SKANDINAVISKE STEMNINGER: SEPTEMBER

0 2,118

Etter en aktiv og travel sommer bringer høsten med seg stillhet og ro. Den svenske sangeren Bjørn Afzelius kaller høsten for “betraktelsens tid”, en tid hvor man både kan betrakte de vakre fargene i naturen og hvor man får bedre tid til å se til hverandre. Begge deler passer fint for oss som holder på med papirhobby, vi kan bruke de flotte stemningene høsten bringer med seg, fange inntrykkene på et kort eller en layout, og ta med en håndlaget høsthilsen med oss når vi drar for å se til hverandre.

STEMNINGSBILDE – SEPTEMBER
Vi har satt sammen et stemningsbilde (“Mood Board”) som vi håper kan være til inspirasjon i kortlagingen og scrappingen i september. Dette stemningsbildet og artikkelen kan dere bruke som inspirasjon, i design av stempler og annet papirhobbymateriell med skandinavisk preg eller kanskje som en utfordring i en utfordringsblogg i høst. Dersom stemningsbildet gjenbrukes på nett er det ønskelig at det linkes tilbake til denne artikkelen. Du kan høyreklikke på bildet for å laste det ned til din datamaskin.

Web

September er fra gammelt av en sankermåned for å sikre mat og klær til en lang skandinavisk vinter. Bær ble plukket, poteter og grønnsaker ble tatt opp av jorden, dyr ble slaktet eller jaktet på og strikketøyet gjerne tatt fram etter at saueklippingen. Selvom en del av disse forberedelsene ikke lengre er like aktuelle for alle, er september en måned hvor man gjerne tenker litt på hva som ligger foran oss. Har minsten vottene klare? Er det blitt hull i veslas strømpebukser? Bør utemøblene snart tas inn i garasjen eller skal man satse på at det blir ennå noen fine soldager? Har man stempler nok til julekortene?

Geschliffener_blauer_SaphirFAKTA OM SEPTEMBER
September kommer fra det latinske ordet for syv, septem, da september opprinnelig var den syvende måneden i den romerske kalenderen. Den romerske kalenderen hadde tilsammen ti måneder (januar og februar ble lagt til etter en reform, trolig rundt år 153 f.Kr). Månedstenen for september er Safir som du ser bilde av til høyre. Dersom man lager bursdagskort i september kan det være en artig detalj dersom man dekorerer kortet med blå bling (“safir”) og blomster som likner månedsblomstene i september som du ser bilde av nedenfor.

Månedsblomster, september

Stjernetegn i september
Det er stjernetegnet “Jomfruen” og “Vekten” som gjelder for de som er født i september. Er man født mellom 23. august og 23. september er man født i Jomfruens tegn, er man født mellom 24. september og 23. oktober er man “Vekt”.
Stjernetegn kjennetegnes av symboler som man for eksempel lett kan lage ved hjelp av en elektronisk kuttemaskin og bruke som dekorasjon på kort eller layouts laget til bursdagsbarn i september. Symbolene for “Jomfruen” og “Vekten” ser du nedenfor.

Symbol for "Jomfruen"
Symbol for “Jomfruen”
Symbol for "Vekten"
Symbol for “Vekten”

 

 

 

 

 

 

 

 


OVERTRO I SEPTEMBER
Både varsler om vær og andre mer eller mindre skumle fenomen knyttes til enkelte av dagene i september. Det er nok ikke så mange som tror på dette lengre, men også slike varsler og overtro fra eldre tider kan være morsomme å ta med for eksempel dersom man lager en kalender eller lignende.

Varsler om vær
Været på Eidismesse 1. september ville i følge gammel overtro vare helt til 29. september (Mikkelsmesse). Dersom det er tørt vær 1. september ville været være tørt hele høsten. 8. september er også en dag for varsel om vær, er det fint vær denne dagen vil været være like fint utover høsten. Dersom været er fint på Mattismesse 21. september vil været være like fint i fire uker til. Mikkelsmesse 29. september varsler været for kommende sommer. Er været bra 29. september vil sommeren bli fin, er været dårlig vil det bli en dårlig sommer værmessig.

