Skandinaviske stemninger: Oktober

Etter en aktiv og travel sommer bringer høsten med seg stillhet og ro. Den svenske sangeren Bjørn Afzelius kaller høsten for “betraktelsens tid”, en tid hvor man både kan betrakte de vakre fargene i naturen og hvor man får bedre tid til å se til hverandre. Begge deler passer fint for oss som holder på med papirhobby, vi kan bruke de flotte stemningene høsten bringer med seg, fange inntrykkene på et kort eller en layout, og ta med en håndlaget høsthilsen med oss når vi drar for å se til hverandre.

STEMNINGSBILDE – OKTOBER
Vi har satt sammen et stemningsbilde (“Mood Board”) som vi håper kan være til inspirasjon i kortlagingen og scrappingen i oktober. Dette stemningsbildet og artikkelen kan dere bruke som inspirasjon, i design av stempler og annet papirhobbymateriell med skandinavisk preg eller kanskje som en utfordring i en utfordringsblogg i høst. Dersom stemningsbildet gjenbrukes på nett er det ønskelig at det linkes tilbake til denne artikkelen. Du kan høyreklikke på bildet for å laste det ned til din datamaskin.Oktober er kanskje den mest ekte høstmåneden, sommeren er ugjenkallelig forbi og vinteren er ennå ikke kommet. Oktober har mørke kvelder som er perfekte til innekos og levende lys. I oktober er det blitt høstfarger på trærne i store deler av Skandinavia. Utover i måneden faller det flere og flere blader fra trærne og i de nordlige delene av Skandinavia er trærne gjerne fri for blader rundt midten av denne måneden. Oktober er også måneden hvor man kan slappe av litt og nyte fruktene fra høstingen i september, og for de ekstra heldige kan det vanke middager med ferskt elgkjøtt denne måneden.

640px-Opal-white1FAKTA OM OKTOBER
Oktober var opprinnelig den åttende måneden i den romerske kalenderen og har sitt navn fra det latinske ordet octa som betyr åtte. Den romerske kalenderen hadde tilsammen ti måneder (januar og februar ble lagt til etter en reform, trolig rundt år 153 f.Kr). Månedstenen for oktober er opal som du ser bilde av til høyre. Dersom man lager bursdagskort i oktober kan det være en artig detalj dersom man dekorerer kortet med perler/bling som likner opal og med blomster som likner ringblomst (marigold) som er månedsblomsten i oktober.

calendula-69024_640

Stjernetegn i oktober
Det er stjernetegnene “Vekten” og “Skorpionen” som gjelder for de som er født i oktober. Er man født mellom 24. september og 23. oktober er man “Vekt”, er man født mellom 24. oktober og 22. november er man født i Skorpionens tegn.

Stjernetegn kjennetegnes av symboler som man for eksempel lett kan lage ved hjelp av en elektronisk kuttemaskin og bruke som dekorasjon på kort eller layouts laget til bursdagsbarn i oktober. Symbolene for  “Vekten” og “Skorpionen” ser du nedenfor.

Symbol for "Vekten"
Symbol for “Vekten”
214px-Scorpio.svg
Symbol for “Skorpionen”

 


 

 

 

 

 

 

 


OVERTRO I OKTOBER
Både varsler om vær og andre mer eller mindre skumle fenomen knyttes til enkelte av dagene i oktober. Det er nok ikke så mange som tror på dette lengre, men også slike varsler og overtro fra eldre tider kan være morsomme å ta med for eksempel dersom man lager en kalender eller lignende.

Varsler om vær
I følge eldre værtegn var været 4. oktober avgjørende for hvordan været ville være fram til første vinterdag 14. oktober. Den første vinterdagen, 14. oktober, var en viktig merkedag for hvordan været ville bli til vinteren. Godt vær 14. oktober betyr at vinteren vil bli fin, kaldt vær betyr at det vil komme mye snø. Godt og mildt vær den 21. oktober tyder imidlertid på at vinteren kan bli hard.

Annen overtro
4. oktober er, i følge gammel overtro, en dag hvor man kan forvente uhell og man skal passe på å låse døren dersom man går ut av huset. 7. oktober er dagen bjørnen begynner å samle lyng til vinterleiet og grave seg hi. Dersom du ønsker å bytte jobb eller skal slutte i jobben skal 14. oktober være dagen å gjøre dette på. For tjenestefolk er den første vinterdagen en dag forbundet med fare. All avling og ved skal være i hus 14. oktober og det er tid for å sette bjeller på hesten slik at folk hører når den kommer på mørke høstkvelder (og her kan vi føye til at man også bør vurdere å begynne og bruke refleks på seg selv…) 21. oktober må man ikke arbeide med noe som går rundt, det kan gå galt. Ikke bli overrasket dersom et nygift ektepar banker på døren din og spør etter såkorn den 28. oktober, det er nemlig lykkebringende for de nygifte…

3304306800_1aa2690bf5_oNOEN MERKEDAGER OG MERKELIGE DAGER I OKTOBER
Den mest spennende merkedagen denne måneden for oss som holder på med papirhobby er nok 4. oktober “World Cardmaking Day”. Men det finnes også andre merkedager i oktober. For eksempel kan man sende et kort til en vegetarianer og gratulere han/henne med dagen 1. oktober eller lage en layout om teddybjørner 27. oktober. Mange lager også kort, layouts og andre papirprosjekter i forbindelse med Allehelgensaften/Halloween 31. oktober. Oktober er også måneden hvor man retter fokus mot spesielt brystkreft.

