkerst, flickr (Tåke), License: CC0 Public Domain
steinchen, Pixabay (Hjort), License: CC0, Public Domain
Peter Lloyd, Geograph (Hester), License: CC BY-SA 2.0
Tlust’a, Wikimedia (Skorpion), License: CC0, Public Domain
Cody, Flickr (Peis), License: CC BY 2.0
LesFacettes, Wikimedia (Citrin), License: CC BY-SA 3.0
russavia, Wikimedia (Krysantemum), License: CC BY 2.0
SeLarin, Wikimedia (Skytten), License: CC BY-SA 3.0
Ian Barbour, Flickr (Sokker), License: CC BY-SA 2.0
Marit Pedersen, The Paper Crafting (Is)
Marit Pedersen, The Paper Crafting (Kråke i tre)

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More