800px-Brown_bear_(Ursus_arctos_arctos)_smiling
I september må du ikke kalle en bjørn for en bjørn.

Annen overtro
1. september er i følge gammel overtro en av årets farligste dager. Du kan imidlertid forsikre deg mot ulykker og annet ved å si formelen “syv, ni, tretten” og gjerne banke i bordet etterpå. Da skulle du kunne føle deg noenlunde trygg. Sauene skal klippes på Marimesse 8. september. Dersom det er vanskelig å finne sauene på beite kan du spørre en edderkopp og den vil peke med den ene foten i retningen du skal lete. De beste saueleterne skal i følge folk på Hedemarken være de med kraftig hårvekst på armer og lår.På korsmessen 14. september skal korn være i hus og gjerder skal tas ned. Dersom du er på setra denne dagen bør du skynde deg hjem for nå skal de underjordiske overta. Men før du drar må du huske å legge igjen mat på bordet ellers kan det skje en ulykke med buskapen din neste sommer. 21. september bør du holde deg innendørs, det er en ulykkesdag og om du drister deg ut en tur på kvelden må du ha på lue eller hatt. Hvis ikke kan flaggermusen nappe et hår fra ditt hode og det er ikke bra. Et annet dyr du skal vokte deg for denne dagen er bjørn. Dersom du ser en bjørn som gjør seg klar for å gå i hi må du la den være i fred og ikke kalle den for bjørn, men for bamse eller lignende for å unngå at den angriper. Hva du enn gjør må du ikke gifte deg den 29. september. Ekteskap som inngås denne dagen vil bli mislykket. Dersom du drømmer om din fremtidige ektemake Mikkelsmesse-natten 29. september kan du gjøre et av de to følgende: Ikke fortelle andre om drømmen dersom du vil gifte deg med den du drømte om, eller fortelle andre om drømmen dersom du ikke vil gifte deg med den du drømte om. Husdyr må være inne om kvelden den 29. september ellers kan de bli rammet av lus, sulte i hjel eller regelrett forsvinne.

NOEN MERKEDAGER OG MERKELIGE DAGER I SEPTEMBER
September er ikke en måned som vi forbinder med større merkedager i Skandinavia. Bortsett fra at det gjerne er høstferie i skolene denne måneden, er september en måned uten fridager/røde dager i kalenderen. Men det er en del dager som kan markeres om man vil. For eksempel kan man sende et kort til en sjømann på den internasjonale sjøfartsdagen 25. september eller scrappe et fint bilde av himmelen 16. september.

Pirates
19. september er det den internasjonale “Talk like a pirate day”.

1. september: Eidismesse (til minne om Egidius – skytshelgenen mot tørke)
8. september: FNs internasjonale dag for lese- og skriveferdighet (alfabetiseringsdagen)/ Marimesse (til minne om jomfru Marias fødselsdag)
10. september: Internasjonal dag for selvmordsforebygging
12. september: Europeisk migrenedag/ Fingergullmesse
14. september:
Korsmesse (til minne om Jesu kors)
15. september: Europeisk prostatadag
16. september: FNs internasjonale dag for bevaring av ozonlaget
19. september: Internasjonal “Talk like a pirate day”
21. september: Mattismesse (til minne om apostelen Matteus)
22. september: Verdens bilfrie dag
23. september: Høstjevndøgn (dag og natt er like lange)
24. september: Stevnemøtedag
25. september: Internasjonal sjøfartsdag/Internasjonal ataksidag/Fårikålens dag 2014 (Norge)
26. september: Europeisk språkdag
29. september: Mikkelsmesse/Alle englers dag (til minne om erkeengelen Mikael)
30. september: Verdens hjertedag

SKANDINAVISKE NAVNEDAGER I SEPTEMBER
Navnedager er en annen anledning hvor man kan sende en liten hilsen. Hva med å finne ut hva navnene betyr (f.eks betyr Marit perle) og forsøke å dekorere kortet ut fra det? Som du ser av tabellen nedenfor varierer hvilke navn som markeres på de ulike datoene mellom de skandinaviske landene. Navnedagene i Danmark er stort sett alle helgennavn.