Første lørdag i oktober: World Cardmaking Day
1. oktober:
 Vegetarisk verdensdag og Internasjonal musikkdag
4. oktober: Dyrenes dag
5. oktober: Internasjonal lærerdag
7. oktober: Britemesse til minne om Birgitta av Vadstena, Sveriges skytshelgen
14. oktober: Første vinterdag
16. oktober: Verdens matvaredag
17. oktober: Internasjonal dag for avskaffelse av fattigdom
18. oktober: Lukasmesse
21. oktober: Jomfrudagen/Ursula-dagen
23. oktober:
St. Sørensdag
24. oktober: FN-dagen
27. oktober: Den internasjonale teddybjørndagen
28. oktober:
Simonsmesse
31. oktober: Allehelgensaften (Halloweeen)

SKANDINAVISKE NAVNEDAGER I OKTOBER
Navnedager er en annen anledning hvor man kan sende en liten hilsen. Hva med å finne ut hva navnene betyr (f.eks betyr Marit perle) og forsøke å dekorere kortet ut fra det? Som du ser av tabellen nedenfor varierer hvilke navn som markeres på de ulike datoene mellom de skandinaviske landene. Navnedagene i Danmark er stort sett alle helgennavn.

DATO DANMARK NORGE SVERIGE
1. oktober Remigius Rebekka/Remi Ragnar/Ragna
2. oktober Ditlev Live/Liv Ludvig/Love
3. oktober Mette Evald/Evelyn Evald/Osvald
4. oktober Franciscus Frans/Frank Frans/Frank
5. oktober Placidus Brynjar/Boye/Bo Bror
6. oktober Broderus Målfrid/Møyfrid Jenny/Jennifer
7. oktober Amalie Birgitte/Birgit/Berit Birgitta/Britta
8. oktober Ingeborg Benedikte/Bente Nils
9. oktober Dionysius Leidulf/Leif  Ingrid/Inger
10. oktober Gereon Fridtjof/Frida/Frits Harry/Harriet
11. oktober Probus Kevin/Kennet/Kent Erling/Jarl
12. oktober Maximilian Valter/Vibeke Valfrid/Manfred
13. oktober Angelus Torgeir/Terje/Tarjei Berit/Birgit
14. oktober Calixus Kaia/Kai Stellan
15. oktober Hedevig Hedvig/Hedda Hedvig/Hillevi
16. oktober Gallus  Flemming/Finn Finn
17. oktober Floretinus Marta/Marte Antonia/Toini
18. oktober Lukas Kjersti/Kjerstin Lukas
19. oktober Balhtasar Tora/Tore Tore/Tor
20. oktober Felicianus Henrik/Heine/Henrikke Sibylla
21. oktober Ursula Bergljot/Birger Ursula/Yrsa
22. oktober Cordula Karianne/Karine/Kine Marika/Marita
23. oktober Søren Severin/Søren Severin/Sören
24. oktober Proclus Eiliv/Eivor Evert/Eilert
25. oktober Crispinus Margrete/Merete/Märtha Inga/Ingalill
26. oktober Amandus Amandus/Amanda Amanda/Rasmus
27. oktober Sem Sturla/Sture Sabina
28. oktober Judas, Simon Simon/Simen Simon/Simone
29. oktober Narcissus Noralf/Norunn Viola
30. oktober Elsa/Absalon Aksel/Ånund/Ove Elsa/Isabella
31. oktober Louise Edit/Edna Edit/Edgar

 

HA EN FLOTT OKTOBER!
Da gjenstår det bare å ønske dere en riktig flott og kreativ oktober. Tips oss gjerne dersom det er noe du tenker kunne vært interessant å få med i vår serie om “Skandinaviske stemninger”. Vi håper dere har fått noen nye idéer og inspirasjon på veien og vi vil gjerne se hva dere lager. Send oss link eller bilde på e-post: editor@thepapercrafting.com

Kilder: Wikipedia, whocares, Aktiv i Oslo, Bergens Tidende
Foto: Ra’ike, Wikimedia (Opal), License: CC BY 3.0
tpsdave, Pixabay (Ringblomst), License: CC0, Public Domain
Matthew, Flickr (Teddybjørn), License: CC BY 2.0
Tlust’a, Wikimedia (Skorpion), License: CC0, Public Domain
Steve Cyr, Flickr (Trær), License: CC BY-ND 2.0
Aka, Wikimedia (Sopp), License: CC BY-SA 2.5
steppelandstock, deviantArt (Ved), License: CC BY 3.0
PublicDomainPictures, Pixabay (Løv), License: CC0 Public Domain
PublicDomainPictures, Pixabay (Gresskar, muffins), License: CC0 Public Domain
zsoravecz, Pixabay (Telys), License: CC0 Public Domain
newkidfish, Flickr (Halloween-kort), License: CC BY-ND 2.0

close

SCRAPPENYTT FRA TPC! ABONNÉR PÅ DE NYESTE ARTIKLENE FRA TPC!

Les TPCs personvernerklæring for mer informasjon

.