DATO DANMARK NORGE SVERIGE
1. september Ægidius Solveig/Solvor Samuel
2. september Elisa Lisa/Lise/Liss Justus/Justina
3. september Seraphia Alise/Alvhild/Vilde Alfhild/Alva
4. september Theodosias Ida/Idar Gisela
5. september Regina Brede/Brian/Njål Adela/Heidi
6. september Magnus Sollaug/Siril/Siv Lilian/Lilly
7. september Robert Regine/Rose Regina/Roy
8. september Amalie/Alma/Allan Alma/Hulda
9. september Gorgonius Trygve/Tyra/Trym  Anita/Annette
10. september Buchardt Tord/Tor Tord/Turid
11. september Hillebert Dagny/Dag Dagny/Helny
12. september Guido Jofrid/Jorid Åsa/Åslög
13. september Cyprianus Stian/Stig Sture
14. september Ingebjørg/Ingeborg Ida
15. september Eskild Aslak/Eskil Sigrid/Siri
16. september Euphemia  Lillian/Lilly Dag/Daga
17. september Lambertu Hildebjørg/Hildegunn Hildegard/Magnhild
18. september Titus Henriette/Henry Orvar
19. september Constantia Konstanse/Connie Fredrika
20. september Tobias Tobias/Tage Elise/Lisa
21. september Matthæus Trine/Trond Matteus
22. september Mauritius Kyrre/Kåre Maurits/Moritz
23. september Linus Snorre/Snefrid Tekla/Tea
24. september Tecla Jan/Jens Gerhard/Gert
25. september Cleophas Ingvar/Yngvar Tryggve
26. september Adolph Einar/Endre Enar/Einar
27. september Cosmus Dagmar/Dagrun Dagmar/Rigmor
28. september Venceslaus Lena/Lene Lennart/Leonard
29. september St. Michael Mikael/Mikal/Mikkel Mikael/Mikaela
30. september Hieronymus Helga/Helge/Hege Helge

 

HA EN FLOTT SEPTEMBER!
Da gjenstår det bare å ønske dere en riktig flott og kreativ september. Tips oss gjerne dersom det er noe du tenker kunne vært interessant å få med i vår serie om “Skandinaviske stemninger”. Vi håper dere har fått noen nye idéer og inspirasjon på veien og vi vil gjerne se hva dere lager. Send oss link eller bilde på e-post: editor@thepapercrafting.com

Kilder: Wikipedia, Bergens Tidende, Aktiv i Oslo, almanackan.se
Foto: Jonas Bergsten, Wikimedia (Forglemmegei), License: CC0 1.0
Quagga, Pixabay (Asters), License: CC0 1.0
KeepOpera, Wikimedia (Ormevindel), License: GNU Free Documentation License
LesFacettes, Wikimedia (Safir), License: CC BY-SA 3.0
Primoridal, Wikimedia (Moltebær), License: CC BY-SA 3.0
ForestWander, Wikimedia (Skog),License: CC BY-SA 3.0
Sarah, flickr (Strikketøy), License: CC BY-ND 2.0
dee2018, flickr (Regn på blad), License: CC BY 2.0
FlickreviewR, Wikimedia (Eplepai), License: CC BY-SA 2.0
brittgow, flickr (Sau), License:CC BY 2.0
Fairfax County, flickr (Poteter og grønnsaker), License: CC BY-ND 2.0
werner22brigitte, pixabay (Forglemmegei), License: License: CC0 1.0
SeLarin, Wikimedia (Symbol – Jomfruen), License:CC BY-SA 3.0
Nemo, pixabay (Symbol – Vekten), License: 
CC0 1.0
Malene Thyssen, Wikimedia (Bjørn), License: CC BY-SA 3.0
Magnus Manske, Wikimedia (Pirater), License: CC0 1.0
 

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA